Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Dyrebar Omsorg har bred kompetanse på feltet dyreassisterte intervensjoner (DAI). Kurset er utviklet med tanke på personer som ønsker å bruke dyr aktivt i samhandling med mennesker. 2 samlinger, en digitalt og en fysisk på Ås.
Innhold:
Dette kurset bygger på kurset Introduksjonskurs i dyreassisterte intervensjoner og vil gi ansatte i bl.a. skolevesenet, helse- eller sosialsektoren kunnskap om de positive effektene bruk av dyr kan ha på mennesker. Kurset viser hvordan dette kan brukes i praksis og gir deltakerne bedre kompetanse på etologi og innlæringsprinsipper.
Kurset er utviklet av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), i samarbeid med Dyrebar Omsorg, som et ledd i å kvalitetssikre personer som ønsker å bruke dyr aktivt i intervensjon med mennesker. NMBU og Dyrebar Omsorg har bred kompetanse på feltet dyreassisterte intervensjoner. Dette kurset er det første av sitt slag i Norge og er utviklet med tanke på personer som ønsker å bruke hund aktivt i samhandling med mennesker.
Læringsmål:
Etter kurset skal deltakerne blant annet:
• ha teoretisk og praktisk kunnskap om atferd, innlæring og krav til det enkelte dyrs mentalitet
• være i stand til å bruke denne etologiske kunnskapen til å velge riktig individ og hvordan forberede individet til oppgaver i dyreassistert intervensjon
• forstå betydningen av å ivareta dyrets velferd i en opplærings-situasjon og under arbeid med dyreassistert intervensjon
• forstå betydningen av å ivareta brukerens interesser
• kunne vurdere etiske betraktninger ved innlemming av dyreassisterte intervensjoner
• delta i utforming av prosjekt med dyreassisterte intervensjoner, og dermed kunne veilede brukere ved dyreassisterte intervensjoner innen personlig praksis
Etter fullført kurs skal studenten blant annet kunne:
• Ha teoretisk og praktisk kunnskap om atferd og innlæring hos husdyr.
• Velge riktig individ og forberede individet til oppgaver i dyreassisterte intervensjoner.
• Kunne veilede brukere ved dyreassisterte intervensjoner innen personlig praksisfelt.
• Forstå betydningen av å ivareta dyrets velferd i en innlæringssituasjon og under arbeid med dyreassisterte intervensjoner.
Opplegg og arbeidsmåter:
Kurset er lagt opp som en kombinasjon av samlinger og selvstudium med tilgang på veiledning fra praksisveileder og faglærer via internett og telefon. Kurset gjennomføres med undervisning over to samlinger, med individuell pensumlesning, en praktisk oppgave mellom samlingene. Forelesninger og pensum er hovedsakelig på norsk, men med enkelte engelsk forelesninger og noe engelskspråklig pensum.
Samling 1 består av tre dager, der en av dagene er satt av til utferd med besøk hos tilbydere der det vil bli demonstrert eksempler på helsefremmende aktiviteter med gårdsdyr. Mellom samlingene skal deltakerne gjennomføre en praktisk oppgave. Den skal bestå av et eksempel på gjennomføring av en helsefremmende aktivitet med gårdsdyr i egen eller besøkt virksomhet.
Samling 2 består også av tre dager der blant annet den praktiske oppgaven presenteres og diskuteres. Den praktiske oppgaven må våre godkjent for å få gå opp til eksamen. Begge samlingene vil inneholde forelesninger som vil gi et grunnlag for den praktiske utførelsen, og forståelse for hvordan dyreassisterte intervensjoner kan være helsefremmende.
Faglig ansvar:
Faglig ansvarlig for kurset er professor Ruth Newberry ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, NMBU og daglig leder Line Sandstedt ved Dyrebar Omsorg.
Målgruppe for kurset:
Det er kun de som har deltatt på og bestått Introduksjonskurs i dyreassisterte intervensjoner som kan delta på kurset i dyreassisterte intervensjoner med hund. Introduksjonskurset tilbys to ganger i året; vår og høst. Praktisk erfaring i hunde-/dyrehold er en fordel.
Det forutsettes at deltakerne har relevant bakgrunn for å kunne følge undervisning på universitetsnivå, dvs. generell studiekompetanse eller relevant realkompetanse.
Kurset er delvis nettbasert og krever tilgang til Internett.
Kursmateriell:
Kursavgiften inkluderer enkel lunsj på 2. samling. Deltakerne må selv dekke utgifter til pensumlitteratur, reise og opphold.
Eksamen / sertifisering:
Eksamen avholdes i henhold til NMBUs regler. Eksamen i kurset består av en praktisk og en teoretisk del.
Leveransen for den praktiske delen av eksamen er en film der deltakerne gjennomgår en øvelse med hund. Frist for denne praktiske delen er 8. september 2023.
Den teoretiske delen av eksamen består av skriftlig besvarelse på 4-6 oppgaver. Besvarelsen skal være på totalt 3 000 ord. Leveringsfrist for den teoretiske delen av eksamen er 26. november 2023.
Karakter for både praktisk og teoretisk del: bestått / ikke bestått.
De som ikke avlegger teoretisk eksamen, men gjennomfører kurset for øvrig (dvs. minimum 80% oppmøte) vil få utstedt et kursbevis. De som i tillegg til å avlegge eksamen gjennomfører praktisk prøve med hunden på en tilfredsstillende måte, vil få et eget bevis fra Dyrebar Omsorg på dette.
For å kunne gå opp til eksamen, kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse, kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. Søknadsskjema finner du her eller du kan kontakte Senter for etter- og videreutdanning (SEVU) på tlf 67 23 03 00.
For å kunne gå opp til eksamen, kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse, kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.
Tid og sted:
1. samling: 19.-21. juni 2023 - digital samling
2. samling: 18.-20. september 2023 - fysisk samling i Ås eller i nærheten
Innleveringsfrist praktisk oppgave: 8. september 2023
Eksamen - frist levering av teoretisk oppgave: 26. november 2023
Overnatting:
Eventuell overnatting reserveres av kursdeltakere:
1) Overnatting med enkel standard:
• Studentsamskipnaden i Ås, tlf 64 96 63 00
2) Aktuelle hoteller:
• Thon Hotel Ski, tlf 64 85 35 00
• Reenskaug Hotel, Drøbak, tlf 64 98 92 00
Studentsamskipnaden i Ås og Ås Gjestehus har noen enkle utleie-hybler til leie med gåavstand til undervisningslokalene. Thon Hotel Ski ligger sentralt i Ski, med kort avstand til tog og buss direkte til Ås. Reenskaug Hotel ligger i Drøbak sentrum. Det kan benyttes offentlig kommunikasjon mellom Ås og Drøbak.