Selvmord - forebygge og behandle



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Thon Hotel Oslo Airport
          Akershus, Ullensaker
Kursadresse: Balder allé 2, 2060 Gardermoen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:15 - 16:00
Dag 2 kl 08:45 - 15:15
Varighet: 2 dager
Pris: fra 5.800
Neste kurs: 21.11.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr konferanse om selvmord - forebygge og behandle. Velkommen til denne viktige konferansen om forebygging av selvmord. Sammen har vi samlet eksperter, overlevende, pårørende og samfunnsledere for å dele innsikt, erfaringer og løsninger.

Litt om konferansen:
Vårt mål er å belyse de underliggende årsakene til selvmord og fremme strategier for å støtte dem som sliter. Vi ønsker å skape et trygt rom for å diskutere utfordringer og innovative tilnærminger til forebygging. La oss sammen jobbe mot en fremtid der ingen føler at de må bære byrden alene. Konferansen handler i første rekke om voksne og unge voksne.

Program dag 1:
kl 10:20 - 10:50 - Perspektivet fra en berg-og-dal-bane:
Maren er vernepleier og seniorrådgiver i helsedirektoratet. Hun har imidlertid sett hjelpeapparatet på begge sidene etter et liv med mange utfordringer. Hva er hennes råd til oss som møter de som trenger hjelp?
- Maren Trebler, vernepleier

kl 11:00 - 11:30 - Hva er det med mannskulturer som gjør at flere menn tar selvmord:
Vi vet at menn har større sannsynlighet enn kvinner for ikke å oppfatte at de har behov for psykisk helsehjelp når de har symptomer som indikerer behov for hjelp. Menn har også større sannsynlighet for å unnlate å oppsøke hjelp når de selv oppfatter et behov for dette. Flere menn enn kvinner opplever at behand­lingen er utilstrekkelig når de først har søkt hjelp. Hvordan kan vi forstå dette i lys av kunnskapen vi har om ulike mannskulturer?
- Knut Oftung, seniorrådgiver i likestillings- og diskrimineringsombudet

kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause

kl 12:30 - 13:30 - Om å forstå et samfunn i endring:
Norge som samfunn og nasjon er i sterk endring. Hvordan forstå og møte de utfordringene som oppstår og som har sin kilde i blant annet kulturforskjeller, utfordringer i eksil og traumer i forbindelse med flukt. Hvordan forstå utfordringene, og hvordan legge til rette for inkludering, når man ser utenforskap som årsak til psykisk uhelse?
- Mehdi Farsbab, sjefspsykolog / psykologspesialist

kl 13:45 - 14:30 - Selvmord - et forsømt folkehelseproblem:
Jannicken Klonteig har vunnet ry for sitt arbeid med forebygging av selvmord. Hennes fokus er smerte og stress-mestring og -forståelse. Gjennom sitt arbeid formidler hun hva fysisk og/ eller psykisk smerte er. Hun forklarer "hjernens apotek", den tredelte hjernen, vårt fantastiske nervesystem og lærer bort gode, praktiske teknikker for smertemestring og økt livskvalitet. Ved å forstå hva smerte er, kan vi bedre forebygge at smerten blir uoverkommelig, og dermed også forebygge selvmord.
- Jannicken Klonteig, kursleder i førstehjelp ved selvmordsfare, foredragsholder og terapeut

kl 14:45 - 15:30 - Livsmestring og selvmordsforebygging:
Ragnhild Høgseth vil i sitt foredrag sette fokus på de sosiale og emosjonelle faktorene som ligger til grunn for læring og nærvær i skolesammenheng. Hun vil sette dette sammen med psykisk helse og uhelse, for at vi bedre skal forstå hvordan vi kan legge til rette for å bygge robuste barn og ungdommer.
- Ragnhild Høgseth, familieterapeut og samfunnsviter

Program dag 2:
kl 08:45 - 09:15 - Hvorfor går ikke selvmordstallene ned:
Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse innleder denne dag to av konferansen om selvmord og forebygging av selvmord.
- Tove Gundersen, generalsekretær i rådet for psykisk helse

kl 09:30 - 10:00 - Oppfølging og behandling etter selvmordsforsøk:
Personer som har vært innlagt etter selvmordsforsøk har en klart forhøyet risiko for nye selvmordsforsøk, særlig det første året etter utskrivelse, og den første tiden spesielt. Derfor der det svært viktig hvordan vi som fagfolk møter og opptrer overfor den dette gjelder.
- Tine K. Grimholt, professor

kl 10:00 - 10:45 - Hva er viktig i møte med de som skader seg selv med vilje:
Det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre når man møter ungdom og unge voksne med som tenker på selvmord, selvskader eller har andre destruktive atferdsmønstre. Med økt åpenhet kommer også økt ansvar - men heldigvis finnes det god hjelp. Psykolog Iselin Solerød Dibaj har forsket på behandling av ungdommer og unge voksne som skadet seg selv med vilje, og vil dele av sin kunnskap i dette foredraget.
- Iselin Solerød Dibaj, psykolog og forsker Angsklinikken

kl 11:00 - 11:30 - Farevarsel for selvmord - kroniske smerter:
Mediene skrivere lite om selvmord, til tross for at over 600 menneske som dør i selvmord hvert år. Dét er nesten seks ganger så mange enn de som dør i trafikken årlig. Pasienter blir sendt ut av helseforetak med en livslang lidelse som en vet vil medføre betydelige smerter og funksjonsnedsetting. Dette gir risiko for selvmord.
- Ina Giske, Adjunkt og spesialpedagog, leder av CRPS-Fellesskap, næringsdrivende
- Hege M. K. Christensen, sykepleier, og brukermedvirker med driv for pasientsikkerhet

kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 - Det store regnskapet:
God psykisk helse er landets viktigste ressurs. Psykiske lidelser koster oss fra 300 - 340 milliarder årlig og er våre klart dyreste sykdommer med et enormt lidelsesvolum. Ingen sykdommer gir landet større helsetap, og behandling har ingen påviselig effekt. Forebygging er eneste vei ut - både for selvmord og psykisk helse.
- Arne Holte, professor i helsepsykologi UiO

kl 13:30 - 14:15 - Betalingsvansker er dødelig:
Det er utrolig at man ikke gjør mer for å forhindre uhelse og død blant personer med uhåndterlig gjeld, mener professor emeritus og helsepsykolog, Arne Holte. Vi vet at det er en klar sammenheng mellom betalingsvansker og redusert livskvalitet, psykiske helseplager, særlig depresjon, og også selvmord. Dette er kunnskap man burde benyttet aktivt i det forebyggende arbeidet.
- Arne Holte, Professor i helsepsykologi UiO

Konferansier: Maren Trebler

Maren er vernepleier og seniorrådgiver i helsedirektoratet. Hun har imidlertid sett hjelpeapparatet på begge sidene etter et liv med mange utfordringer.

Målgruppe for kurset:
Konferansen er åpen for alle