Vi tilbyr konferanse om æresrelatert vold og sosial kontroll. Hvordan forebygge og håndtere saker om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold? En praktisk rettet dagskonferanse rettet mot offentlig ansatte innen skole, helsevesen, politi og barnevern m.m.
Litt om konferansen:
Dagskonferansen vil handle om hvordan vi kan jobbe på en kultursensitiv måte, for å forebygge negativ sosial kontroll og tvangsekteskap, og vold generelt.
Vi ser på:
• Hva er negativ sosial kontroll og æresrelatert vold
• Kulturforståelse og forebygging
• Negativ sosial kontroll i lukkede trossamfunn
• Hva kan hjelpeapparatet gjøre når den utsatte oppholder seg i utlandet
• Barnevernstjenestens arbeid med saker om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold
• Politiets arbeid med æreskriminalitet
• Utsattes erfaringer og anbefalinger
Program:
kl 09:00 - 09:45 - Hva er negativ sosial kontroll og æresrelatert vold:
Vi har invitert Kompetanseteamet for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold til å definere og forklare begrepene under sitt innledningsforedrag.
- Farrah Ghazanfar, koordinator i kompetanseteamet for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold
kl 10:00 - 10:45 - Kulturforståelse og forebygging:
Leoul Mekonen vil innlede dette webinaret, som er kommet i stand etter flere forespørsler fra ulike hold. Mekonen er anbefalt fra flere hold, og regnes blant de aller beste foredragsholdere på dette feltet. Han vil holde et innledende foredrag som bygger på erfaringer Mekonen og hans nettverk i Stiftelsen RKF (Rådet for kulturkompetanse i forebyggende arbeid). Hans innledningsforedrag vil handle om hvordan vi kan jobbe på en kultursensitiv måte, for å forebygge negativ sosial kontroll og tvangsekteskap, og vold generelt.
- Leoul Mekonen, studieleder, sosionom og tolk
kl 10:50 - 11:30 - Hva kan hjelpeapparatet gjøre når den utsatte oppholder seg i utlandet:
Tema for innlegget er hvilket handlingsrom hjelpeapparatet har når den utsatte oppholder seg i utlandet. Hvilke begrensninger og muligheter finnes for å bistå i slike saker? Katarina Sirris Karantonis har arbeidet med utsatte, veiledet hjelpeapparatet, jobbet med lovforarbeider og i UD med bistand til utsatte i utlandet.
- Katarina Sirris Karantonis, seniorrådgiver, sosialantropolog og jurist
kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause
kl 12:30 - 13:10 - Negativ sosial kontroll i lukkede trossamfunn:
Hjelpekilden har jobbet for bevisstgjøring av likhetstrekkene mellom utfordringer som mennesker fra innvandrede miljøer i Norge kan ha og mennesker som har brutt med strenge kristne miljøer. Organisasjonen har holdt foredrag om tematikken siden 2014.
- Hilde Langvann, daglig leder Hjelpekilden Norge
kl 13:20 - 14:00 - Politiets arbeid med æreskriminalitet:
Terje Bjøranger har jobbet med kriminalitet relatert til æresvold i politiet og utlendingsmyndighetene gjennom mer enn 25 år. I et intervju med NRK sier Bjøranger: - Mange kommer ut i en virkelighet man rett og slett ikke var klar over. Det gjelder ikke bare politi, det gjelder også barnevernetjeneste, helse, Nav og ikke minst skoleverket. I foredraget vil han fortelle om hvordan han og kollegene jobber med problemfeltet.
- Terje Bjøranger, politiadvokat
kl 14:10 - 14:50 - Barnevernstjenestens arbeid med saker om negativ sosial kontroll og æresrelatert vold:
Hvordan bør man gå frem i barnevernssaker hvor negativ sosial kontroll og æresrelatert vold står sentralt? Hvordan er forholdet mellom kontroll / sikkerhet og hjelp, og hvordan må både foreldre og barna følges opp i slike saker? Grøtteland har lang erfaring fra barneverntjenesten, har vært fagbyråkrat innenfor feltene vold og barnevern i Bufdir i mange år før hun ble avdelingsleder for mangfoldsrådgiverne. Hun gir i august ut en lærebok på universitetsforlaget om tematikken hun skal snakke om.
- Elisabeth Grøtteland, avdelingsleder mangfoldsrådgivere, lærebokforfatter, mangeårig fagbyråkrat og barnevernsarbeider
kl 15:00 - 15:45 - Bruker egne erfaringer til å belyse og forebygge:
Jeg ønsker å få en stemme ut i offentligheten, forebygge og bidra til at flere skal tørre å be om hjelp, har foredragsholder Hina Lie Qazi-Aarud sagt ved flere anledninger. Hun har sterke personlige erfaringer, som hun ønsker å dele. Det gjør hun så overbevisende og bra at stadig flere får øynene opp for henne.
- Hina Lie Qazi-Aarud, voldskoordinator, rådgiver i NAV og leder av organisasjonen Lenkeløs
Konferansier: Daniel Getaneh Hatland
Daniel Getaneh Hatland er en konferansier og foredragsholder som gir deg noe ekstra. Daniel er brennende opptatt av temaer som mangfold, inkludering og tilhørighet - hvor han selv har en helt unik historie i bunn. En historie som har sendt han Norge rundt.
Sommeren 2020 tok Daniel et nasjonalt oppgjør med rasisme i samfunnet gjennom en reportasje laget av TV2. I etterkant av reportasjen har han reist Norge rundt og holdt foredrag, han har vært medlem av Abid Raja sin arbeidsgruppe mot rasisme og diskriminering, han har jobbet i MOT-Norge og besøkt tusener av ungdommer, og han har startet egen virksomhet.
Han er en populær og etterspurt foredragsholder og legger alltid stor innsats i samtlige oppdrag. Det unike med Daniel er at han ser muligheter der andre ser utfordringer. Han bruker egne erfaringer på en måte som inspirerer og gir deg positiv energi i temaer som er alvorlige.
Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine kurs og webinarer er åpne for alle