I denne kategorien finner du kurs for friluftsliv, jakt, og fiske. Har du kanskje jegerinstinktet i deg? Gjør deg klar til jaktsesongen og meld deg på et kurs for jegerprøven. Kanskje du er mer interessert i fiske og har lyst til å ta et fluebindingskurs? I denne kategorien finner du også kano og kajakk kurs, brevandring kurs, og kurs i juving. Vi gjør oppmerksom på at klatrekurs, raftingkurs og kurs i elvepadling ligger i kategorien mosjon og idrett. Hvis du ikke finner kurset du leter etter, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med oss, så finner vi det for deg.
Akerselva kan være spennende også vinterstid. Såfremt det er åpent vann i deler av elva finner en alltid både ender og småfugl, og kanskje også fossekallen.
Lær deg å kjenne igjen fuglesangen når du er ute på tur, eller i hagen. Kurset går over fire kvelder à to timer per kveld, samt en avsluttende tur ute i felt. Dette kurset forutsetter at man tidligere har gått på vårt fuglesangkurs, del 1.
Bærum naturfestival – fuglesangtur ved Engervannet og Kloppa naturreservat Vi går fra Sandvika, videre langs Engervann og inn i Kloppa naturreservat for så å returnere til Sandvika.
Engervannet er en svært spesiell innsjø bestående av brakkvann. Fuglelivet her er rikt, og mest kjent er isfuglene som hekker like ved, og som jevnlig ses på matsøk i vannet.
Opplev et Oslo du ikke visste eksisterte! Oslos grønne lunger huser et yrende fugleliv, og det er heller ikke uvanlig å finne sjeldne arter midt i hovedstaden. Når byens menneskelige aktivitet våkner til liv for dagen merker vi ikke så mye av den levende naturen.
Akerhus’ siste store, delvis intakte torvmyr. Vi håper på orrspill, rastende gjess og syngende vårfugler. Turen samkjøres med andre naturvernorganisasjoner.
Fugleturtradisjonen annen påskedag til Fornebu er en klassiker. På denne tiden er vårtrekket bra, og vi forventer mange interessante arter. Morsomt også for de minste, så ta med hele familien og møt opp!
Spennende sommerkveldstur i naturskønne omgivelser. Vi vandrer fra Stein Gård i naturreservatet ved Dælivannet og setter kurs mot Kolsåstoppen. Under turen lytter vi til fuglesang og observerer de mange fugleartene som finnes i området.
Utendørs familiearrangement på idylliske Sognsvann i Oslo! Mange spennende friluftsaktiviteter og enkel bevertning. Fugleteltet er til stede, fullt med informasjon om fugl og fuglekikking.
Vi tilbyr fuglekikkertur i Aurskog-Høland med turleder Svein Dale. Også om høsten har Aurskog-Høland mye å by på.
Langs de populære turstiene ved Øverlandselva og Løkkeåsen ble det høsten 2019 satt opp en del fuglekasser. De fleste av kassene står i øyehøyde og nært stien for at turgåeren lett skal få øye på dem. Fuglene bruker kassene hele året, men bygger reir i dem bare om våren og sommeren.
Fuglenes dag markeres hvert år over hele landet, mot slutten av mai og i begynnelsen av juni.
Morgentur i skogen og speiding utover jordene. På denne tiden kan nesten hva som helst dukke opp.
Vi opplever vårsangen til flere av våre standfugler og de første trekkfuglene har sannsynligvis også ankommet. En hyggelig tur for deg som ønsker å lære litt om lokale hagefuglarter, og noen overraskelser kan også dukke opp.
Oslo kan by på spennende vinterarter. Vi sjekker ut områder med åpent vann langs byens strender og havner, samt litt urbane lokaliteter underveis.
I 2008 hekket havørn for første gang i Oslofjorden på 126 år. Den gang på Håøya. Reiret ble ødelagt av store mengder snø da vinteren kom. Men fuglene har ikke gitt opp, og har hatt flere vellykkete hekkinger i indre Oslofjord.
