For fire år siden oppdaget jeg ved et smell at jeg ikke hadde noen verdidimensjon i jobben min, eller rettere sagt jeg ble bevisst at mine grunnleggende verdier i jobben ikke var sammenfallende med min daværende arbeidsgivers verdier. I tillegg var bildet også farget av at arbeidsgiveren ikke etterlevde sine egne verdier. Så hvordan vet du at du lever i tråd med dine sanne verdier på jobben eller på andre viktige områder i livet ditt, og hvor ofte stiller du deg selv dette spørsmålet:
”Hvem er jeg og hva står jeg for?”
Jeg bruker ofte metaforen om bilen for å tydeliggjøre hvor viktig det er å leve i tråd med sine sanne verdier: Hvis bilen var livet mitt, så var jeg den gangen helt sikker på at jeg satt i førersetet og styrte selv - jeg trodde jeg hadde kontroll. I virkeligheten satt jeg i baksetet uten retning og fokus og noen ganger lå jeg til og med i bagasjerommet!” I mitt arbeid som coach og kursleder/faslitiator er det arbeidet med verdier jeg brenner mest for, nettopp fordi de danner grunnlaget for vår identitet. Hvem vi er og hva vi står for, både som individ og som bedrift/organisasjon, utgjør selve ryggraden!
Har du noen gang opplevd at livet er frustrerende og meningsløst?
Det er noe som mangler, det er ”støy på linjen”, du opplever kanskje ubehag, indre stress/uro, irritasjon, tristhet og likegyldighet? Har du tenkt på at dette igjen kan gi utslag i fysiske plager, og gå så langt som til utbrenthet eller andre sykdomstegn?
Hva er det da med disse verdiene som er så viktig?
Verdier er i seg selv litt store, abstrakte og kanskje svulstige ord som f.eks:
· Engasjement
· Glede
· Pålitelighet
· Fellesskap
· Raushet
· Frihet
· Utvikling
· Respekt
· Åpenhent
· Tillitt
· Mot
Vi mennesker er grunnleggende opptatt av å leve et meningsfullt liv både på jobben og ellers. Verdiene fungerer som veivisere til å finne et liv med mening, og følelsene våre er radarsystemet som forteller oss om vi lever i tråd med våre verdier.
Verdibegrepene sier oss i grunnen veldig lite før du blir bevisst på hvordan de påvirker deg i ditt praktiske hverdagsliv. La oss si at dine verdier er engasjement og glede. Som coach spør jeg: ”hvorfor er engasjement viktig for deg i jobben din eller i din organisasjon?” Når svaret blir at ”ved engasjement opplever jeg at jeg kan utfolde meg, bli kreativ og virkelig bidra positivt”, tydeliggjøres hva vedkommende skal avsjekke i sitt nåværede eller fremtidlige arbeidsmiljø. Slik finner du frem til drivkraften og motivasjonen for å oppnå engasjement. I verdiene ligger grunnlaget for vår motivasjon, våre valg og handlinger i den rekkefølge. ”Det gir en retning på det vi gjør”, som Petter Eide sier, eller mening slik jeg ville sagt det.
Eksempler på verdiavvik
Verdiavvik kan være når du som medarbeider for eksempel har frihet i forhold til å løse arbeidsoppgaver som en av dine viktigste verdier, og du har en kontrollerende leder som detaljstyrer og bestemmer hvordan du skal løse oppgavene eller får fastlåste rammer. Da blir det en ubalanse i forhold til din verdi som er frihet.
Bedriften har en uttalt verdi som heter åpenhet, som er definert til å dele kunnskap, erfaringer og informasjon til alle nivåer i organisasjonen. Likevel ”siles” mye informasjon fra ledelsen og nøkkelpersoner som forplanter seg utover i organisasjonen. Det fører til en ”tue” mentalitet hvor mange tviholder på informasjon, erfaringer eller er uvillige til å dele kompetanse. Bedriften opplever at viktig informasjon stopper opp, det oppstår flaskehalser, og konsekvensene er at samspill og synergieffekter uteblir.
Bedriften har for eksempel pålitelighet som en viktig verdi, som de aktivt bruker i markedsføringen. Likevel leverer bedriften ved gjentatte tilfeller varene for sent til kundene. Bedriftens troverdighet og omdømme svekkes og kundene vil etter hvert se seg om etter andre alternative leverandører.
Hva betyr verdiene og hvordan vises de?
