Vi tilbyr kurs om å sy festdrakt. Har du lyst til å sy din egen festdrakt? Den kan være laget av noe nytt eller gjenbruk, eller gjerne en kombinasjon av begge. På dette kurset skal vi lage festdrakt basert på din ide og dine mål. Mål: Hvordan du går fra idé til ferdig festdrakt.
Kursinnhold:
Under kurset vil vi gå igjennom:
• På kurset skal vi lage mønster på livet til den festdrakten du ønsker å lage, enten basert på et mønster du selv har med, eller basert på en av modellene kursleder har med. Vi tar mål, før vi lager livet i lerretstoff og tegner over på mønster og klipper i stoff.
• Livet sys og innprøves underveis.
• Neste steg er stakken / skjørtet. Det må klippes i riktig lengde, sys sammen og skoneres før vi rynker eller foldelegger det basert på livet.
• Liv og stakk settes sammen. Ev. belter eller brystduker lages ferdig.
• Skjorten klippes og sys på mål.
• Eventuelle detaljer som løslommer, hodeplagg, eller underskjørt gjøres dersom vi har tid.
Kursholder: Helle Siggerud
Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker kurs om å sy festdrakt. Dette kurset passer både for nybegynnere, og de som har litt erfaring med søm av klær.
Forkunnskaper:
• Ingen krav forkunnskaper
Kursmateriell:
Utstyrsliste til kurset:
1) Ta gjerne med et mønster dersom du har bestemt deg for modell, som f.eks Fabrics eller noe fra Burda eller Simplicity. Kurslærer vil også ha med seg mønstre på noen prototyper. Desto flere detaljer på festdrakten, desto mer krevende.
2) Ta gjerne med et enkelt skjortemønster, dersom du ønsker noe spesielt. Eller så klipper vi alle etter en enkel modell som kursleder har med mønster på.
3) Ta med stoff du vil sy festdrakten av, men ta gjerne med deg alternativer så har du mulighet til å ombestemme deg.
4) Velg stoff som passer til prosjektet ditt. Tenk på hva og hvordan du ønsker at festdrakten skal brukes. Ønsker du å sy en festdrakt av tekstiler mest for gøy- det er gøy, men kanskje ikke med tanke på mye bruk etterpå. Eller ønsker du å lage en festdrakt du ser for deg at du tenker at du skal bruke om 10 - 15 - 20 år. Det har en betydning for tekstilene. Ta kontakt med kurslærer, Helle Siggerud, når du har meldt deg på for å få råd og hjelp med valg av egnede tekstiler og mengde.
5) Linstoff, her kan alt fra jeansstoff, brokade, eller kraftige møbelstoffer være fint.
6) Stakkestoff bør ha en viss tyngde for at det skal falle pent. Tynne bomullsstoffer anbefales ikke. Gjerne ullstoffer, men ønsker du ikke å legge så mye penger i drakten din kan du lete etter litt tykkere bomullsstoffer som også kan gi en fin fald.
7) Ca 1,5 - 1,8 meter med bomullsstoff til skjorte, minst 120 cm bredde.
8) Pyntebånd, tekstil til kanter etc.
9) Er du veldig optimistisk kan du ta med deg 1,3 m (140 cm bredde) 2,25 m (110 - 120 cm bredde) til et underskjørt.
10) Da trenger du også 1 - 1,5 m hullstrikk og en knapp.
11) Tekstil til skonering, - innbrett på innsiden av stakken / skjørtet. Bomullsstoff, kan godt være mønstret. Her er gjenbruk supert. På bunader har jeg sett alt fra jeansstoff, blomstrete tekstiler fra gamle sommerkjoler, til noe som kan minne om kjøkkenhåndklær. For noen kan det å ha mormors gale sommerkjole under stakkekanten gi plagget litt ekstra verdi.
12) Stoffene til selve festdrakten behøver ikke være vasket før du kommer til kurset, men skjortestoffet bør være vasket så det så de er ferdig krympet. Da får du også en følelse av hvordan stoffet blir uten appreturen / stivelse i.
13) Lerretsstoff - vi skal sy livet av dette før vi klipper i tekstilet. (kan kjøpes rimelig på Ikea eller Stoff og Stil). Du kan også bruke annet stoff med lerretsbinding, du har liggende. Det kan være laken eller dynetrekk, helst ikke for tykt. Vi bruker det til å sy lerretsmodeller av.
14) Sytråd, glidelås, knapper eller annet du trenger til plagget
15) Målebånd (må være mykt så det enkelt kan bøyes rundt kroppen)
16) Rull med mønsterpapir (svakt gjennomsiktig slik at man kan se et annet mønster under (Ikke med rutenett på eller ikke de som minner om stoff).
17) Teip (gjerne den typen som man kan skrive på med blyant)
18) Papirsaks
19) Spiss blyant (blyantspisser, eller tynn trykkblyant)
20) Linjaler: linjal ca. 30 cm, skredderlinjal, eller rett vinkel og en veldig lang vanlig linjal
21) Muttere, eller noe annet med litt tyngde 2 - 4. Disse er fine å bruke som vekter når to lag mønster ikke skal flytte seg rundt på bordet mens du tegner og klipper.
22) En perm med plastlommer til oppbevaring av mønsterdelene
23) Knappenåler
24) Sprettekniv
25) Sømometer (gjerne i sølvfarget metall som har ulike hakk for de ulike målene, brukes til å sette av sømmonnet på stoffet).
26) Skredderkritt
27) Stoffsaks
28) Symaskin med tilbehør og manual. Overlockmaskin hvis du har.
29) Synåler. Sytråd i farger som passer til prosjektet ditt.
30) Symaskinnåler, ta med flere forskjellige tykkelser. (Symaskinnåler er forbruksvare og det lønner seg å bytte nål ofte).
Avmeldingsinformasjon:
Påmeldinga er bindande. Dersom du ikkje kan møte på eit kurs du har meldt deg på, er det viktig at du melder frå skriftleg (e-post eller brev) så fort som mogeleg.
Ein betalar eit depositum på kr 950 ved påmelding av eit kurs. Innbetalt depositum blir ikkje refundert fram til fire veker (28 dagar) før kursstart. Ved avmelding seinare enn 28 dagar før kursstart må heile kursavgifta betalast. Dette gjelder også om det er sjukdom eller andre årsaker.
Ein kan bytte kurs innanfor sama år, men kan ikkje skuve påmeldinga til neste år.