En meget tradisjonsrik tur, hvor vi ferdes med M/S Rigmor langs kysten av indre Oslofjord for å se etter alkefugler, ender og måker. Med gode, helst sterke, sønnavinder i forkant kan man se lomvi, alke og kanskje lunde og alkekonge.
En klassiker! Dælivann i Bærum har et vakkert og egenartet kulturlandskap, og ble trolig kultivert for mer enn 2000 år siden. Hver onsdag i mai besøker vi Dælivann med fokus på fugl i ulike biotoper: barskog, blandingsskog, vann og kulturmark.
Nittedal har dverglo som kommunefugl. Vi starter kvelden med fokus på dverglo, og besøker en lokalitet. Når kvelden går over i natt, håper vi å få oppleve sangen til myrsanger, busksanger, åkerrikse og andre godbiter.
Trelerke er kommunefugl i Ullensaker, og den har sunget og hekket i området ved Gardermoen de siste åra, som antagelig det eneste stedet i Oslo og Akershus for tida. Derfor arrangerer vi tur til dette området hvor vi skal prøve å finne den spennende fuglen. Lytt gjerne på lydfil før turen!
Nordre Follo er en av kjernekommunene for åkerrikse i Akershus. Vi lytter selvsagt ikke bare etter åkerrikse, men også etter andre nattsangere, som vaktel, nattergal, myrsanger, busksanger og annet som synger i sommernatten.
På denne turen setter vi fokus på Hurdals kommunefugl, lavskrike. Vi kjører Skrukkelivegen forbi Skrukkelitjern og videre mot Osttjern og Glasbergtjern. Mange andre spennende skogsarter kan også dukke opp på turen.
Besøk de flotte omgivelsene rundt Losby gods i Lørenskog kommune. NOF OA og Fugleteltet finner du ved Mønevann (alternativt står vi oppe ved Losby gods).
Lær deg å kjenne igjen fuglesangen når du er ute på tur, eller i hagen. Kurset går over fire kvelder à to timer per kveld, samt en avsluttende tur ute i felt.
En klassiker! Dælivann i Bærum er et vakkert og egenartet kulturlandskap, og ble trolig kultivert for mer enn 2000 år siden. Hver onsdag i mai besøker vi Dælivann med fokus på fugl i ulike biotoper: barskog, blandingsskog, vann og kulturmark.
Opplev mer av Nordre Øyeren, NordEuropas største innlandsdelta, enn bare å gå ut på Årnestangen! MS Øyeren tar oss inn i Ramsar-områdets indre deler.
Hurum er fra 2020 innlemmet i Asker kommune, og er derfor et nytt og ubeskrevet blad for NOF OA/AB. Her er mange viktige fugleområder, deriblant flere steder med nattravn.
På denne tida av året kommer de for oss tropiske nattsangerne. Det er en spennende, men kort sesong! Vi satser på å høre arter som åkerrikse, vaktel, nattergal, greshoppesanger, myrsanger og kanskje også elvesanger og nattravn.
En annerledes og eksosfri nattsangertur!
Naturbussen tar oss til fem av de mest spennende grønne lungene i Oslo by. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Påmelding er ikke nødvendig. Så ta med hele familien for en urban fugletur med Naturbussen!
Turen går langs Nitelva fra Mosenteret til Gaustadmåsan og tilbake igjen. Dette blir en rundtur på begge sider av vassdraget med spennende partier karakterisert av sumpskog og torvmyr.
Vi rusler på opp- og nedsiden av utløpet ved Rømua for å se på fuglelivet langs Glomma. Målet med turen er å vise at det er spennende å gå på fugletur uansett erfaring og kunnskapsnivå. BirdLife OA har kikkerter til utlån under turen.
På den mørke årstiden er det ofte stille i skogen. Men i Maridalen, med sin kombinasjon av kulturlandskap og skog, er det alltid noe å se.
Området rundt Seiersten skanse ved Drøbak er en av Frogns vakreste lokaliteter. Her er både blomsterenger og særdeles flott løvskog med godt om ulike sangere og spettearter. Den for Akershus sjeldne dvergfluesnapperen er også observert her.
