Vi tilbyr kurs om hønseslakt og hønsehold. Ingen høner, uten haner. Og har du høner, vil du etter hvert oppdage å få for mange haner. På dette kurset vil du derfor også lære om hvordan avlive fjærkre på en human måte. Vi lærer om bruk av hele dyret, fra nebb til hale, og ikke minst innvollene.
Innhold:
Men ikke bare det, vi skal også dele erfaringer om hønsehold. Hva spiser høner (ikke)? Hvorfor legger høner egg året rundt når ingen andre fugl gjør det? Skal jeg eller skal jeg ikke ha lys i hønsehuset om vinteren? Så denne dagen skal vi også vise, fortelle og dele om hvordan fjærkre har det her på Lizas Småbruk. Og vi skal la dere fortelle om deres hønsehold, og vise forskjellige løsninger/tilnærminger.
Program:
9:30 Velkomst med kaffe og hjemmelaget kake. Introduksjon om hønsehold og hønseslakt. forklaring om teknikker, taktikker, bakterier, lover og regler.
10:00 Vi går ut og avliver en høne/hane. Vi ribber og tar kjøttet inn for videre bearbeiding. Vi går steg for steg gjennom prosessen for å forvandle dyret til kjøtt, fjerner kråsen og innvollene fra kjøttet, vasker om nødvendig og henger kjøttet til mørning. Innvollene blir brukt.
11:00 Vi diskuterer hønsehold. Vi går inn på naturlig adferd og levemåte; hønsehus og utegård; forskjellige raser og behov; kalkuner, ender, gås og vaktler versus høner; gamle raser versus nyere; lover og regler; sykdommer og plager, for og vann, hanekamp osv. Her har alle noe å bidra med, og det er mye vi lærer fra hverandre.
12:00 Lunsj med hjemmelagede og hjemmeproduserte matvarer, samt noen av innvollene for de som ønsker. Etter lunsj kan de som vil bli med en tur rundt småbruket for å se hvordan vi driver og dyrene lever her. selvfølgelig skal vi se på hønseholdet og kalkunholdet vårt.
13:00 For at hele slakteprosessen skal sitte godt, får alle som vil, nå slakte en høne/hane helt alene. Denne gangen går vi mye dypere inn på hva hvert del kan brukes til og hvordan man kan videreforedle kjøttet.
14:30 Mens høne/hane nr 2 henges til mørning, tar vi oss en kopp kaffe med hjemmebakt kjeks i vinterhagen og diskuterer forskjellene i smak og slakteprosess mellom forskjellig type fjærkre (høner, ender, kalkun, gås, vaktel osv), mørning av kjøttet, alder på dyret og hva det gjør med kjøttet. Men selvfølgelig noen gode oppskrifter til hele, litt eldre, dyr.
15:15 Siste økt bruker vi tid på å gå inn på flokkens utvidelse, eller naturlig ruging, rugemaskin, innavl, renraset og blandinger, klekking og kyllinger.
Rundt 16:00 pakker vi hønene/hanene våre. Alle som vil, skal få med seg 1 eller 2 stk hjem til middag dagen etter.
Det er lov å ta med egen hane, hvis man vil. Skriv gjerne i kommentarfeltet hvis du planlegger det, så skal vi gi deg tips.
Kurset er rettet mot hønse- og annet fjærkreholdere og folk som går rundt med planer/lyst å starte med det. Men selvfølgelig er alle velkommen.
Målgruppe for kurset:
Kurset er rettet mot folk som går rundt med planer / lyst å starte med høner eller andre fugl og mot amatør hønse- og annet fjærkreholdere. Men selvfølgelig er alle velkommen.
Antall: Maks 10 deltakere