Bli med på kurs om ville vekster – fra naturen til tallerkenen!
Det er en herlig følelse å komme hjem med en full kurv av naturens beste råvarer – men hva gjør du med dem? Hvordan bruker du dem i matlaging, og hvordan kan du konservere dem?
Fra frodige skoger til blomstrende enger – på dette kurset lærer du å kjenne igjen, sanke og oppbevare ville vekster, samt hvordan du kan forvandle dem til smakfulle retter. Dagen før kurset sanker vi et bredt utvalg av ville vekster, slik at du får lære om mange ulike planter.
Under veiledning av vår kokk og nyttevekstkyndige, Karin, bearbeider vi disse naturlige råvarene til spennende måltider, som vi nyter sammen til lunsj – eller tar med hjem. Kurset kombinerer både teori og praksis for å gi deg en solid forståelse av hvordan du kan bruke ville vekster i hverdagen.
Dagens program:
Kl. 09:30 – VELKOMST
Vi starter med en kopp kaffe og bjørkesevje, samt hjemmelaget parkslirekneskuddpai. Deretter får du en introduksjon til ville vekster og dagens program.
Kl. 10:00 – VILLE VEKSTER SUPPE & SANKING
Vi begynner med brennesle – en næringsrik plante ofte oversett på grunn av sine stikkende egenskaper. Deretter lærer vi om skvallerkål og karvekål, to undervurderte planter med stor nytte i matlaging. Sammen lager vi en smakfull brenneslesuppe med skvallerkål og karvekål, mens vi diskuterer når og hvor ulike ville vekster bør sankes.
Kl. 11:15 – GRILLET GEITRAMSKUDD
Geitramsskudd, med sin delikate aspargessmak, grilles og serveres med gjøkesyresmør og ville blomster. Samtidig går vi gjennom hvilke deler av planter som er spiselige og hvordan de sankes på riktig måte.
Kl. 11:45 – GRATINERTE STRUTSEVINGER & LØVETANNKNOPPER
Dersom vi er midt i sesongen, sanker vi strutseving, en bregne med delikate skudd som smaker fantastisk. Vi gratinerer dem sammen med løvetannknopper. Alternativt lager vi en pesto med en blanding av vekster som marikåpe, kløver, engkarse og meldestokk.
Kl. 12:30 – LUNSJ I VINTERHAGEN
Vi nyter en smakfull lunsj med brenneslesuppe, geitramsskudd og strutseving, servert sammen med surdeigsbrød, hjemmelaget syltetøy, spekepølser og oster fra småbruket. Etter lunsj blir det en liten tur på småbruket for de som vil lære mer om hvordan vi dyrker grønnsaker og holder dyr.
Kl. 13:30 – ROGNESKUDD-PANNA COTTA & MJØDURTSUKKER
Vi lager en panna cotta med unge rogneskudd, som har en smak av marsipan, toppet med bær og mjødurtsukker. Du lærer også hvordan du kan lagre og konservere ville vekster for bruk gjennom hele året.
Kl. 14:15 – GRANSKUDDSIRUP
Vi utforsker smaken av skogen med granskudd! Du lærer hvordan du lager en aromatisk granskuddsirup, samt ulike teknikker for å fremheve smakene i ville vekster, som tørking, safting, sirupkoking, eddik, salt og oljeinfusjon.
Kl. 15:00 – SANKETUR PÅ SMÅBRUKET
Vi drar ut og lærer mer om ville vekster som ryllik, engkarse, dunkjempe, tunbalderbrå og sisselrot – eller hva enn vi finner i sesongen!
Kl. 15:30 – KAFFEPAUSE
Vi nyter en kopp chaga-te og hjemmelagde kjeks med ville vekster. Vi tar opp eventuelle siste spørsmål og gjør klart granskuddsirupen og panna cottaen, som deltakerne får med seg hjem.
Kl. 16:00 – AVSLUTNING
Alle deltakere får med seg et kurshefte med beskrivelser av ville vekster, samt spennende oppskrifter for videre utforsking.
Merk: Programmet kan variere noe, avhengig av hva vi finner dagen før kurset. Vi lover deg masse ny kunnskap, fantastisk mat og god stemning!
MAKS 10 deltakere