Tur til vestlandet - tekstil - Wool in the north



Sted: Bergen
          Hordaland, Bergen
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt
Varighet: 7 dager
Pris: fra 22.500

Vi tilbyr en spennende wool inn the north tur til vestkysten i Norge. TEMA: Ull, sau, tekstil, historie, , handverk og natur

Innhold
Velkommen til tekstile opplevelser på vestkysten av Norge.
Wool in the North er et nettverk av tekstil opplevelser i Norge, Færøyene, Island og Grønland.
I Norge er det Sommerakademiet som arrangerer turene med Karin Flatøy Svarstad som daglig ansvarlig for alle aktiviteter. Sommerakademiet har arrangert tilsvarende turer i Vesterled i over 20 år og har lang erfaring med denne type turopplevelser. Sommerakademiet er en organisasjon som har som formål å drive distriktsutvikling basert på kunst, kultur og handverk, historie og natur. Sau, ull og tekstil er en rød tråd.

Wool in the North tilrettelegges for små grupper, det er lagt opp til en rolig og avslappende atmosfære. Det er myntet på de som ønsker å oppleve samfunna og naturen, komme bakom turist fasaden og få et innblikk i hvordan tekstil, sau og ull blir brukt og foredlet i Norge og i nettverkslandene.

Turer er i hovedsak lagt til Vestlandet som har lange tradisjoner for drift med sau, ull og tekstil produksjon der ull er hoved materialet. Denne delen av landet har fortsatt flere tekstilfabrikker som produserer garn og produkter av norsk ull.
Sommerakademiet har på sitt program for 2024 en spesiell tur som en del av konseptet Wool in the North. Her settes søkelys på ull, sau og tekstilproduksjon samt historie og handverk på Vestkysten i Norge. Det er fortsatt mange i regionen som har tekstil og ull som sin hovednæring. Interessen for ull og norsk tekstil produksjon har i de siste årene vært økende.

Karin Flatøy Svarstad er leder for turen, hun har jobbet med ull i mange år og hatt ansvar for nasjonale og internasjonale prosjekter med ull og sau som tema. Hun har lang erfaring fra reisevirksomhet gjennom Sommerakademiet i mer en 25 år.
På turen besøker vi flere ullvareprodusenter og levende museum som holder tradisjonene ved like. Vestlandet har et aktivt og innovativt næringsliv som produserer garn og tekstiler og viderefører de lange tekstil tradisjonene en har på vestkysten. Vi skal bli kjent med Gammel norsk sau, den eldste sauerasen vi har i landet og som genetisk sett er den samme sauerasen som vikingene holdt som sine husdyr.
I fra ullen til disse sauene produserte Vikingene sine seil til vikingskipene. Gammelnorsk sau er hardfør, den holder stort sett til i kystnære områder der den går ute hele året, også om vinteren.

Omgivelsen, landskapet og lyset ved havet er spesielt, her trives den gammelnorske sauen godt. I disse omgivelsen skal vi oppholde oss og oppleve atmosfæren og naturen på Vestlandet. Vi skal bli kjent med regionen og få et innblikk i hva som skjer innen tekstil produksjon, handverk og en treffer flere som er aktive produsenter med ull som materiale.


Dag 1: Ankomst Bergen og innlosjering på hotell i Bergen hvor vi overnatter første natten. Presentasjon av turprogram, turdeltakere, Sommerakademiet og leder Karin Flatøy Svarstad. Husflidskonsulenten i Hordaland kommer og holder et innlegg om nasjonaldrakten generelt og spesielt om Fanabunaden.
Velkomst middag der vi bor, vi blir kjent med hverandre og fortsetter den sosiale praten utover kvelden.
Middag inkludert.

