Skolefravær - hva gjør vi - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: På bestilling
Varighet: 1 dag
Pris: Avtales

Vi tilbyr webinar om skolefravær - hva gjør vi. Hva kan skole og PP-tjenesten gjøre for å øke elevenes tilstedeværelse? Det er kommunens ansvar å sikre elevers rettigheter og dermed også følge opp i tilfeller der en elev ikke møter opp på skolen.

Litt om webinaret:
Det finnes en rekke grunner til at elever kan ha fravær og finne det utfordrende å delta i skolehverdagen. Dette kan utgjøre betydelige utfordringer for både individuelle elever og deres familier. Hovedansvaret for å implementere nødvendige tiltak for å redusere fravær, etablere rutiner for tidlig identifikasjon og kartlegging, samt igangsetting av tiltak, hviler hos skolen.

Derfor er det essensielt at kommunene etablerer effektive systemer for å identifisere fravær så tidlig som mulig, både i grunnskolen og ungdomsskolen. Dette kurset vil fokusere på forståelsen av bekymringsfullt fravær som fenomen, samt hvordan skoler og PPT kan arbeide proaktivt for å forebygge fravær og identifisere relevante tiltak ved økende fravær blant elever.

Program:
kl 09:00 - 15:00 Skolefravær - hva gjør vi:
1) Skolen som utviklingsarena:
• Skolen er en kritisk arena for barn og unges utvikling, både akademisk, sosialt og emosjonelt. Deltakelse i skolehverdagen fremmer inkludering, selvfølelse og mestring. Vi vil utforske hvorfor regelmessig skolegang er fundamental for studentenes velvære og utvikling, og hvordan fravær kan påvirke dette.

2) Risikofaktorer, typisk forløp, forebygging og intervensjon:
• Vi vil identifisere og diskutere de ulike risikofaktorene som kan føre til bekymringsfullt skolefravær. Gjennom dette punktet vil vi også se på typiske forløp og utvikle forståelse for hvordan vi kan forebygge og intervenere tidlig for å støtte elevene.

3) Psykoedukasjon - til alle involverte:
• Her ser Marit på betydningen av å utdanne alle parter involvert - elever, foreldre, lærere og andre fagfolk, om psykologiske prinsipper og hvordan disse kan anvendes for å håndtere skolefravær.

4) Å skape en konstruktiv prosess på lag med familien:
• Vi utforsker hvordan skolen og familien kan samarbeide for å skape en støttende og inkluderende miljø for eleven

5) Godt tverretatlig samarbeid - komplekse problemer krever komplekse løsninger:
• Samhandling mellom ulike instanser og etater er nøkkelen til å løse komplekse utfordringer med skolefravær. Vi vil diskutere hvordan et effektivt tverretatlig samarbeid kan etableres og hva det kan innebære i praksis.

6) Suksessfaktorer:
• Hva kjennetegner vellykkede tiltak og praksiser? Vi vil se på suksessfaktorer som er kritiske for å redusere skolefravær og fremme tilstedeværelse, og hvordan disse faktorene kan implementeres i skolenes hverdag.

7) Eksempler på god planlegging for tilbakeføring:
• Å reintegrere elever som har hatt høyt fravær kan være en utfordring. Vi vil derfor se på konkrete eksempler og case-studier som illustrerer god praksis for planlegging og gjennomføring av tilbakeføring til skolen.

Kursholder: Marit Tørstad

Marit Tørstad er klinisk pedagog og familieterapeut. Hun har blant annet arbeidserfaring fra skole, pedagogisk-psykologisk tjeneste, barnevern, psykisk helsevern for barn og unge i spesialisthelsetjenesten (BUP), Helsedirektoratet, samt fra tjenesteutvikling knyttet til tverrfaglig samarbeid rundt barn og unge i kommunen. Marit har også undervist i spesialistutdanning av leger, psykologer, og er en dyktig og etterspurt foredragsholder.

Bestillingskurs:
• Dette kurset kan du bestille og tilpasse til egen arbeidsplass

Pris:
• Dette er et bestillingskurs og endelig pris får man ved avtale

Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine kurs og webinarer er åpen for alle