Semiaden er Askers store aktivitetsdag for unge og voksne. Ta med familie og venner i alle aldre til «gla-dag» ved og i Semsvannet, med løyper, poster og underholdning. NOF OA stiller med fugleteltet, og det blir produktsalg, konkurranser og korte fugleturer ved vannet.
Vi tar runden rundt Semsvannet og opplever fuglene i et vakkert og særpreget natur- og kulturlandskap. Vi lytter til fuglesang. Kanskje får vi med oss toppdykker, lommer og svaler
Skogstur hvor vi går fra Steinsskogen gravlund og innover mot Muren.
Fugleliv og annet biologisk mangfold i eventyrskoger i Nesoddmarka. Hva kjennetegner gammelskogen, hva kan man oppleve der, og hva kan den fortelle oss? Det blir fokus på skogens naturkvaliteter, opplevelseskvaliteter og skoghistorie.
Fra Oppegård kirke på Svartskog går vi en lett og fin tur, ca. 8–10 km, i Svartskog landskapsvernområde, hvor vi lytter til fuglesang og observerer fugl.
I mars er uglene i gang med territorial vårsang. I sene kvelds- og tidlige nattetimer kan vi høre kattuglenes langtrukne ho – hooo og spurveuglenes intense plystrelyder. Sist vinter kunne vi høre sangen til mange uglearter.
En sprengkald vinternatt med fullmåne og nordlys i 2006 ble det registrert 42 syngende perleugler i dette området.
Vi hører etter kattugle i edelløvskogene ved Nesoddparken og Røer gård, og eventuelt andre steder i nærheten hvis det er liten aktivitet i her. Området har tett hekkebestand av kattugle, og er vi heldige kan vi høre flere kattugler innen et relativt lite område.
Siste helg i januar hvert år er det hagefugltelling over hele landet. Vi gjentar suksessen fra 2017 og går på NOFs fuglerestaurant og studerer fôringsauomater i Nesoddparken.
Arrangement i Botanisk hage i regi av Naturhistorisk museum. NOF OA står med Fugleteltet, smekkfullt med fuglelitteratur, fuglematere og annet. Kom innom for en hyggelig fugleprat!
Østensjøvann på Holstad i Ås har etter hvert blitt en god høstlokalitet for gjess. På denne tiden samles ofte hundrevis av grågjess, hvitkinngjess og kanadagjess både på vannet og jordene rundt.
Den næringsrike fuglesjøen midt i Oslos miljøpark. Her kommer vi tett på både vanlige og uvanlige fuglearter, både i og ved vannet. På en normalt bra dag på denne tiden av året kan en øvet fuglekikker registrere mer enn 50 arter.
Årnestangen ligger i Nordre Øyeren naturreservat - Nord-Europas største innlandsdelta. På denne tiden håper vi på lavvann og store sandbanker - et eldorado for vadere, ender og annet snadder!
Rusletur på Frogn-siden og sørenden av Årungen hvor vi håper å se og høre mange spennende arter. Noen har begynt å trekke sørover, og kanskje får vi se arter som vanligvis ikke er å finne her på Østlandet.
Vi tilbyr Overflateredningskurs – stille vann. Du lærer blant annet HMS, bruk av utstyr, redningsteknikker, søketeknikker, redningsflåter/brett. Vi kjører også forskjellige caser og øvelser. Ta kontakt for lukket kurs. Er det ikke satt opp åpne kurs og dere er 8 personer er det bare å ta kontakt
Vi tilbyr Rope Rescue and Access Tactical / Taktisk taukurs, som er et internasjonalt godkjent taktisk taukurs på 5 dager. Kurset er kun åpent for ansatte i forsvaret, politiet o.l
Vi tilbyr grunnleggende tauredningskurs / Rope Rescue Responder. Grunnleggende tauredningskurs vil gi deg nødvendig kunnskap og trening som trengs ved arbeid i høyden eller skråninger.
