Vi tilbyr konferanse om seksuelle overgrep og voldtekt i krig og konflikt. Hvordan møte overlevende etter seksuell vold og som befinner seg på flukt fra eget land. Et kurs for alle som arbeider med flyktninger.
Litt om konferansen:
Voldtekt i krig og konflikt er ikke tilfeldig. Det er et strategisk våpen brukt i mange konflikter og i ustabile samfunn. Nyheter rapporterer om bruken av seksualisert vold i flere konflikter, og også etter naturkatastrofer og i humanitære kriser. Ofrene er ikke bare kvinner og jenter, men også gutter og menn. Det internasjonale samfunnet fordømmer slike handlinger, og FN definerer bruken av seksualisert vold i krig og konflikt som krigsforbrytelser og alvorlige menneskerettighetsbrudd.
Flere som kommer til Norge som flyktninger, har seksuelle overgrep med seg i bagasjen. Det kan ha skjedd i hjemlandet, eller under flukten. Ved ankomst til Norge bør hjelpere ha kunnskap om hvordan best møte overlevere etter seksualisert vold. Kursdagen gjennomføres i samarbeid med Mental Health and Human Rights info (MHHRI), som har utviklet flere håndbøker for hjelpere som møter kvinner, menn og barn utsatt for seksuelle overgrep i konfliktområder eller på flukt. På dette kurset vil manualene kort bli introdusert.
Program:
kl 09:00 - 09:45 - Introduksjon om seksuelle overgrep i krig og konflikt:
Hva er seksuelle overgrep som våpen i krig, når det skjer under flukt, som menneskerettighetsbrudd og forbrytelse mot menneskeheten? Mange overlevere føler skyld og skam. Det er viktig å hjelpe dem med å forstå at de er utsatt for alvorlige brudd på sine rettigheter. De trenger hjelp til å forstå overgrepene som menneskerettighetsbrudd og legge ansvaret på dem som gjør slike brudd. Det er også viktig å understreke det internasjonale arbeidet rettet mot seksuell vold og overgrep i krig, og de rettigheter de har i kraft av det.
- Nora Sveaass, professor emerita
- Elisabeth Langdal, daglig leder
kl 10:00 - 10:45 - Om traume, hva er spesifikt for traume knyttet til seksuelle overgrep:
Seksuell vold inkluderer uønskede seksuelle handlinger som voldtekt og seksuell tvang. Denne typen vold er spesielt traumatiserende fordi den er så påtrengende og ydmykende. Traumer oppstår når hendelser er overveldende, uunngåelige og skremmende, og fører til tap av kontroll og muligheter for å beskytte seg selv.
Dramatiske hendelser som voldtekt kan utløse sterke reaksjoner. Sårbarheten for traumer vil variere, men kan ha sammenheng med faktorer som alder, voldens karakter, tilgang på støtte og trygghet, og tidligere erfaringer.
- Elisabeth Langdal, daglig leder
- Nora Sveaass, professor emerita
kl 11:00 - 11:45 - Hvordan møte kvinner utsatt for seksuell vold:
Ved ankomst til Norge, er det avgjørende å sikre at overlevere for seksualisert vold får nødvendig støtte og hjelp. Helsepersonell og andre hjelpere må være oppmerksomme på tegnene på at slik vold kan ha skjedd. Det er viktig å huske at det kan være vanskelig for overlevere å snakke om dette temaet, derfor bør hjelpere være modige nok til å nærme seg dette tema med de nyankomne på respektfull og støttende måte. Vi tar for oss noen verktøy som kan styrke hjelperen i deres møte med overlevere.
- Elisabeth Langdal, daglig leder
- Nora Sveaass, professor emerita
kl 12:15 - 13:00 - Hvordan møte gutter og menn utsatt for seksuell vold:
Det er avgjørende å øke forståelsen av traumer og tilby praktiske tilnærminger for hjelpere som møter unge gutter og menn som kan ha vært utsatt for seksualisert vold. På grunn av den omfattende skyld- og skamfølelsen disse overlevende ofte bærer på, kan det være ekstra utfordrende for dem å søke hjelp.
