Dersom du vil ta fagbrev som yrkessjåfør, kan dette gjøres på flere måter. Når ungdom går den vanlige skoleveien, må de først gå to år på skole og deretter være lærling i to år. Mange voksne har opparbeidet seg praksistid i faget (over 5 års praksis i full stilling), og det gir mulighet for å være p
Som praksiskandidat må du opp til en tverrfaglig 5 timers sentralgitt skriftlig eksamen i VG3 Yrkessjåførfaget før du kan melde deg opp til den praktiske fagprøven. At prøven er tverrfaglig, betyr at prøven gjelder flere fag. At den er sentralgitt, betyr at prøven er lik for hele landet.
Andre krav før du kan melde deg opp til den praktiske fagprøven:
Førekort:
Det kreves førerkort klasse C – CE eller D – DE. Dvs at du ikke behøver å ha både buss og lastebil. For deg som har både C – CE og D – DE er det naturlig, ved prøveavleggelse, at du blir prøvet med utgangspunkt i den bedriften du arbeider. Du vil også kunne få oppfølgings- / avklaringsspørsmål fra hele læreplanen.
ADR – bevis:
Her kreves det ADR bevis(utstedt av Biltilsynet) etter gjennomført kurs.
Truckfører – bevis:
Her kreves det godkjent truckførerbevis.
Kran :
Det kreves ikke lenger kranteori.
Gratis opplæring?
Dersom du ikke har fullført en videregående utdanning (ikke har fagbrev eller generell studiekompetanse)og er over 25 år, har du krav på gratis opplæring.
Eksamensforbredende kurs
Dersom det er lenge siden du har sittet på skolebenken, kan det være utfordrende å gå opp til en 5 timers skriftlig eksamen. Vi tilbyr eksamensforbredende kurs for deg hvor sentrale temaer bli gjennomgått og du får skrivetrening.