Vi tilbyr digitalt kurs om årsaksanalyse – skap en tryggere arbeidsplass. I dette kurset lærer du å lage en årsaksanalyse. Årsaksanalysen hjelper deg å forstå hvorfor en ulykke skjedde, og er lett å ta i bruk.
Innhold:
Hendelser, eller ulykker, skjer i arbeidslivet, og kan få alvorlige utfall. Virksomheten kan lide store tap, spesielt hvis hendelsen gjentar seg.
Noen ganger er det neste-ulykker – i verste fall kan liv gå tapt. Dette kan unngås i fremtiden, og det er en del av virksomhetens intelligens å lære av det som har skjedd.
Årsaksanalysen er en praktisk fremgangsmåte som er lett for deg å ta i bruk. Metoden gjennomføres for å ta ut læring av slike hendelser. Her vil du få kunnskapen og verktøyene du trenger til å utføre din egen årsaksanalyse.
Metoden leder deg gjennom de ulike spørsmålsstillingene som hjelper oss å forstå hendelsen og årsakene til den slik at vi kan foreslå gode tiltak for å hindre gjentakelse.
Ulike varianter av årsaksanalyser har vært i omløp en stund. Det er først i den senere tid at virksomheter har begynt å ta slike i bruk. Mange erfarer at det kan bli vanskelig å vite hva man skal se etter og hvordan ting henger sammen.
Denne metoden er en forenkling av fremgangsmåten som brukes i forbindelse med undersøkelser, eller granskinger.
Dette lærer du:
• Vite hvorfor årsaksanalyser gjennomføres
• Gjenkjenne når det er behov for å utføre en årsaksanalyse
• Årsaksanalysens plass i det store bildet
• Være i stand til komme i gang med en årsaksanalyse
• Utføre analysen og foreslå tiltak
• Beslutte tiltak, kommunisere tiltak, følge opp tiltak og dele erfaringer
Kurseksperter: Haakon Rud
Haakon er utdannet ingeniør og har lang erfaring fra HMS-arbeid og andre ledelsesområder i flere store og mindre selskap, også internasjonale. Oppdrag har vært for byggherrer, entreprenører, leverandører og underleverandører, og i gjenvinning, prosessindustri, logistikk, transport, telekom, energi, underholdning, forsikring, politi og andre. Etter å ha jobbet 30 år i Det Norske Veritas startet Haakon i 2018 Haakonsult AS, der han nå hjelper organisasjoner med å bli bedre før og etter ulykker eller uønskede hendelser, med stort tap eller tapspotensiale. Rådgivning innen HMS er ofte forbundet med byggherreforskriften, analyser, risikovurderinger, SJA, revisjon, inspeksjon, påseplikt, samsvar, kommunikasjon, og kultur. Han gjennomfører også opplæring, kurs og foredrag, og fasiliterer gjerne samlinger eller coacher sine kunder. Som konsulent bistår han kunder med undersøkelser og gransking av hendelser og ulykker. Dette kan være i tilknytning til arbeidsulykker, utslipp, brann, trafikk, geologi, maskiner, materiell, arbeidsforhold eller sosial dumping.
Språk:
• Kurset holdes på norsk
Eksamen / sertifisering:
Kursbevis