Derfor er det viktig at traumebearbeiding ikke alltid fokuserer på å fortelle egen overgreps-historie, men heller på aspekter som psykoedukasjon, forståelse av egne reaksjoner, gjenopprettelse av selvrespekt og tillit, samt læring av stabiliseringsteknikker gjennom å vise til andres historier.
- Elisabeth Langdal, daglig leder
- Nora Sveaass, professor emerita
kl 13:15 - 14:00 - Hvordan møte barn utsatt for seksuell vold:
Noen av barna som kommer til Norge som flyktninger har seksuelle overgrep med seg i bagasjen. Det kan ha skjedd i hjemlandet eller under flukten. Enslige mindreårige asylsøkere kan være særlig utsatte. Hvilke tegn i barns atferd skal vi være særlig obs på, hva slags hjelp trenger de og hvordan kan hjelpere bidra til å gi dem den støtten de trenger?
- Helen Christie, psykologspesialist
- Elisabeth Langdal, daglig leder
kl 14:15 - 15:00 - Hvordan støtte hjelperen som arbeider med overlevere:
Empati er en viktig kvalitet hos hjelpere i møte med overlevere etter alvorlige menneskerettighetsbrudd. Samtidig kan engasjerte hjelpere være sårbare for å utvikle omsorgstretthet, vikarierende traumatisering eller sekundærtraumatisering.
For å styrke sin resiliens som hjelper, er det viktig å legge merke til og kjenne igjen symptomer på dette på et tidlig stadium. Videre er det vesentlig at rammene for hjelpearbeidet er så gode som mulig og at den enkelte hjelper gjør det de kan for å ta vare på seg selv.
- Helen Christie, psykologspesialist
- Elisabeth Langdal, daglig leder
Nora Sveaass, professor emerita
Både i forskning, klinisk praksis og undervisning er hennes engasjement knyttet til flyktninger, menneskerettighetsbrudd og psykologiske konsekvenser av dette samt behandling og rehabilitering av mennesker utsatt for tortur og andre grove overgrep. Hun er tidligere medlem av FNs torturkomité, og er nå medlem av FNs underkomité for forebygging av tortur. Hun har vært med å utgi boken "Hva skal vi med menneskerettigheter", og har også utgitt rapporten "familiegjenforening i eksil".
Elisabeth Langdal, daglig leder
Elisabeth er en samfunnsgeograf utdannet ved Universitetet i Oslo med spesialisering innen helse og utviklingsland, samt et mellomfag i antropologi. Hun innehar også en bachelorgrad i medier og kommunikasjon. Fra 2008 har hun vært daglig leder i MHHRI, hvor hun administrerer organisasjonen og drifter en ressursdatabase om konsekvensene av brudd på menneskerettighetene for mental helse.
Videre er hun medforfatter av 3 håndbøker rettet mot hjelpere som møter personer utsatt for seksuelle overgrep i lavinntektsland, konfliktområder eller på flukt. Disse håndbøkene fokuserer på mental helse og tidlig intervensjon, med spesiell vekt på kjønnsbasert vold mot kvinner, jenter, gutter og menn. Hun har vært med å holde ulike opplæringer om kjønnsbasert vold for hjelpere over hele verden.
Helen Christie, psykologspesialist
Helen er psykologspesialist for barn og unge, og har fungert som direktør for Regionsenter for barn og unges psykiske helse, helseregion Øst og Sør (RBUP) i 8 år. Helen har arbeidet mye med traumelidelser og hatt resiliensfeltet som fokus, og har en rekke publikasjoner bak seg. Hun har arbeidet med flyktningefeltet i Norge og deltatt i mange ulike internasjonale prosjekter.
Målgruppe for kurset:
Et kurs for alle som arbeider med flyktninger