Vi tilbyr grunnleggende tauredningskurs / Rope Rescue Responder på forespørsel for grupper på minimum 8 personer. Grunnleggende tauredningskurs vil gi deg nødvendig kunnskap og trening som trengs ved arbeid i høyden eller skråninger.
Vi tilbyr Rope Rescue Technician / Videregående tauredningskurs. Her går vi videre fra det grunnleggende nivået, men vi har fortsatt fokus på metodesett, og at ting skal gjøres enkelt, trykt og raskt.
Vi tilbyr Rope Rescue Technician / Videregående tauredningskurs på forespørsel for 8 personer. Her går vi videre fra det grunnleggende nivået, men vi har fortsatt fokus på metodesett, og at ting skal gjøres enkelt, trygt og raskt.
Vi tilbyr Rope Rescue Technician Advanced / Avansert tauredningskurs. Kurset har fokus på å løse mer krevende caser, du lærer å ikke låse deg til et metodesett, men å heller kunne benytte utstyret og omgivelsene på best mulig måte.
Vi tilbyr Rope Rescue Technician Advanced / Avansert tauredningskurs på forespørsel for grupper på minimum 8 personer. Vi har fokus på å løse mer krevende caser. Du lærer å ikke låse deg til et metodesett, men å heller kunne benytte utstyret på best mulig måte.
Vi tilbyr Tauredningskurs med hund. Tauredningskurs med hund vil gi deg og hunden nødvendig kunnskap og trening som trengs ved arbeid i høyden eller bratt terreng. Er det ikke satt opp åpent kurs er det bare å ta kontakt for lukket kurs.
Vi tilbyr Tauredningskurs med hund, lukket kurs på forespørsel. Tauredningskurs med hund vil gi deg og hunden nødvendig kunnskap og trening som trengs ved arbeid i høyden eller bratt terreng.
Vi tilbyr topptaukort. Kurset vil gi deg kompetanse til å sikre klatring med topptau. Det gir deg også muligheten til å ta toppkort prøven, og ledkurs prøven om ønskelig. Er det ikke satt opp åpent kurs er det bare å ta kontakt om dere er minst 4 personer, så finner vi en dato.
Vi tilbyr klatring - topptaukurs. Hva betyr dette for deg? Dette innebærer at du som foreldre eller voksen må sikre egne barn, og eventuelt andre som er med deg. Vi håper og tror dette allikevel blir en hyggelig aktivitet.
Vi følger skoleåret, følg med på Facebook eller hjemmesiden for oppdateringer.
Vi tilbyr nybegynnerkurs i inneklatring.
De aller fleste ulykker på innendørs klatreanlegg er knyttet til klatrernes sikringsarbeid og skyldes oftest manglende kameratsjekk, dårlig kommunikasjon mellom sikrer og klatrer eller svakt sikringshåndverk.
Adrenalin-kick i trygge former! Festet i klatretau, med kroppssele og hjelm, kaster du deg utfor brua og suser ned mot vannflata før det går oppover og det hele snur. Her får du flere heftige sug i magen før det hele roer seg, og du blir trukket opp på brua igjen.
Vi tilbyr dagstur i jJuving Play & Fun. Juving er en spennende oppdagelsesferd, eller eventyrtur inn i en, for de fleste, ukjent verden.
Dette er en enda større utfordring og naturopplevelse enn turen gjennom Heidal. Turen går gjennom den øvre delen av Sjoa, og skiller seg fra turen gjennom Heidal ved at noen av strykene er ekstra lange.
Rafting er en spennende aktivitet som passer de aller fleste, fra 8-åringen til 80-åringen. Det gjelder bare å velge riktig tur! Vi har et bredt utvalg av raftingturer, og har helt sikkert en som passer deg. Rafting skal oppleves som spennende og morsomt, men også trygt.
Med et stort brett og svømmeføtter manøvrerer man seg ned ulike deler av Sjoa. Dette er en intens opplevelse hvor man virkelig får kjenne elvas krefter på kroppen. Vi surfer på bølger og tar oss nedover elven gjennom strykene, det er du som har kontrollen!
