Kurs i selvforsyning - Høsting, lagring og konservering av mat



Kursarrangør: FosenExplore
Sted: Heggli Gård
          Sør-Trøndelag, Rissa
Kursadresse: Helsetveien 140, 7105 Stadsbygd (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Varighet: 2 dager
Pris: 6.000
Neste kurs: 16.08.2025 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr praktiske kurs i selvforsyning. Dyrk på lag med naturen! Lær hvordan du behandler og lagrer årets innhøstede skatter for å ha mat hele året! Inkl. mini fermenteringskurs. Har hagen gitt en herlig dyrkesesong , men du lurer på hvordan du best kan oppbevare avlingen din gjennom vinteren?

Dette helgekurset gir deg praktiske teknikker for å lagre og foredle grønnsaker og frukt, slik at du kan nyte hjemmedyrket mat hele året!

Foregår hovedsaklig på Heggli Gård, som drives økologisk. Kurset har et omfattende læringsinnhold, men vi har også stort fokus på trivsel, sosialt samvær og felles måltider. Mat og opphold er inkludert. Våre lærere Celine og Anton har lang fartstid i sjølberging.

Dette omfattende programmet (i Indre Fosen) er utviklet for å utstyre deltakerne med kunnskapen til å sette opp hagene sine og de praktiske ferdighetene som trengs for å bli mer selvforsynt med mat.

Hva du vil lære?
**Lagring av grønnsaker i kjelleren
Hvordan ulike grønnsaker best oppbevares for lang holdbarhet.

**Fermentering
Enkle metoder for å lage næringsrik, probiotisk mat.

**Sylting
Hvordan bevare frukt og grønnsaker på glass.

**Tørking
En plassbesparende metode for å konservere urter, grønnsaker, frukt og sopp.

**Hermetisering
Sikre teknikker for varmebehandling og langtidslagring.

**Avslutning av dyrkesesongen
Hvordan forberede kjøkkenhagen for vinteren og planlegge neste sesong.

**Praktiske oppgaver:
Vi lager fermenterte, tørket og syltet mat sammen
Prøv deg på surkål, kimchi eller fermenterte gulrøtter!
Lær å lage ditt eget glass med syltagurk.
Eksperimentér med tørking av urter og frukt.
Få enkle lagringsstrategier tilpasset din bolig – med eller uten kjeller.

Uansett om du har en stor avling eller bare noen få grønnsaker, vil dette kurset gi deg verdifulle metoder for å redusere matsvinn og nyte smaken av sommer hele vinteren.

Vi kombinerer teori og praktiske øvelser, slik at du reiser hjem med verdifull kunnskap og ferdigheter du kan bruke i din egen hage med én gang!

Bli med og lær hvordan du kan ta vare på avlingen din – enkelt, bærekraftig og smakfullt!

Hvert kurs vil også inneholde små utflukter til andre hager med ulik geografi og klima.

Kursdeltakerne vil bo sammen på Heggli Gård (Bed&Breakfast).

Heggli Gård gir et enkelt men autentisk opphold, i åsene på Stadsbygd. Rommene har det du trenger, men er ikke luksuriøse :)