Sykefraværskonferansen 2025 - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:15 - 16:00
Dag 2 kl 08:45 - 14:15
Varighet: 2 dager
Pris: fra 2.000
Neste kurs: 27.01.2025 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr sykefraværskonferansen 2025 som webinar. Hvordan i praksis forebygge sykefravær blant våre ansatte? En konferanse om veiledning, kompetanse og arbeidsmiljø, med et klart formål: Bidra til lavere sykefravær.

Litt om konferansen:
Nylig kom det tall fra SSB som viste at sykefraværet i Norge i fjor var på sitt høyeste på 14 år. I tillegg er det rekordhøy bruk av egenmeldinger. Vi vet at fokus på sykefravær medfører en reduksjon, men hvordan få det til over tid? Vi har invitert noen av Norges dyktigste praktikere på sykefravær.

På konferansen får du innblikk i:
• Hva kjennetegner de organisasjonene som lykkes over tid med sykefraværsarbeidet
• Hjemmekontor og sykefravær
• Overbelastning i et kvinnehelseperspektiv
• Virksomme grep i sykefraværsarbeidet
• Sykefravær på grunn av migrene og hodepine - hva gjør vi
• Stressmestring og selvomsorg - som arbeidstaker og sykemeldt

Program dag 1:
kl 10:15 - 11:00 - Stressmestring og selvomsorg - som arbeidstaker og sykemeldt:
Lege, terapeut og gründer bak samtalelegen.no åpner Sykefraværskonferansen 2025 deler meg oss sin kunnskap om grunnleggende stressmestring samt hvilke mentale ferdigheter som er viktige for å skape en bærekraftig livsstil.
- Tonje Oord, Lege i spesialisering

kl 11:15 - 12:00 - Sykefravær på grunn av migrene og hodepine - hva gjør vi:
Migrene er en vanlig årsak til sykefravær. På AHUS har de et team som jobber med metodikken Helse i arbeid og migrenepasienter og de har nå gode erfaringer om hva som fungerer, og ikke, i både behandling og tiltak rundt arbeid. Her sammenfatter de hvorfor denne tilnærmingen har så gode resultater.

kl 12:15 - 13:00 - Er hjemmekontor helsefremmende:
Å ha mulighet til å jobbe hjemmefra noen dager i uken kan øke livskvalitet og jobbmotivasjon, hindre sykefravær og gjøre det mulig å stå lenger i jobb. Men hjemmekontor bidrar samtidig til at grensene flyter mellom å være frisk nok eller for syk til å jobbe. I dette innlegget viser Siri hvordan denne balansegangen er og råd og verktøy til hvordan dette kan håndteres for å redusere sykefravær.
- Siri Yde Aksnes, Seniorforsker

kl 13:00 - 14:00 - Lunsjpause

kl 14:00 - 14:45 - Hvordan kan ledertrening hindre sykefravær:
Ledere spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å forebygge sykefravær- Kan ledertrening være nøkkelen? Vi har fått med oss Trondheim kommune som vil snakke om hvordan de jobber systematisk med å bygge kompetente ledere som skaper godt arbeidsmiljø og lavt sykefravær
- Sylvi Thun, Strategisk HMS rådgiver

kl 15:00 - 16:00 - Når livet gjør oss syke- overbelastning i et kvinneperspektiv:
Emosjonelt belastende arbeid finner man ofte i kvinnedominerte yrker. Liv Bjørnhaug Johansen har høsten 2023 lansert en bok om kvinnehelse og hvordan denne havnet i medisinens blindsone. I dette foredraget får du høre om hvordan kropp og psyke henger sammen, og hvordan immunsystemet trigges av psykisk belastning, og at kvinner har et mer reaktivt immunsystem fra naturens side. Aner vi svaret på hvorfor kvinner har høyere sykefravær enn menn?
- Liv Bjørnhaug Johansen, Seniorrådgiver

Program dag 2:
kl 08:45 - 09:30 - Sliten og sykmeldt, hva nå:
Stressrelaterte helseplager og utbrenthet øker dramatisk og resulterer i langvarig sykefravær som er vanskelig å håndtere. Hvordan kan vi rigge arbeidslivet til å håndtere denne bølgen av utmattelse og slitenhet som mange nå opplever? Og kan vi som arbeidsgiver gjøre for å forhindre at arbeidstakere blir utbrent?
- Mari Norman, Psykologspesialist, Angstklinikken

kl 09:45 - 10:30 - Sykefraværdebatten, i en ideologisk og holdningsmessig hengemyr:
Når teorien er feil blir tiltakene som oftest uvirksomme. Trenger folk pisk og ikke gulrot, krav eller støtte, plikt og eller indre motivasjon? Hva vil vi egentlig oppnå? At folk i arbeidslivet har gode liv eller at sykefraværet skal være lavest mulig?
- Steinar Krokstad, Professor

kl 10:45 - 11:30 - Psykisk helse og sykefravær - ABC for god psykisk helse på jobben:
Psykisk helse og sykefravær henger tett sammen. I dette innlegget viser Leif hva som er ABC for god psykisk helse på jobben og det blir satt fokus på hvilke tiltak og verktøy som kan brukes for å lykkes med å oppnå dette.
- Leif Eggen, Arbeidsgiverlos

kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 - Sykefravær til besvær:
Sykefravær til besvær er først og fremst sykefravær som krever en god del tid og ressurser til individuell oppfølging fra arbeidsgiver, men som også gir utfordringer for både arbeidsmiljøet og økonomien i virksomheten. Sylvi og Perly setter søkelyset på de vanskeligste utfordringene ved sykefravær og rettsprakis ved oppsigelser p.g.a sykefravær.
- Perly Kristiansen, partner og rådgiver
- Sylvi Helland, partner og rådgiver

kl 13:30 - 14:15 - Virksomme grep i sykefraværsarbeidet:
Arbeidsmiljølovens formål er å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende arbeidsplass. Samtidig opplever vi at sykefraværet i norske bedrifter stiger, noe som kan medføre at et arbeidsmiljø blir mindre helsefremmende. Er det mulig å snu denne trenden? Ja, mener vi, og kommer med praktiske tips som kan bidra til lavere sykefravær og bedre arbeidsmiljø.
- Sylvi Helland, partner og rådgiver
- Perly Kristiansen, partner og rådgiver

Konferansier: Kjell Ove Hveding

Kjell Ove Hveding er en utradisjonell konferansier som først og fremst er medmenneske, menneskekjenner og opptatt av at alle skal ha det bra. Han er også gründer som med uslitelig entusiasme, pågangsmot og godt humør har basert sin suksess på sin tro på at alle i en organisasjon gjør en like viktig jobb. Enten man arbeider med service eller mennesker, er fokuset på de som skal motta dine tjenester.

Målgruppe for kurset:
Målgruppen er ledere og mellomledere i offentlig og privat virksomhet, tillitsvalgte, verneombud, personalansvarlige, og andre interesserte innen helseforetak, kommuner, privat virksomhet og utdanning, samt NAV. Konferansen har en praktisk innfallsvinkel.