Dag 2:
Vi besøker Hordamuseet i Fana og får omvisning i teppesalen. Vi får høre historien om Ragna Breivik sine billedvevde tepper. Hun var opptatt av historie og det typiske norske fra Norrøn mytelogi. Hennes vevde tepper er knyttet opp til Gerhard Muntes navn og hans kunst. Det ble naturlig for henne å bruke Munthes tegninger og akvareller i sine arbeider. Ragna farget og spann sitt eget garn. Hun brukte en spesiell vevteknikk i sine tepper, såkalt slynge teknikk. Dette fordi det illustrerte historien på en bedre måte enn den ordinere vev teknikken med hakking. Hun vevde sitt første selvstendige arbeid etter inspirasjon fra den danske freskomaleren Joakim Skovgaard i 1913.

Etter museumsbesøket drar vi nord for Bergen og besøker det som tidligere var Salhus fabrikker. I dag er det Norsk Trikotasjemuseum, de holder til i den gamle fabrikkbygningen som er et av landets industrianlegg med museumsdrift, og som her har ulike aktiviteter for å bruke maskinene i fabrikken. Historien er bevart gjennom et arbeidende og produserende museum i Salhus, ca. 16 km nord for Bergen. Her var full drift frem til 1989.

Vi får høre historien og se hvordan maskinene fortsatt brukes i produksjon. Museet har en koselig kafe hvor vi spiser lunsj. Her er og kunstgalleri og en innholdsrik butikk som selger garn og produkter fra egen produksjon med mer.

Etter besøk på Salhus forsetter vi ferden videre nordover. På vegen besøker vi Husflidsstove og får høre om produksjon og skikker tilhørende bunader fra Nordhordlands regionen.

Vi fortsetter videre mot Lyngheisenteret hvor vi skal oppholde oss i to dager. Lyngheisenteret ligger i kystkulturlandskapet på Lygra i Seim i Nordhordland. Senteret ligger idyllisk og fritt til med utsikt over fjorden og med høg himmel. Senteret er en institusjon og har som formål å drive med formidling og forskning på kystkulturlandskapet og verdien dette har. De står for historisk formidling av hvordan man skal ta vare på kystkulturlandskapet som i dag er en truet landskapstype. Dette landskapet er vedlikeholdt av villsauer som i dag beiter i området.

På Lyngheisenteret skal vi bo i to netter. Vi fordeler oss i det gamle gårdshuset på Magnus garden og i den gamle Lensmannsgarden. Her er det enkel standard med god atmosfære i flotte naturomgivelser der villsauen dominerer i kulturlandskapet. Her er gode turmuligheter og fredelige omgivelser der sauene og fuglene råder grunnen. Hovedmåltidene inntas på Lyngheisenteret.
Inkludert: Felles frokost der vi bor. Lunsj og middag på Lyngheisenteret.

Dag 3:
Etter frokost samles vi i senteret, her får vi høre om senteret og de oppgavene de har lokalt og nasjonalt. Vi ser filmen som beskriver hvordan landskapet i sin tid var en viktig faktor for småbønder og deres inntekt til husholdet ifra kulturlandskapet der røsslyngen og sauene dominerer.
Karin Flatøy Svarstad holder et innlegg om villsauen og ullen den produserer. Alle får villsau ull slik at en får se hvordan denne spesielle ullen ser ut.

Vi besøker en villsaubonde på gården på Lygra like ved Lyngheisenteret. På denne tiden har sauene fått søte fargerike lam. Vi får høre hvordan driften av gammelnorsk sau, populært kallet for villsau, foregår i praksis.

Tilbake på Lyngheisenteret blir det visning av saueskinnfeller og høre om hvordan trykking på skinnfell foregår. Lokal husflidshåndverker forteller om sitt arbeid med sau og ull i fra villsauen.
Inkludert: Felles frokost der vi bor. Lunsj og middag på Lyngheisenteret.

Dag 4:
Vi sjekker ut der vi bor og tar farvel med Lyngheisenteret. Vi kjører i retning Frekhaug og besøker det særegne galleriet, Galleri Rustica, en restaurert låve og fjøs som er en kulturinstitusjon i sitt nærområde med formidling av kunst, kultur og handverk.