Verdienes betydning, dvs hva vi legger i f.eks. engasjement varierer også fra individ til individ og på de ulike arenaer i livet. Når jeg jobber i bedrifter/organisasjoner er det avgjørende å forankre at alle i ledelsen og nedover i organisasjonen har samme begrepsforståelse av hva f.eks engasjement betyr i deres organisasjon. Når det er forankret blir verdiene bedriftens ledestjerner - det de styrer etter.
På individnivå betyr det at vi har funnet drivkraften/motivasjonen til hva som er viktig for oss i jobben og hvorfor det er viktig.
Når det så er samsvar med egne og arbeidsgivers verdier, opplever vi en indre motivator som gjør at vi i utgangspunktet ikke lenger er avhengig av ytre motivasjon eller bekreftelse på hvem vi er, og det vi gjør.
Fra ord til handling
Det som helt klart er avgjørende er hvordan verdiene etterleves og tas ut i handling. Definerte verdier i et flott strategidokument har ingen effekt dersom de ikke settes ut i handling.
Bedrifter som etterlever sine verdier bygger sitt eget omdømme og skaper troverdighet i forhold til medarbeidere, kunder og markedet for øvrig. Dette kjennetegnes ofte ved å ha ledere som utøver verdibasert ledelse, som vi vil omtale mer detaljert i neste artikkel.
Min erfaring er at mennesker og organisasjoner som har en sterk og tydelig forankring i verdiene sine, synliggjør dem og etterlever dem i praksis, har et unikt konkurransefortrinn. Årsaken ligger i at de har en tydelig identitet - ”de gjør det de sier at de er”. Et annet aspekt er at i dagens samfunn kan de fleste produkter og tjenester kopieres. En sterk bedriftskultur basert på verdier fra topp til bunn kan dog ikke kopieres, da den er et resultat av menneskene som jobber sammen. Det er dette som vil utgjøre forskjellen for de bedrifter som kommer til å ha suksess i fremtiden.
Resultater av verdiforankring
Ved hjelp av verdicoaching og verdiprosesser hos individer og organisasjoner opplever jeg at det mest spennende er å oppdage den forløsende kraften som kommer til syne når vi avdekker de ekte og sanne verdiene hos et individ eller en organisasjon. Når disse verdiene er sammenfallende får vi store synergieffekter som viser seg i bedriftens evne til omstilling og endring, og fremfor alt i bedriftens resultater. Modellen nedenfor gir et enkelt bilde av effekten ved å være helt i samsvar med verdiene sett fra en bedrifts perspektiv:
Individets verdier = bedriftens verdier
ò
Motivasjon
ò
Trivselsfaktor
ò
Effektivitet
ò
Resultater
Modell: Synergier med Verdier, CoachTeam AAN
Som coach forundrer det meg ofte at trivselsfaktoren er undervurdert både hos medarbeidere og ledere. Noen ser på jobben som et ”oppbevaringsted” for å tjene til livets brød, på tross av at vi tilbringer mesteparten av tiden på jobben.
Når vi vet at det å trives i jobben gir glede og energi og bidrar til større effektivitet, og som vises i måloppnåelse og resultater, så burde flere bedrifter fokusere på trivselsfaktoren som et suksesskriterium for en sunn og effektiv organisasjon.
Det å stå samlet i en bedrift og ha et klart og tydelig bilde på hvem de er og hva de står får, gir en styrke og stolthet som utløser en utrolig kraft og evne til å mestre såvel gode som dårlige tider.
Dette lille sitatet bruker jeg ofte som en avsjekk når det gjelder jobb:
”If you love what you are doing, if you know what you are doing, if you know why you are doing it and with the right people, then you are in the right place!” (ukjent)
I mitt coachingmiljø er det ingen som lenger er usikker på hvem jeg er og hva jeg står for og i hvilken retning jeg ønsker å gå i mitt arbeid.
”Hvordan er det med deg? Har du en retning på det du gjør?”
Av Astrid Aass Nilsen, CoachTeam as. Hun er daglig leder for coachutdanningen hos CoachTeam, jobber som coach og kursleder/fasilitator og har spisskompetanse innen verdiprosesser, salg, relasjonsbygging og stressmestring. Hun er også fagansvarlig for CoachTeams programmer innenfor fremtidens lederskap, salgscoaching og coachende lederstil.
astrid@coachteam.no
www.coachteam.no