Sikkerhetsloven



Kursarrangør: JUC
Sted: JUC
          Oslo, Sentrum
Kursadresse: Rosenkrantz’ gate 22, 0160 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Kl. 09:30-12:30
Varighet: 3 timer
Pris: 3.995
Neste kurs: 23.04.2025 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr kurs i sikkerhetsloven. En guide til det norske regelverket og europeiske utviklinger

Bakgrunn
Det geopolitiske sikkerhetsbildet er i dag svært kompleks, og demokratier som Norge står overfor en økt risiko fra autoritære regimer, som Kina og Russland, som ønsker å endre den eksisterende verdensorden. Demokratier er utsatt for en rekke sikkerhetstruende virkemidler, slik som spionasje, cyberoperasjoner, sikkerhetstruende oppkjøp, innsideaktivitet, sabotasje og påvirkningsoperasjoner.

For at Norges nasjonale sikkerhetsinteresser, herunder suverenitet, territorielle integritet og demokratiske styreform, skal trygges, er det nødvendig med et regulatorisk rammeverk som inneholder virkemidler for å forebygge og stanse sikkerhetstruende aktivitet. Her kommer sikkerhetsloven inn i bildet.

Sikkerhetsloven inneholder bl.a. regler om tilsyn med virksomheter omfattet av loven, krav til forebyggende sikkerhetsarbeid i virksomheter, krav til informasjons- og informasjonssystemsikkerhet, objekt- og infrastruktursikkerhet, personellsikkerhet, sikkerhetsgraderte anskaffelser og eierskapskontroll. Formålet med alle disse reglene er å ivareta Norges nasjonale sikkerhetsinteresser.

Utbytte
På kurset får du bl.a. kunnskap om når sikkerhetsloven kommer til anvendelse og hvilke implikasjoner dette kan ha for virksomheten, herunder:

Når erverv av eierandeler i en virksomhet aktualiserer meldeplikt til departementet eller sikkerhetsmyndigheten (eierskapskontroll);
Når det foreligger en sikkerhetsgradert anskaffelse, og betydningen dette har for gjennomføringen av anskaffelsen og kontraktsgjennomføringen;
Når norske myndigheter har hjemmel til å fatte vedtak om å stanse aktivitet eller virksomhet med hjemmel i sikkerhetsloven; og
Trender og utviklinger med hensyn til eierskapskontroll, og et overblikk over enkelte andre europeiske lands regler om dette.

Innhold
Relevante temaer som vil gjennomgås i løpet av kurset er blant annet:

Sikkerhetslovens formål og virkeområde. Sentrale spørsmål her er hvem loven gjelder for og hvilke virksomheter som kan underlegges loven gjennom særskilt vedtak fra sikkerhetsmyndighetene?
Når kan myndighetene fatte vedtak om å stanse virksomhet eller aktivitet?
Reglene om sikkerhetsgraderte anskaffelser. Sentrale spørsmål er her:
- Når foreligger det en sikkerhetsgradert anskaffelse?
- Hva er forholdet mellom reglene om sikkerhetsgraderte anskaffelser og regelverket om offentlige anskaffelser?
- Hvilken betydning har dette for gjennomføringen av anskaffelsesprosessen?
- Hvilken betydning har dette for kontraktsgjennomføringen?
Reglene om eierskapskontroll. Sentrale spørsmål er her:
- Hvilken betydning har det at en virksomhet blir underlagt sikkerhetsloven?
- Når inntrer meldeplikten ved erverv av virksomhet?
- Hvilken betydning har det dersom meldeplikten ikke overholdes?
- Når kan myndighetene stanse et erverv av virksomhet?
- Hvilken informasjon kan deles mellom partene i et erverv av virksomhet?
- Hvordan er det norske reglene om eierskapskontroll, sammenlignet med reglene hos våre naboer i f.eks. Sverige og Storbritannia?
- Hva er fremtiden til de norske reglene om eierskapskontroll? Tilsier de politiske signalene at det vil skje spesifikke endringer? Eller kanskje en fullstendig revisjon? Hva innebærer i så tilfelle det?

Målgruppe
Dette kurset passer for alle som arbeider med sikkerhetsloven eller i en virksomhet hvor sikkerhetslovens regler står på agendaen. Dette omfatter blant annet, men er ikke begrenset til:

Advokater som arbeider med kjøp og salg av vIrksomheter;
Advokater og jurister som arbeider med sikkerhetslovens regler;
Ansatte i statlige, fylkeskommunale og kommunale organer;
Ansatte i selskaper som leverer varer eller tjenester i sikkerhetsgraderte anskaffelser; og
Ansatte i virksomheter som behandler sikkerhetsgradert informasjon, råder over informasjon, informasjonssystemer, objekter eller infrastruktur, av betydning for nasjonale sikkerhetsinteresser, eller som driver aktivitet av betydning for nasjonale sikkerhetsinteresser.

Undervisningsform
Foredrag

Materiale
Du får adgang til kurspresentasjonen og annet relevant materiale gjennom JUCs digitale plattform.