Industrivernkurs - 24 timer røykdykkerkurs



Kursarrangør: MIP Sikkerhetssenter
Sted: Nordland, Rana / Mo i Rana
Nordland
Kursadresse: Industriparkveien 2, 8626 Mo i Rana (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: På forespørsel
Varighet: 3 dager
Pris: 6.200

MIP Sikkerhetssenter arrangerer jevnlig, og etter fastsatte datoer røykdykkerkurs etter Næringslivets Sikkerhetsorganisasjons (NSO) opplegg for opplæring av røykdykkere. Dette er et kurs som fører frem til en utstedelse av et røykdykkersertifikat etter endt opplæring.

Innhold:
Denne form for opplæring er et vel utarbeidet konsept og har etter hvert høstet stor anerkjennelse av fagfolk i bransjen. Kurset passer spesielt godt for industrivernpersonell som skal inn i røykdykkertjeneste, men også for andre som skal benytte seg av røykdykkerapparat / pressluftsutstyr i arbeidet. Kraftstasjoner, skipsverft, deltidsbrannvesen etc. har i stor grad benyttet seg av denne type opplæring for innføringen i røykdykkertjenesten.

Kurset kan også gjennomføres i en ”kortversjon”, der røykdykkerutstyret er beregnet brukt i forbindelse med redning / rømning. Det vil ikke bli utstedt røykdykkersertifikat etter denne typen kurs, og her er det heller ikke et krav om legegodkjenning før kurset. De praktiske øvelsene inneholder alt fra klaustrofobitest, arbeid og søk i kald og varm røyk, til slokkeøvelser i fullt overtente rom.

Agenda:
• Test av forkunnskaper
• Klaustrofobitest
• Praktiske øvelser
• Røykdykkerteori
• Lagring og håndtering
• Røykdykkerveiledningen

Gjennomføring av kurset:
Modul 1:
Ca en måned før kursstart får kursdeltageren tilsendt et faghefte i røykdykking sammen med kursinformasjon. Dette faghefte skal deltageren sette seg godt inn i før oppstart på modul 2.

Modul 2:
Denne modulen starter med en teoritest for å klarlegge om deltageren med egenstudie av det tilsendte materiell har tilegnet seg nok kunnskap slik at han er egnet for videre deltagelse. Modul 2 går over 3 dager og avvikles på et øvelsesenter der deltageren får mulighet til trinnvis å utvikle sine ferdigheter under kontrollerte forhold, både under kalde og varme dykk, og under kyndig veiledning og kontroll av erfarne instruktører. Modul 2 avsluttes med en teoretisk prøve.

Modul 3:
I løpet av 1 år gjennomføre et gitt antall øvelser i bedriften eller ved et øvelsesenter, der øvelsene skal inneholde et variert opplegg fra en lett kontroll av utstyret til varme dykk i røyk. Minst 5 av disse øvelsene må gjennomføres i egen bedrift.

Målgruppe for kurset:
Industrivernpersonell som har behov for røykdykkeropplæring. Personell i kraftstasjoner, deltidsbrannvesen eller andre som har et ønske om å styrke sin kompetanse innenfor området.

Forkunnskaper:
• Godkjent av lege og gjennomført grunnopplæring for industrivernpersonell

Eksamen / sertifisering:
Etter endt kurs får deltakeren utdelt kursbevis som dokumenterer at han har gjennomgått opplæringens emner. Når øvelser er gjennomført ihht. modul 3, sendes dokumentasjonen sammen med passfoto til Kurskoordinator som utsteder røykdykkersertifikat.