Ungdom, rus og barnevern



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Thon Hotel Oslo Airport
          Akershus, Ullensaker
Kursadresse: Balder allé 2, 2060 Gardermoen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:15 - 16:00
Dag 2 kl 08:45 - 14:30
Varighet: 2 dager
Pris: fra 4.900
Neste kurs: 02.12.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr konferanse om ungdom, rus og barnevern. Hvordan kan vi som arbeider i barnevern og rundt ungdommer, hindre at de som er sårbare ender opp i rusproblematikk? Barnevernsinstitusjonene har i flere år stått overfor store utfordringer, hvor barn har mistet livet under offentlig omsorg.

Innhold:
Mange barn flytter for ofte, får utilstrekkelig helsehjelp, og møter rusproblematikk. Ofte er barnas første møte med rus, mens de er under offentlig omsorg. Vi vet allerede mye om hva som skjer, og hvorfor. Her fokuserer vi på hva vi som praktikere kan gjøre i hverdagen, hva vi må følge med på, og hvordan vi skal skape bedre rammer rundt barna som står i fare for å havne i problemer med rus.

Program dag 1:
kl 10:15 - 10:35 Hva nå for barnevernsinstitusjonene:
Barnevernsinstitusjonsutvalget ble ble oppnevnt ved kongelig resolusjon i 2022. Utvalget har hatt som mandat å vurdere hvilke oppgaver, rammer og omfang fremtidens institusjonsbarnevern skal ha, og alternative måter å organisere det samlede tilbudet ut ifra barnas behov. Vi har bedt barne- og familiedepartementet gi en status og ambisjoner for oppfølging av utvalgets arbeid.
- Knut Ivar Aarstein, Prosjektleder hos Fagfokus

kl 10:45 - 11:30 Bak rusen - råd fra unge selv:
Unge proffer med erfaring fra barnevern og rus presenterer råd fra mange unge til hvordan fremtidens rushjelp må være for at hjelpen skal kjennes trygg og nyttig. Hva kan vi lære av ungdommene selv?
- Forandringsfabrikken, Unge proffer

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:30 Hva skjer i tenåringshjernen:
Hva skjer inni tenåringshjernen? Hvordan kan vi møte ungdommene med forståelse om deres utviklingsprosess? Hvordan kan vi kommunisere med tenåringen på et språk vi begge forstår? Didrik Hægeland har lang erfaring som psykolog og er en svært engasjerende og erfaren foredragsholder. Foredraget er tilpasset for å hjelpe lærere til tålmodighet, forståelse og ikke felle forhastede dommer over våre unge.
- Didrik Hægeland, Psykologspesialist

kl 13:45 - 14:15 Hvorfor er ettervernet i barnevernet så viktig:
Sist høst ble en rapport om den samfunnsøkonomiske virkningen av ettervernstiltak lagt frem for blant andre barne- og familieministeren, samt en rekke representanter for interesseorganisasjoner. Funnene i rapporten var slående, og viktig å vite om for deg som jobber i og med barnevern. Vi har invitert generalsekretæren i Fosterhjemsforeningen til å gjøre et dypdykk i tall og konklusjoner.
- Tone Granaas, Generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening

kl 14:30 - 15:10 Helt, ikke stykkevis og delt:
Camilla leder uteseksjonen i Trondheim kommune, og har gjennom erfaring lært at det ikke er ett enkelttilak, eller en avdeling som sitter på løsningen i forhold til ungdom og rus. Det handler som så ofte ellers om å se hele mennesket. Hun tror på sosialt arbeid som metode, og her forteller hun hva som virker og hva som ikke virker i Trondheim.
- Camilla Wright, Leder uteseksjonen

kl 15:20 - 16:00 Om å tilpasse tiltakene til barnet og ikke motsatt:
«Her kan du bli til det ordner seg». Det er visjonen til Innlandet barnevernsenter. Her har man blant annet drevet en avdeling med rusbehandling et år uten godkjenning. Nettopp fordi man avdekket et stort rusproblem under akuttplassering og kartlegging, og rigget et godt tilbud og sørget for opplæring og et kvalitativt godt behandlingstilbud. Senteret har i praksis - ikke bare i ord - tilpasset tiltakene til barnet og ikke motsatt. Resultatene har vært veldig gode, og bør være av stor interesse.
- Elin Kristin Alfstad, Enhetsleder Innlandet barnevernsenter

Program dag 2:
kl 08:45 - 10:15 Utforskende samtaler med unge/ workshop:
Et plenumsinnlegg på 20 minutt fra Leif Bond, etterfulgt av workshop med samme tema med Leif Bond og Malin Rørendal. Her kan vi dele våre erfaringer fra vårt kliniske arbeid med lavterskel psykologtjeneste og hasjavvenningsprogrammet (HAP). For å komme i posisjon til å gi god og relevant hjelp til unge som strever med rus erfarer vi at det i en tidlig fase bør gis tid og rom for å utforske hva den unge selv opplever. Gjennom utforskende samtaler erfarer vi at vi lykkes bedre med å få til en bevisstgjøring, relasjon og en indre motivasjon for endring.
- Leif Bond, Psykolog
- Malin Rørendal, Spesialkonsulent

kl 10:30 - 11:30 Oppsøkende sosialt arbeid som verktøy for å bygge relasjon og brobygging mellom utsatte unge og hjelpeapparat og pårørende:
Et plenumsinnlegg på 20 minutter, etterfulgt av workshop med samme tema, med Cathrine Sundal Jacobsen og Jonas Chabchoub. Velferdsetaten og bydelene implementerer for tiden Oslostandard for oppsøkende arbeid med utsatte unge.

Jacobsen og Chabchoub har de siste årene hatt fokus på metodeutvikling i oppsøkende arbeid gjennom videreutdanning i psykososialt arbeid med barn og unge og master i helsefremmende arbeid. De har utforsket relasjonsarbeid og brobyggerfunksjonen til oppsøkende arbeid som viktige faktorer i å nå og gi god hjelp til utsatte unge.
- Cathrine Sundal Jacobsen, Fagkonsulent og prosjektleder
- Jonas Chabchoub, Fagkonsulent

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 13:30 - 14:30 Hvilke kår trenger et intensivt ungdomsteam:
Fagfolk er bekymret for at vi som hjelpeapparat av og til kan gjøre mer skade enn gavn. Det advares mot for inngripende avgjørelser fra hjelpeapparatet. I foredraget vil vi vise hvordan vi bedre kan samarbeide med familiene, slik at disse ikke brytes opp, og slik at vi kan unngå at flere barn og ungdommer enn nødvendig havner på institusjon. Hva skal til for å gi hjelp som gir effekt, og som ikke bare blir flytting, skyving og brannslukking. Innlegget er praktisk orientert, og skal gi tips, råd og veiledning til deg som møter barn og unge som har det vanskelig.
- Andrea Melø, Psykologspesialist

Målgruppe for kurset:
Konferansen passer for deg som arbeider med barn og unge, samt for deg som har ansvaret for gjennomføring av tiltak i barnevernet.