Sy klede etter eigne mål - grunnkurs



Sted: Raulandsakademiet
          Telemark, Vinje
Kursadresse: Akademiet 2, 3864 Rauland (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 7 dager
Pris: 8500
Neste kurs: 07.07.2025 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr grunnkurs om å sy klede etter eigne mål. Målsettinga med kurset er å lære hvordan tilpasse snittmønsteret for vevde stoffer etter egen ide tilpasset egne mål og sømprosessen frem til ferdig plagg.

Innhald:
Har du lyst til å sy klede etter eigne ideer, men ikkje veit korleis du skal tilpasse et ferdigmønster til egne mål? På kurset tek vi utgangspunkt i eit ferdigkjøpt snittmønster for vevde stoffer. Det er lurt å begynne med et enkelt plagg, f.eks. skjørt, tunika, enkel kjole. Mønsteret du har valgt gjer vi om slik at det passar din kropp. Du lærer korleis du endrar ferdigmønsteret slik at det passer din kropp og ser ut som du ønsker.

Så syr vi lerretsmodell av mønsteret, gjer innprøving på kroppen og overfører endringane attende på mønsteret. Deretter klipper du det ferdig innretta snittmønsteret i stoff og du lærer den sømteknikken som trengs for å få til et proft sydd klesplagg. Under saumprosessen gjer vi nye innprøvingar etter eigen kropp.

Lærar: Veronika Glitsch

Målgruppe for kurset:
Kurset er et grunnkurs innen målsøm av klær og tilpasses etter kursdeltakernes nivå. Om du ikke har erfaring med søm av klær, så er dette kurset noe for deg. Kurset høver for deg som har planar om å ta utdanning innan saum. For eksempel Design, mønsterkonstruksjon og saum av klede på USN eller Tradisjonskunst, tekstil på USN.

Forkunnskaper:
• Ingen spesielle forkunnskaper kreves, kurset passer både for nybegynnere og de som har litt erfaring» innen søm av klær.

Utstyrsliste til kurset:
• Et symønster som du vil tilpasse og sy etter (Jeg anbefaler Burda). Velg passende stoff til symønsteret, vær oppmerksom på om mønsteret er laget for vevd stoff, stretch stoff eller jersey/strikket stoff.
• Stoff du vil sy plagget av. Det kan være lurt å ha med litt forskjellig slik at du ikke må låse deg på forhånd for hva du skal bruke. Ta også evt. med fórstoff (selv om snittmønsteret ditt kanskje ikke har med fór) og vliselin (til forsterkninger av belegg, linninger osv. ikke lerretsvliselin) Det er viktig at du har vasket alle stoffene du skal bruke før du kommer til kurset. På den måten er du sikker på at stoffene er ferdig krympet og at de ikke smitter av i fargen, og du vil se hvordan stoffet arter seg uten appreturen i.
• Evt. Lerretsstoff (billig på Ikea) eller noe annet stoff med lerretsbinding du har liggende og har lyst å få brukt opp (eks. laken/sengetøy). Dette bruker vi til å sy lerretsmodeller av.
• Sytråd, glidelås, knapper eller annet du trenger til plagget
• Målebånd
• Rull med mønsterpapir (svakt gjennomsiktig slik at man kan se et annet mønster under, NB! ikke med rutenett på og ikke de som minner om stoff)
• Teip (kontorteip som man kan skrive på med blyant)
• Papirsaks
• Spiss blyant (husk spisser, eller tynn trykkblyant)
• Linjaler: linjal ca. 30 cm, skredderlinjal, eller rett vinkel og en veldig lang vanlig linjal
• Store muttere, ca. 6 stykker som det er fint å bruke som vekter når to lag mønster ikke skal flytte seg rundt på bordet mens du tegner
• Perm med plastlommer er lurt å ha til oppbevaring av mønsterdelene
• Knappenåler
• Sprettekniv
• Sømmometer (gjerne i sølvfarget metall som har ulike hakk for de ulike målene, brukes til å sette av sømmonnet på stoffet)
• Skredderkritt (gjerne i pulverform med rissehjul på beholderen)
• Stoffsaks
• Symaskin med tilbehør og manual
• Ta gjerne med overlockmaskin hvis du har
• Symaskinnåler, ta med flere forskjellige tykkelser. (Symaskinnåler er forbruksvare og det lønner seg å bytte nål ofte)

