Du regner ut din BMI ved å del din vekt på din høyde*høyde. Er du for eksempel 1,80 og veier 75 kilo blir regnestykket:
75 / 1,8*1,8 = 23,15
BMI under 18,5 defineres som undervekt.
BMI mellom 18,5 og 24,9 defineres som sunn/normal vekt.
BMI mellom 25 og 30 defineres som overvekt med økt risiko for sykdom.
BMI over 30 defineres som fedme med ytterligere risiko for sykdom.
Verdiene er ikke riktig for veltrente personer med stor muskelmasse, gravide eller hvis man har mye vann i kroppen. Hvis du har et BMI-tall under 18,5 eller over 30 bør du ta kontakt med en spesialist. Ved verdier mellom 25 og 30 vil du ha stort utbytte av å spise sunnere og mosjonere mer.
Verdens Helseorganisasjon (WHO) har slått fast at det er en økning i overvekt og fedme både i utviklingsland og i industriland. Denne økningen er så sterk og rask at mange mener vi står overfor en global epidemi, med store konsekvenser for helse og velferd.
Fedme og overvekt øker risikoen for å utvikle flere alvorlige sykdommer, blant annet hjertelidelser, kreft, høyt blodtrykk, diabetes og slitasjegikt. Utregningen tar ikke hensyn til hvor fettet er plassert. Dette er viktig siden fett plassert rundt midjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer mer enn fett plassert rundt hoftene.
Ti prosent av den voksne, norske befolkning mellom 20 og 65 år har en BMI på over 30. Det vil si at minst 300 000 nordmenn har et fedmeproblem.
Vi blir stadig fetere. Fra 60-åra og fram til i dag har menn i 40-årsalderen i gjennomsnitt økt 9.1 kg (fra 76.9 til 86 kg), mens kvinner har økt 3.7 kg (fra 65.8 til 69.5 kg).