Rømning fra tårnkran



Kursarrangør: Viken Kompetanse AS
Sted: Viken Kompetanse praksisområde
          Østfold, Våler
Kursadresse: 1592 Våler
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: 09:00-16:00
Varighet: 1 dag
Pris: 2990
Neste kurs: 18.10.2024 | Vis alle kursdatoer

I en nødsituasjon teller sekundene. Alle arbeidsplasser skal ha en trygg rømningsvei ifølge arbeidsplassforskriften. Lær å bruke DownRights redningssekk, slik at du kan redde deg selv eller andre fra en potensielt livstruende situasjon ved for eksempel brann på byggeplassen.

Om kurset

Kurset har en varighet på en dag og dette er den praktiske delen av kurset. E-læringen tas gratis på https://www.downright.no/downright-academy/ i forkant, men den praktiske delen må gjennomføres for å få en komplett gyldig dokumentert sikkerhetsopplæring i henhold til forskrift om utførelse av arbeid.

Kurset inkluderer også praktisk bruk av flukthette.

Hvorfor vi ikke kan basere oss på nødetatene

De fleste stigebilene til brannvesenet når kun opp til 30 meters høyde og krever en stor åpen oppstillingsplass rett ved tårnkranene for å kunne evakuere en syk eller skadet kranfører. De fleste tårnkraner er vesentlig høyere enn dette. Arbeidsgiver har i følge flere lover og forskrifter ansvaret for å etablere en primær rømningsvei fra arbeidsplassen, som en tårnkran er. Redningssekken vil også frigjøre plass under tårnkranene til lagring av materialer, da det ikke lenger er behov for oppstillingsplass til stigebil.

Et helikopter kan også være opptatt på andre oppdrag eller satt på bakken på grunn av værforhold. Dagens alternativ for redning ifra tårnkraner for nødetatene baserer seg i stor grad på taugrupper. Dette finnes kun i de største byene.
Nødetatene er tiltenkt å være en plan B ved ulykker, da arbeidsgiver skal ha en primær og en sekundær metode for rømning.

Utstyret vi skal trene med

Med en egen redningssekk med automatisk rapelleringsutstyr er målet at kranføreren evakueres ned på bakken, før nødetatene ankommer skadestedet. Sekken er mobil og brukeren kan selv velge egnet sted for rømning etter forholdene. Festepunkt skal være fra et utvilsomt solid punkt, som kan være for eksempel en bærende konstruksjon på en tårnkran.

Redningsløsningen for tårnkraner er en modifisering av bransjestandarden for vindmølleindustrien og produktene kommer fra den bransjeledende Tyske produsenten Skylotec GmBH. I korte trekk finnes utstyret mobilt i en ryggsekk og utstyret kan automatisk fire ned ubegrenset med mennesker fra en tårnkran, da ett tau går ned mens det andre går opp.

Om instruktørene:

Anders Kanten er tidligere HMS-ansvarlig i en av landets største kranselskaper og jobber nå som tårnkraninstruktør i Viken Kompetanse.

Dag Reynolds har lang bakgrunn fra forsvaret og er tidligere leder for bordingstroppen til marinen. Han er også førstehjelpsinstruktør.

Begge instruktørene har utdanning fra Skylotec`s Vertical Rescue College i Löddeköpinge i Sverige og driver sammen firmaet DownRight AS.