Seiltur fra Tromsø rundt Kvaløya



Kursarrangør: Seil Senja AS
Sted: Tromsø gjestehavn, Båten vår ligger ved flytebryggen utenfor Clarion Collection Hotel With
          Troms, Tromsø
Kursadresse: Sjøgata, 9291 Tromsø (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 3 dager
Pris: 6.490

Vi tilbyr seiltur fra Tromsø rundt Kvaløya. Bli med på en spektakulær seiltur fra Tromsø rundt Kvaløya via Gåsvær, Røssholmen og Sommarøy

Turbeskrivelse:
Yttersia

Stedet vest for Tromsø, helt ute mot storhavet, kalles for Yttersia. På Yttersia finner vi en nydelig skjærgård. Den er som et eldorado for alle som liker friluftsliv og heftig natur. Her finner vi vakre strender, hundrevis av holmer og skjær, og bratte fjell som stuper ned i havgapet.

På ekspedisjon
Alle som elsker Nord-Norge bør oppleve naturen på Yttersia – minst én gang! Og vi tør påstå at seiling er den beste måten å gjøre det på. Med seilbåt kommer vi i land på steder som ellers er vanskelig tilgjengelig. Om været tillater det, overnatter vi mellom holmer og skjær ute i havgapet. Å våkne opp midt i denne storslåtte naturen er en veldig spesiell opplevelse. På denne seilturen besøker vi små øygrupper som i gamle dager var fiskevær. Når vi ror i land får vi et lite innblikk i livet som en gang utspilte seg her. På Yttersia seiler vi også forbi Håja, som med sin karakteristiske form strekker seg nesten 500 meter opp fra havet. Håja er et viktig landemerke utenfor Kvaløya, og er kjent for å ha vært inspirasjonen til Ishavskatedralens arkitektur.

Yrende dyre- og fugleliv
Yttersia er også tilholdssted for sjeldne fuglearter som lundefugl, alke og lomvi. Seiling gir oss en helt unik mulighet til å observere disse sjeldne fuglene på nært hold. Det er også stor sannsynlighet for at vi møter på selarter som havert og steinkobbe på vår ferd utenfor Kvaløya.

Programmet dag for dag
Dag 1 – Velkommen om bord!

Tromsø havn – Gåsvær.
Vi møtes i Tromsø gjestehavn. Båten vår ligger ved flytebryggen utenfor Clarion Collection Hotel With. Se etter seilbåten med Seil Senja-flagget. Den første tiden bruker vi på å gjøre oss kjent med seilbåten, og vi tar også en prat om sikkerhet om bord. Etter dette er vi klare til å kaste loss. Før vi starter på seilturen vil skipperen demonstrere en “mann over bord”-situasjon. Neida, verken skipperen eller deltakerne trenger å bade her! Etter dette starter vi på seilturen nordover i Grytsundet og etter hvert vestover ut Kvalsundet, mellom Kvaløya og Ringvassøya. Vi ankommer Gåsvær og ankrer opp for kvelden og natten.

Dag 2 – Ekspedisjon Yttersia!
Gåsvær – Røssholmen
Etter frokost og en rolig morgen på Gåsvær heiser vi seilene og starter på dagens etappe. Denne dagen setter vi kursen mot sørvest i retning Røssholmen. Vi seiler etter hvert inn i Håja og Røssholmen landskapsvernområde. På øyene i dette området har det bodd folk siden senmiddelalderen, og Røssholmen var i en periode et viktig fiskevær. Vi ankrer opp for kvelden og natten ved Røssholmen. Røssholmen er ikke en del av verneområdet, så etter vi har spist, ror vi i land og utforsker stedet. Her finnes det spor etter tidligere bosetting.

Dag 3 – Finaleetappen!
Røssholmen – Tromsø
Etter frokost gjør vi oss klare til seilturens siste etappe, som også er den lengste etappen på turen. Vi fortsetter seilturen i sørvestlig retning og seiler forbi Håja og Sommarøy. Ved Brensholmen seiler vi inn sundet mellom Kvaløya og Senja, og etter hvert nordover tilbake til Tromsø. Vi ankommer Tromsø havn sent på kvelden.

Målgruppe:
For alle som ønsker å lære å seile på tur. Nedre aldersgrense: 14 år

Forkunnskap:
Du trenger ikke å kunne noe om seiling for å være med på denne turen, det lærer du underveis, hvis du selv ønsker det.