Rebreathere var en gang ansett for å være noe bare de mest dedikerte tekniske dykkere brukte for å nå et bestemt mål. Sånn er det ikke lenger! Nyere rebreathere er lettere og mer brukervennlig enn noen gang og med sin lette egenvekt og store rekkevidde er de også begynt å bli riktig så reisevennlig.
Hvorfor bli rebreather dykker?
Så hvorfor dykke rebreather? Lenger ikke dekompresjonstider, redusert gassforbruk, kommer mye tettere på dyrelivet undervann og gassen du puster er fuktig og behagelig.
Hva lærer man på et rebreather kurs?
Gjennom selvstudier i forkant av kurset og instruktørledede undervisningstimer på kurset lærer man hvordan en rebreather virker og hvor viktig det er med rett kunnskap om oppsett og vedlikehold.
Siden rebreathere er forskjellige i design og utførelse trenger man også produsentens literatur og materiell under kurset. Den store forskjellen fra dykkerkurs du gjerne har tatt tidligere og rebreather kurs at at du blir sertifisert på den spesifikke rebreatheren du har valgt. Ønsker man på et senere tidspunkt i dykkekarrieren å skifte over til en annen rebreather må man så et “crossover” kurs som gjør deg i stand til å håndtere den nye rebreatheren.
Igjennom kursets praktiske periode skal du lære og vise mestring i:
• Utførelse av overflatesjekker og kontroll av utstyr
• Utvikle vanen av å kontrollere “loop” og når den skal være open og stengt
• Gjennomføre boblesjekker, BailOut øvelser og andre nødprosedyrer
• Oppdriftkontroll på rebreather
• Overvåking av Po2 verdier via håndsett og HUD
• Prosedyrer for håndtering av utstyr etter dykk
Hva bør jeg tenke på når jeg skal velge rebreather?
Dette spørsmålet får vi ofte og det finnes ikke et totalt fasit svar på det.
Prøv å se for deg hvilket mål du ønsker å nå ved rebreather dykking. Hvis interessen ligger i å på et tidspunkt videreutvikle dykkingen din til å kunne dykke dypt og teknisk med rebreatheren din bør kanskje investeringen peke i retning av en rebreather som er i stand til å løse de oppgaver uten noe ombygging eller endring. Det kan være nyttig å se på rebreathere som JJ-ccr, Inspiration eller Megalodon for å løse disse oppgavene i fremtiden. Hvis du vet at du skal reise mye med utstyret ditt er vekt alltid et tema. Da kan det være nyttig å velge en rebreather med så lav egenvekt som mulig. Poseidon Seven, Hollis explorer, Prism2 og Pathfinder er gode kandidater til den reiselystne.
Når kan jeg begynne og hvor får jeg tak i materiell?
De fleste rebreather produsenter forbeholder seg 6-8 ukers leveringstid på utstyret etter betaling for rebreatheren er mottatt. Dette gir deg tid til å lese deg opp på fabrikantens materiell og kursmateriell etter avgjørelsen om hvilken rebreather du ønsker å dykke er tatt.
Ok. Rebreather i hus og kurs bestått. Hva nå?
Nå kommer det kjekkeste av alt. stille boblefri dykking. For noen stopper kursingen her og de har oppnådd det de ønsket seg av investeringen sin, Da er det bare å nyte dykkingen og stikke innom oss for en kaffe fra tid til annen og fortelle om RB dykkene dine. For andre begynner mer informasjon, mer lærdom og dypere mål å kalle. På liklinje med kursene for åpent system finnes det også tekniske rebreatherdykkerkurs. Her kan du finne din indre “Roald Amundsen” og begynne å utforske dypet og se det de ferreste noen gang får se. Med kurs ned til 100m og påbyggende ekspedisjons kursmoduler er det egentlig du som setter grensen for hvor du ønsker å dra.
Målgruppe for kurset:
For å melde deg på et rebreather kurs trenger du å møte følgende forkrav:
• PADI Open Water Diver eller tilsvarende sertifisering fra annen organisasjon
• PADI Enriched Air Diver eller tilsvarende sertifisering fra annen organisasjon
• Minimum 25 Dykk
• 18år eller eldre
• Fysisk og psykisk skikket til dykking