Guidet raftingtur for hele familien og en super mulighet til å gjøre noe spennende sammen! Koselig tur, med innlagte aktiviteter, der man i tillegg til rafting kan få prøve litt av hvert, som å svømme i elva, hoppe fra klipper, ”vannsprutekrig” og kanskje prøve å være guide?
Nå kan du guide selv! Våre dyktige guider gir dere en kjapp innføring før dere, under oppsyn og sikring, prøver dere på en utvalgt strekning av elva. Dere begynner på rolig vann med instruksjon og råd fra guidene.
Heidal Rafting gir deg mulighet for å komme på moskussafari. På Dovrefjell har du mulighet til å se disse fantastiske forhistoriske dyrene. Vår samarbeidspartner har sertifiserte guider som vet hvor moskusen står, og tar dere trygt inn i fjellet gjennom majestetisk natur.
Vi arrangerer klassetur i Sjoa.Mange skoleklasser ønsker en markering på en begynnelse eller avslutning av en periode. Hos oss får dere morsomme og spennende opplevelser i trygge rammer.
Dette er et skikkelig kick! Som eneste raftingselskap tilbyr vi norges mest utfordrende raftingtur. Denne går i nederste del av Sjoa og passer for de som har raftet flere ganger tidligere. Vi kjører samme strekket av elva to ganger.
Overveier dere utdrikningslag utenom det vanlige? Heidal Rafting tilbyr festlige og utradisjonelle aktiviteter for utdrikningslag. Et utdrikningslag arrangert sammen med Heidal Rafting betyr både uforglemmelige, festlige og unike opplevelser.
Vi er eksperter på turer for grupper som elsker vann, spenning og morsomme stunder med gode venner. Våre fantastiske turer har noe for enhver smak. Alle våre pakker er all inclusive, slik at dere bedre kan nyte oppholdet og slappe helt av.
Velkommen til god og varm vinterpadling.
Grunnkurs i elvepadling holdes som oftest av klubbens erfarene aktivitetsleder. I tillegg til aktivitetsleder vil det være erfarne padlere som hjelper til med å ivareta sikkerheten. Kurset varer som regel en helg (2 dager) og blir gjennomført i relativ nærhet til Oslo.
Vi tilbyr elvepadling - sikkerhetskurs. Sikkerhetskurset gir deltakerne ferdigheter, kunnskap og holdninger i sikkerhet rettet mot elvepadling, slik at deltagerne blir i stand til å bidra sikkerhetsmessig under padling i elv.
Vi tilbyr kurs i bruk av RescueRunner i elv. RescueRunner er et verktøy som er enkelt å betjene og det tar deg til steder og inn i situasjoner andre båter har ikke tilgang. Vår trening fokuserer på å undervise velprøvde, trygge, effektiv, kostnadsbesparende drift / redningsteknikker.
Vi tilbyr kurs i Elveredning - Motorisert båt. Elveredning er regnet som noe av det farligste en redningsmann kan utføre. Derfor er det veldig viktig at kun godkjente instruktører brukes ved opplæring.
Vi tilbyr kurs i Elveredning - Operatør (SFR-O).
Vi tilbyr kurs i Elveredning - Sikkerhet (SFR-S).
Vi tilbyr kurs i Elveredning - Teknikker (SFR-T). Kurset har fokus på høyer risiko med innsatts metoder, sikkerhets vurdering og ledelse av slike skadesteder.
Vi tilbyr kurs i issikkerhet. Kurset går over fem timer med fokus på forebygging av ulykker, iskunnskap, sikkerhetsutstyr, nedkjøling, egenredning, kammerat redning og førstehjelp. Kurset er på ca 5 timer, hvor det er 40/60 teori og praksis. Arrangeres når det er is.
Vi tilbyr kurs i veileder elv. Veilederkurset er for deg som har ansvar for opplæring, trening og øvelser for egne mannskaper. Det kreves fullført SFR-T og minst et års erfaring etter kurset med bokførte treninger/øvelser i elv. Kurset går over 3 dager og hovedfokus er sikker trening og øvelser.