Deretter tar vi turen til Hillesvåg Ullvarefabrikk, en familiebedrift som i 4 generasjoner har produsert garn og ull til toving på over 100 år gamle maskiner. Her får vi omvisning i fabrikken og får se hvordan de gamle maskinene fungerer. I Galleriet vil vi se utstilling som er relatert til ull. I butikken bugner det av ullprodukter, garn og mye annet spennende.

Videre drar vi innover fra kysten og innover i landet i retning Osterøy, Europas største innlands øy. Første stopp blir hos tekstilbedriften Oleanna. Her blir det omvisning i bedriften, en får et innblikk i deres produksjon av design strikkeklær av ull. Oleana er viden kjent for sin merkevare og fargerike produkter, de eksporterer sine produkter til flere land. Oleana har og en kafe, butikk og historisk utstilling, en innholdsrik fabrikk med lokaler som ligger i sjøkanten.

Deretter drar vi til Fjordslottet hvor vi skal bo i to netter i herskapelige omgivelser. I veggene ligger gammel tekstil historie. Bygningen som i sin tid var bolig for kjøpmann Hambro var et «Bomuldspinneri». Her hersker det en koselig atmosfære og fine omgivelser like ved fjorden.

Dag 5:
Frokost der vi bor. Vi besøker Norlander fabrikker, en gammel tradisjonsrik tekstil og strikkeprodusent som holder til på Osterøy. Her får vi se hvordan deres produksjon av gensere og kofter foregår, mange flotte plagg av høy kvalitet. Deretter tar vi en tur innom den Grønne Fabrikken, et kultursenter der det foregår mange aktiviteter gjennom året som kunst utstilling og konserter. Her får vi informasjon om hva som er bakgrunnen for denne spennende kulturinstitusjonen.

Det blir gode muligheter til å handle med seg hjem spesielle reiseminner som garn og strikkeprodukter produsert lokalt. En tur til Vestlandet om våren er en uforglemmelig opplevelse i grønne farger, inspirerende møte med folket som bor og lever i småsamfunna og er levende opptatt av det de arbeider med. Et møte med et samfunn og folk som inspirerer og som gjør inntrykk man husker lenge.

Dag 6:
Vi sjekker ut av Fjordslottet og drar til Osterøy museum. Et aktivt museum når det angår tekstil og gamle tradisjoner. Her får vi et innblikk i varafellen sin historie, vi får i praksis prøve ut hvordan en varafell blir til. Vi forbereder ullfibrene som brukes for å veve varafell. Ullen er ubehandlet, ikke kardet og den veves på oppstadvev, den eldste vevstolen vi kjenner til, den samme type vevstol som vikingene brukte. På ettermiddagen blir det avreise til Bergen og avslutning av turen og avreise.

Tekstiltur: Wool in the North til Vestlandet inkluderer:
-Rundturer og omvisning etter program med buss. 5 Overnattinger med mat og sosialt samvær.
-Kurs i veving av varafell/Kreativ toving.
-Foredrag på Lygra
-Besøk til kunst galleri.
-Inngang til ulike attraksjoner, museer og historiske steder.
-Besøk til flere fabrikker.
-Foredrag og demonstrasjon av handverks teknikker.
-Besøk av husflidshandverkere.
-Husflidskonsulenten i Hordaland forteller om håndverkstradisjoner.
-Guide og reiseleder på turen.
-Overnatting i dobbeltrom, tillegg for enkeltrom. (Begrenset antall enkeltrom)
-Avslutnings middag og de fleste måltider, se oversikt i dagsprogrammet som leveres ut ved oppmøte dag 1.

Les eget regelverk for turer på nettsiden: www.sommerakademiet.com

Pris
Innbet. av depositum kr 4500,- ved påmelding
Sommerakademiet sin l konto 0533 3178860
Merk innbet. med Wool in the North.
Registrert depositum bekrefter plassen på turen.
Turpris i dobbeltrom: NOK. 22.500,- Minimum 12 deltakere.
Tillegg for enkeltrom: NOK. 2.700,