Raku-brenning



Sted: Nesodden
          Akershus, Nesodden
Kursadresse: Olavs vei 96, 1456 Nesoddtangen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Varighet: 2 helger
Pris: 5.750
Neste kurs: 04.04.2025 | Vis alle kursdatoer

Kurset går over to helger med tre ukers mellomrom. Den første helgen inneholder 12 timer forming, og den andre helgen glaserer og til slutt brenner vi det vi har formet. Kursavgiften dekker alle materialer, kaffe / te og suppe på brenningsdagen. Maks 7 deltakere.

Selve ordet raku betyr glede eller nytelse, og stammer fra en av de store te-mestrene under Shogun-perioden i Japan i annen halvdel av 1500-tallet - Sen no Rikyu. De håndlagde, tilsynelatende enkle raku-brente koppene ble høyt skattet som del av zenbuddhismens te-seremonier. Målet var å fremelske nytelsen, og koppene skulle ligne naturens renhet og enkelhet. Man sier ofte at raku bærer med seg naturens skjønnhet.

Denne naturforskjønnelsen skjer ved en spesiell glasurbrenning utendørs, en prosess der alle naturelementene spiller inn. Prosessen kan sammenlignes med et overgangsritual der transformasjonen fra leire (jord) gjennom luft, ild og vann frembringer sitt helt særegne uttrykk.

Ulik annen brenning, åpnes ovnen ved topptemperatur (ca. 900-1000°C). Det gir store temperatursvingninger og utgjør en risiko for at noe blir ødelagt (ofte sprekkdannelser). Værforhold innvirker også på resultatet. Er det for eksempel stor luftfuktighet og vind, vil oksyderingen skje raskere, noe som for eksempel kan bety kraftigere krakeleringer.

For meg ligger spenningen nettopp i det uforutsigbare, der jeg må gi slipp på kontroll, og hengi meg til den naturlige prosessen. Slik sett, er dette også en mental øvelse i å være i flyt med det som oppstår, en slags mindfullness- øvelse. Jeg blir både betatt og forundret over det som oppstår i øyeblikket, i møtet med leira, den intense varmen og flammene. I dette aner jeg noe om urfolks nærhet til naturen, som ligger der som en lengsel i meg. Kanskje er det slik for mange av oss? En lengsel etter å være mer i flyt med den stadig overraskende naturen.

Jeg lar meg fascinere av det unike ved hver nye gjenstands ”fødsel”, der jeg ofte gjenkjenner naturfenomener. Noe kan ligne is-tegningene på vannpyttene en tidlig vårdag. Eller fjellbjørkas karakteristiske bark. Jeg kan også fortrylles av detaljer, ofte de små krakkeleringene, som om de var runetegn med et eget budskap. Jeg bergtas i det hele tatt av denne fremstillingsmåten som overrasker meg gang på gang.

Vis flere tilsvarende kurs: