Verneombudskurs - Forkortet verneombudskurs - nettkurs



Kursarrangør: Kompenda
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Når det passer deg!
Varighet: Tilgang for evig!
Pris: 3.990

Alle virksomheter med 5 ansatte eller fler, som er omfattet av Arbeidsmiljøloven skal i utgangspunktet ha et verneombud, se Arbeidsmiljølovens §6-1.

Vårt forkortede verneombudskurs gir nødvendig opplæring for både verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalget (AMU), slik at de kan utføre sine roller på en trygg og effektiv måte. Kurset gir en forståelse av lover og regler innen helse, miljø og sikkerhet (HMS) og hvordan disse kan brukes på arbeidsplassen. Det gir også innsikt i rollene og ansvaret til verneombudet, samt hvordan man skal håndtere utfordringer på jobben.

Normalt skal verneombudskurs være på minst 40 timer, men virksomheten kan avtale kortere kurs ved spesielle tilfeller. Vårt nettbaserte kurs er et effektivt alternativ til det tradisjonelle 40-timerskurset og gir raskt den kompetansen du trenger for å forstå HMS-arbeidets betydning og hvordan man kan jobbe med det.

Før du melder deg på kurset, bør du og din leder signere en avtale om kortere opplæringstid. En mal for denne avtalen kan lastes ned her. Avtalen skal oppbevares av bedriften, og det skal også gjennomføres en forsvarlighetsvurdering som må dokumenteres og fremvises ved tilsyn.

I tillegg til avtalen om kortere opplæring, må det også gjennomføres en forsvarlighetsvurdering. Det er altså ikke nok bare å signere en avtale om kortere opplæringstid. Sammen med avtalen må det vedlegges en vurdering av arbeids- og risikoforholdene i bedriften. Denne vurderingen skal dokumenteres skriftlig og konkludere med at det, basert på "problemets karakter og omfang", er forsvarlig for verneombudet å gjennomføre HMS-kurset i en kortere form enn det foreslåtte 40-timerskurset.

Hva skal en forsvarlighetsvurdering inneholde?

Innholdet i en forsvarlighetsvurdering vil variere avhengig av bransje, antall ansatte, risikoforhold og andre faktorer. Disse elementene vil avgjøre hvor grundig vurderingen må være.

Forsvarlighetsvurderingen må derfor tilpasses det enkelte foretak, og bør kartlegge og vurdere følgende områder:

- Type virksomhet
- Risikoforhold og utfordringer som er typiske for bransjen
- Organiseringen og lokasjonen til virksomheten
- Hvordan arbeidet er strukturert
- Sammensetningen av ansatte, inkludert alder, ansettelsesforhold, ansiennitet og HMS-kompetanse
- Spesifikke risikoforhold eller utfordringer for den enkelte bedrift
- Henvisning til tidligere risikovurderinger/risikoanalyser
- Eventuell historikk med uønskede hendelser


Forutsetninger for forsvarlighetsvurderingen

Hvor ofte skal ordningen revurderes?
Hvor lenge skal avtalen gjelde?
Det er viktig å ta hensyn til Arbeidsmiljøloven § 3-1 når man vurderer forsvarligheten av verneombudskurset. Behovet for opplæring av verneombud bør vurderes kontinuerlig.

Etter fullført kurs vil du motta en anerkjent sertifisering som bekrefter din kompetanse som verneombud. Dette vil gi deg en konkurransefordel i jobbmarkedet og styrke dine muligheter for å bidra til et trygt og sikkert arbeidsmiljø.

Meld deg på vårt nettbaserte Forkortede verneombudskurs i dag og bli en pålitelig ressurs for din bedrift når det gjelder arbeidsmiljø og sikkerhet. Ta kontroll over sikkerheten på arbeidsplassen og skap en positiv endring.