Vi tilbyr grunnutdanning yrkessjåfør godstransport modul 3 - 5 (140 timer). Skal et tyngre førerkortet benyttes i yrkessammenheng, kreves gyldig yrkessjåførkompetanse. Yrkessjåførkompetansen erverves ved å gjennomføre et grunnutdanningskurs på 140 timer.
Hvem må ha yrkessjåførutdanning:
Skal du kjøre minibuss, buss, lett lastebil eller lastebil mot vederlag, må du i de aller fleste tilfeller ta grunnutdanning for yrkessjåfører. Med begrepet «mot vederlag» menes i praksis lønn. Er du i fast jobb får du lønn, men du vil også være omfattet av kravet om du bare kjører en enkelt tur så lenge du får betalt for det.
Det finnes noen som gjerne vil kjøre en gratistur for en lastebileier for moro skyld og dermed tenker at det ikke er nødvendig å ta yrkessjåførkurs fordi man ikke får lønn. I denne sammenhengen er det viktig å merke seg at også slik kjøring i mange tilfeller kan medføre krav om yrkessjåførutdannelse hvis kjøringen er del av en kommersiell sammenheng.
Kursopplegg:
140 timer yrkessjåførkurs består av 5 moduler der noen moduler er felles for buss og lastebil:
• Modul 1 - Introduksjon, kjøretøyteknikk, optimal bruk av tunge kjøretøy og HMS
• Modul 2 - Vegtransporten og samfunnet, kommunikasjon og kjøretøyets konstruksjon og virkemåte
• Modul 3 - Godstransportens vilkår
• Modul 4 - Godstransport i praksis
• Modul 3 - Persontransportens vilkår
• Modul 4 - Persontransport i praksis
• Modul 5 - Sikker adferd på veien
Kurset er på 140 timer, der modul 1 og 2 er felles. Deretter deles klassen i gods- og persontransport for modul 3 og 4. Modul 5 er hovedsakelig praktisk yrkesrettet kjøring inkludert noen teorisegmenter.
Fravær:
Maksimal grense for fravær er 10 % av undervisningstiden, med unntak av den praktiske kjøringen i modul 5, der det er et obligatorisk krav med oppmøte på all undervisning.
Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker grunnutdanning yrkessjåfør godstransport modul 3 - 5 (140 timer)
Forkunnskaper:
• For å delta på kurset må du minst ha gyldig førerrett for klasse B og være ferdig med de obligatoriske delene av førerkortopplæringen for den tyngre klassen, bestått førerprøve er ikke et krav.
Eksamen / sertifisering:
1) Teoretisk prøve:
Etter gjennomført 140 timers yrkessjåførkurs der du har fått godkjent alle modulene, må du bestå en teoretisk prøve ved Statens Vegvesen for å få en gyldig yrkesrett. Teoriprøven er på 50 spørsmål der man minst må ha 42 korrekte svar for å bestå. Prøven foregår KUN på NORSK. Det er ikke gitt mulighet for å søke om tolk.
2) Praktisk prøve:
Det er ingen praktisk prøve ved gjennomføring av dette kurset