Vi lærer dere sikker og effektiv ledelse i vann, flom, elv. Kurset kan spesial tilpasses deres behov – kyst, innland og elver.
Vi tilbyr ikkerhet motorisert båt i elv. Vi lærer dere sikker betjening og kjøring med motorisert båt i rennende vann. Kurset har fokus på risikoen som er i elvens krefter og dens påvirkning på båten.
Vannsikkerhet på anleggsplassen. Mange arbeidsplasser har risiko for drukningsulykker og på bakgrunn av dette stilles det en rekke sikkerhetskrav med tiltak som opplæring av personell og etablering av redningsbåt m.m.
Med topptaukurset lærer du å sikre på klatretau som allerede henger oppe i veggen.Du vil få en sertifisering som tillater deg å sikre selvstending på alle nasjonale klatresentere etter godkjent topptauprøve.
Vi tilbyr grunnleggende klatrekurs - ledsikringskurs. Kurset forutsetter at du har topptaukurset og har sikret aktivt i minimum 2 uker på topptau. Dette er et vesentlig mer avansert kurs når det kommer til risikovurdering og sikringsarbeid.
Har lidenskapen vokst så stor at konkurranseklatring er det neste steget? I vår satsningsgruppe får du veiledning med høyt fokus på klatreteknikk, progresjon, ledklatring og selvfølgelig klatreglede.
Sarpsborg Klatreklubb har klatreskole - Grunnkurs ungdom VGS. For nybegynnere og litt viderekomne, med fokus på mestring, læring og klatreglede. Opplæring av både topptau- og ledklatring, samt buldring og grunnleggende klatreteknikker.
Sarpsborg Klatreklubb har klatreskole for ungdom 13 -15 år. For nybegynnere og litt viderekomne, med fokus på mestring, læring og klatreglede. Opplæring av både topptau- og ledklatring, samt buldring og grunnleggende klatreteknikker.
Sarpsborg Klatreklubb har klatreskole for voksne 20 år+. For nybegynnere og litt viderekomne - spesiell vekt på mestring, læring og klatreglede. Opplæring av både topptau- og ledklatring, samt buldring og grunnleggende klatreteknikker.
Sarpsborg Klatreklubb har klatreskole for barn - 10 -12 år. Etter et år med klatreskole er det mulig å begynne i våre trenings- og satsnings grupper, med økt fokus på klatreteknikk og progresjon for å kunne delta på Østlandscup eller Norgescup.
Sarpsborg Klatreklubb har klatreskole for ungdom 8 -9 år. For nybegynnere og litt viderekomne. Etter et år med klatreskole er det mulig å begynne på våre trenings- og satsnings grupper, med økt fokus på klatreteknikk og progresjon for å kunne delta på Østlandscup eller Norgescup.
Ønsker du å arrangere bursdag, venneklatring, bedriftsklatring, utdrikningslag eller teambuilding? Hos oss vil du møte et senter med ren klatreopplevelse! Vi har muligheter for alt innen tauklatring, buldring, sikringskurs, rappelering, kasseklatring og frittfall.
Denne treningsgruppen er for alle deltakere på klatreskolen som ønsker å møtes for å trene, og være sosiale utenom klatreskolen. Her er det bare å møte opp om du ønsker å være med.
På Sarpsborg Klatresenter vil du finne flotte klatrelokaler til å utøve det meste innen klatring, både tauklatring, buldring, rappelering. Arrangementet tilpasses klassens nivå og ønsker.
Har du bare lyst til å bli enda flinkere til å klatre, og ha det hyggelig sammen med en gjeng som har samme lidenskap som deg? Meld deg inn i klubben, kjøp deg et klatre-abonnement, og bli med oss på klubbtreninger!
Vi tilbyr jegerkurs. Den teoretiske delen holdes på idrettslokalet i Sørkedalen, og den praktiske delen blir holdt på vår skytebane. Alle kurs holdes av utdannede kursinstruktører. Kurset blir arrangert flere ganger i året, alle dager på kveldstid med skyting på vår skytebane.