Traumatiske opplevelser kan etterlate varige merker på individer, og påvirker deres mentale, fysiske og emosjonelle helse på mange måter.
Å forstå disse virkningene er nøkkelen ikke bare for de som har opplevd traumer, men også for deres nettverk av støttespillere, inkludert helsepersonell, familie og venner.
Å ta tak i og helbrede ens traumer er en personlig og ofte utfordrende reise, men det er også en sti fylt med håp og muligheten for bedring og vekst. Ved å utforske og anerkjenne skyggene kastet av tidligere traumer, kan individer ikke bare å komme seg sterkere videre, men lysne og blomstre, og forvandle smerte til en kraftfull fortelling om motstandskraft og håp.
Favnes eget EMDR traume-team!
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, vanligvis kjent som EMDR-terapi, er en strukturert og evidensbasert tilnærming designet for å hjelpe individer med å bearbeide belastende minner og opplevelser. Den er spesielt effektiv for å behandle posttraumatisk stress, men har også svært god effekt på andre psykiske helseproblemer, inkludert angst, depresjon og fobier.
Gjennom erfaring og videreutdanning har våre psykologer og psykologpesialister ervervet seg spesialkompetanse innen behandling av traumtiske opplevelser.
Hva er traume og PTSD?
Traumereaksjoner er i utgangspunktet en normal emosjonell stressrespons på en dypt forstyrrende og/eller urovekkende hendelse. Kjennetegnet er at hendelsen overvelder og overgår en persons evne til å takle den. Det kan være fordi hendelsen var så brutalt faretruende, kom så brått på, fjernet all trygghet og/eller tillit, eller at man rett og slett var for ung til å skulle klare å takle den – særlig uten hjelp.
Et videre kjennetegn er at hendelsen der og da utløser sterke følelser av frykt, ubehag og hjelpeløshet. Det innebærer altså et massivt kontrolltap og opplevelse av panikk. I etterkant kan dette forplante seg på flere måter – som angst, depresjon, følelsesmessig nummenhet, søvnløshet og/eller vedvarende følelse av ubehag og fare. Traumet kan påvirke både atferd, følelser, selvoppfatning og relasjoner i etterkant.
Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en mer alvorlig og varig reaksjon på slike hendelser, som fortsetter lenge etter at fare har passert. Denne tilstanden er langt mer enn “bare” en normal stressrespons – og sier noe om styrken i ettervirkningene fra traumet.
Vanligste symptomer på PTSD
Symptomer på PTSD er typisk gruppert i fire kategorier:
• Påtrengende tanker: gjentakende, uønskede minner, mareritt, eller flashbacks fra hendelsen(e)
• Unngåelse: å unngå påminnelser om den traumatiske hendelsen, inkludert tanker, følelser, mennesker, steder og aktiviteter.
Negative endringer i tenkning og stemning: konsentrasjons- og hukommelsesvansker, følelser av håpløshet, likegyldighet og distanse.
• Endringer i fysiske og emosjonelle reaksjoner: å være lett skremt, føle seg anspent, ha problemer med å sove, og å ha sinne- og/eller gråteutbrudd.
Ler mer utfyllende om PTSD og symptomer hos HelseNorge.
Ettervirkninger av traumatiske opplevelser
Ettervirkningene fra traumatiske opplevelser kan være komplekse og mangefasetterte, og påvirker hver enkelt person forskjellig. Noen kan ha mange og sterke ettervirkninger, mens andre kan ha færre og mildere ettervirkninger.
Selv om arten og alvorlighetsgraden i traumatiske opplevelser varierer sterkt, så kan de langsiktige innvirkningene på en persons nåværende fungering, atferd og generelle velvære være både dyp og gjennomgripende – uavhengig av akkurat hva som skjedde. Det som kan være traumatisk for én person, er kanskje ikke det for en annen, og fremhever det personlige aspektet av hvordan traumer oppleves og bearbeides.
Ettervirkningene kan manifestere seg på mange ulike måter – og det er graden av det som får størst betydning i vurderingen av traume og PTSD.