Et ferdigmønster som du vil tilpasse og sy etter (Jeg anbefaler Burda. Stoff&Stil-mønstre er krevende å jobbe med når vi skal målsy, anbefales ikke). Vær oppmerksom på at snittmønsteret er tegnet for faste vevde stoffer uten stretchfibre i materialet og heller ikke for strikkede jerseystoffer etc. Velg passende stoff til snittmønsteret. Ufórede plagg er enklere å sy enn fórede plagg. Dess flere detaljer det er på plagget, dess vanskeligere.

Spør gjerne lærer Veronika Svensson Glitsch om råd når du skal velge mønster hvis du er usikker på vanskeligehetsgraden for deg. Stoff du vil sy plagget av. Det kan være lurt å ha med litt forskjellig slik at du ikke må låse deg på forhånd for hva du skal bruke. Ta også med fórstoff hvis du ønsker å fóre plagget ditt (selv om snittmønsteret ditt kanskje ikke har med fór) og vliselin (til forsterkninger av belegg, linninger osv. ikke lerretsvliselin).

Det er viktig at du har vasket alle stoffene du skal bruke før du kommer til kurset. På den måten er du sikker på at stoffene er ferdig krympet og at de ikke smitter av i fargen, og du vil se hvordan stoffet arter seg uten appreturen i. Lerretsstoff (billig på Ikea) eller noe annet stoff med lerretsbinding du har liggende og har lyst å få brukt opp (eks. laken / sengetøy). Dette bruker vi til å sy lerretsmodeller av. Sytråd, glidelås, knapper eller annet du trenger til plagget.

Målebånd (mykt, ikke sånn hardt som det er vanskelig å bøye rundt kroppen). Rull med mønsterpapir (svakt gjennomsiktig slik at man kan se et annet mønster under, NB! ikke med rutenett på og ikke de som minner om stoff). Teip (kontorteip som man kan skrive på med blyant). Papirsaks. Spiss blyant (husk spisser, eller tynn trykkblyant). Linjaler: linjal ca. 30 cm, skredderlinjal, eller rett vinkel og en veldig lang vanlig linjal. Store muttere, ca. 6 stykker som det er fint å bruke som vekter når to lag mønster ikke skal flytte seg rundt på bordet mens du tegner.

Perm med plastlommer er lurt å ha til oppbevaring av mønsterdelene. Knappenåler. Sprettekniv. Sømmometer (gjerne i sølvfarget metall som har ulike hakk for de ulike målene, brukes til å sette av sømmonnet på stoffet). Skredderkritt (gjerne i pulverform med rissehjul på beholderen). Stoffsaks. Symaskin med tilbehør og manual. Overlockmaskin hvis du har. Symaskinnåler, ta med flere forskjellige tykkelser. (Symaskinnåler er forbruksvare og det lønner seg å bytte nål ofte).

Arbeidsform:
Individuell undervisning og fellesundervisning etter behov.

Avmeldingsinformasjon:
Påmeldinga er bindande. Dersom du ikkje kan møte på eit kurs du har meldt deg på, er det viktig at du melder frå skriftleg (e-post eller brev) så fort som mogeleg.

Ein betalar eit depositum på kr 950 ved påmelding av eit kurs. Innbetalt depositum blir ikkje refundert fram til fire veker (28 dagar) før kursstart. Ved avmelding seinare enn 28 dagar før kursstart må heile kursavgifta betalast. Dette gjelder også om det er sjukdom eller andre årsaker.

Ein kan bytte kurs innanfor sama år, men kan ikkje skuve påmeldinga til neste år.

Vis flere tilsvarende kurs: