Krav om representasjon av begge kjønn i ASA styrer

, 25.01.2013

Det et fremdeles uklarheter hos mange når det gjelder tolkningen av kvoteringsregelen, og i denne artikkelen tar vi for oss kommentarer til gjeldene krav om representasjon av begge kjønn i ASA-styrer og lovens presiseringer i §6-11a.

I styret i et ASA (allmennaksjeselskap) skal begge kjønn være representert i styret. Kvoteringspåbudet gjelder alle allmennaksjeselskapene, statseide selskap, statsaksjeselskap, interkommunale selskap, kommunale foretak, helseforetakene m.fl., men ikke aksjeselskap. Kvoteringsreglene for styret er lovpålagt og kan utløse tvangsoppløsning av selskapet dersom de ikke blir fulgt.

"Formålet med bestemmelsen var å ta tak i og bruke selskaper med stor betydning for samfunnet som «fyrtårn» i det vi kan kalle likestillingskampen. Jeg vil anta at mange av selskapene som er omdannet fra ASA til AS er av en type selskaper som ikke kan kalles slike «fyrtårn»", sier Ingebjørg Harto, direktør for avdeling for næringsjus i NHO i en artikkl i aftenposten.

Krav om representasjon av begge kjønn i styret

Allmennaksjelovens § 6-11 a:

(1) I styret i allmennaksjeselskap skal begge kjønn være representert på følgende måte:


1. Har styret to eller tre medlemmer, skal begge kjønn være representert.
2. Har styret fire eller fem medlemmer, skal hvert kjønn være representert med minst to.
3. Har styret seks til åtte medlemmer, skal hvert kjønn være representert med minst tre.
4. Har styret ni medlemmer, skal hvert kjønn være representert med minst fire, og har styret flere medlemmer, skal hvert kjønn være representert med minst 40 prosent.
5. Reglene i nr. 1 til 4 gjelder tilsvarende ved valg av varamedlemmer.

(2) Første ledd omfatter ikke styremedlemmer som skal velges blant de ansatte etter § 6-4 eller § 6-37 første ledd.

Når det skal velges to eller flere styremedlemmer som nevnt i første punktum, skal begge kjønn være representert. Det samme gjelder for varamedlemmer.

Annet og tredje punktum gjelder ikke dersom et av kjønnene utgjør mindre
enn 20 prosent av samlet antall ansatte i selskapet på det tidspunkt valget skjer.



Kommentarer til regelen

Kvoteringspåbudet gjelder alle allmennaksjeselskapene, statseide selskap, statsaksjeselskap, interkommunale selskap, kommunale foretak, helseforetakene m.fl., men ikke aksjeselskap.

Det et fremdeles uklarheter hos mange når det gjelder tolkningen av kvoteringsregelen, men det viktige er forståelsen av at del 1 og 2 ses på som to separate deler uavhengige av hverandre.

Del 1 gjelder styresammensettingen blant de aksjonærvalgte styremedlemmene, og når det står "har styret fire eller fem medlemmer" menes de 4 eller 5 medlemmer som aksjonærene skal velge - dvs ikke inkludert eventuelle ansattvalgte styremedlemmer.

Del 2 tar for seg kvoteringsreglene for ansattvalgte styremedlemmer, som pålegger at begge kjønn skal være representert når det skal være 2 eller flere styremedlemmer valgt av de ansatte. Dette gjelder imidlertid bare dersom begge kjønn er representert med 20 % eller mer av samtlige ansatte. Hvis det bare er 19 % kvinner (eller menn) ansatt i selskapet, er det ikke påbudt å kvotere.

Kvoteringsregelen må også hensyntas når det gjelder observatører og varamedlemmer valgt av de ansatte. Her vil det ikke alltid, som tidligere, være observatør eller varamedlem med flest stemmer som trer inn i stedet for et styremedlem, men observatør eller varamedlem med rett kjønn som rykker opp først.

Les mer om dette på: www.styreforeningen.no