Nettverk i fiskeri og havbruk



Kursarrangør: JUC
Sted: JUC
          Oslo, Sentrum
Kursadresse: Rosenkrantz’ gate 22, 0160 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 4 ganger / 7 måneder
Pris: 26.950

Vi tilbyr kurs om nettverk i fiskeri og havbruk. Sjømat er Norges viktigste eksportnæring etter petroleum. Vi diskuterer et akseptabelt miljøavtrykk, grunnrenteskatten, reguleringer og eksport av laks i en internasjonal sammenheng.

Innhold:
Hvilke indre og ytre faktorer påvirker mulighetsrommet og hvordan vil de utvikle seg fremover? Bedriftenes mulighet for verdiskapning i et internasjonalt marked står sentralt. Hvordan sikrer vi at produsentene og leverandørene samarbeider optimalt? Hvilken rolle har ny teknologi for å sikre det beste fôret, utmerket overvåking og oppfølging med tanke på god fiskevelferd?

Hvordan følger vi opp endrede rammebetingelser som f.eks. grunnrenteskatten og bidrar vi til et best mulig miljøavtrykk? Hvilke juridiske vurderinger må gjøres underveis? Nettverkets formål er å diskutere et utvalg blant de aller viktigste temaene som vil forme norsk akvakultur for fremtiden.

På nettverket vil vi ta for oss emner som:
1) Hva er og bør være akseptabelt miljøavtrykk fra norsk oppdrettsnæring:
• Hvert annet år fastsettes trafikklyssystemet for havbruksnæringen, men representerer det egentlig et akseptabelt miljøavtrykk fra oppdrettsnæringen. Hvordan kan vi etablere en minimumsstandard og/eller måle kostnad kontra nytte i et samfunnsøkonomisk perspektiv.

I tillegg vil nettverket utforske og diskutere utfordringer knyttet til fiskevelferd, fiskehelse, og håndtering av dødelighet innen oppdrettsnæringen. Hvordan påvirker disse faktorene miljøavtrykket, og hvilke bærekraftige praksiser kan implementeres for å minimere negative effekter.

2) Reguleringene som styrer produksjonsnivået for oppdrett av laks.
• Utfordringer med dagens tillatelsessystem med hensyn til miljømessig bærekraftig drift og vekst. Hva bør bli de nye reguleringene for produksjonsbegrensning / økning basert på Havbruksutvalgets anbefalinger.

3) Grunnrenteskatten.
• Hva kan forventes når de første skattemeldingene for 2023 skal behandles? Hvilke tiltak forventer skattemyndighetene allerede at bedriftene har gjort for å tilpasse seg regelverket? Hvor og hvordan må eventuelle grenser trekkes mellom lovlig skattetilpasning og ulovlig omgåelse? Diskusjonene vil også utforske hvordan økonomiske insentiver kan brukes for å fremme bærekraftige praksiser innen fiskeri og havbruk.

4) Hvordan ivaretas norske interesser for lakseeksport i internasjonal sammenheng.
• Aktuelle nåværende og fremtidige problemstillinger innen internasjonal privatrett inkluderer toll / markedstilgang, eksportkreditter, ansvar for mattrygghet og import av fôrråvarer (og senere indirekte eksport) som de viktigste grenseoverskridende spørsmålene.

5) Fiskehelse og miljøpåvirkning.
• Diskusjonene i nettverket vil fokusere på strategier for å forbedre fiskehelsen, minimere dødelighet under transport og eksport, samt håndtere omdømmerisiko ved sykdomsutbrudd. Vi vil også utforske ny teknologi og biosikkerhet for å opprettholde fiskehelsen i oppdrettsanlegg, inkludert vurdering av lukkede merder og avveiningen mellom miljøpåvirkning og fiskehelse.

Videre vil vi diskutere endringer i forurensningsregelverket for havbruk og deres påvirkning på miljø og fiskehelse. Nettverket tar alltid utgangspunkt i deltakernes egne, aktuelle problemstillinger og perspektiver. Fra dag én vil du dermed oppleve at dine egne innholdsønsker og spørsmål blir tatt på alvor og fokusert på, og at emnene vil være dagsaktuelle og relevante, inkludert fokus på bærekraft og ansvarlig praksis innen fiskevelferd og helse.

Utbytte:
Som medlem i nettverket vil du stadig få en bedre forståelse for de sentrale mekanismene og samler du også kunnskap om andre aktørers ulike interesser og hensyn. Gjennom diverse innlegg og erfaringer fra andre medlemmer får du innsikt som kan gi nye perspektiver til problemstillinger du sitter med. Mer og mer kan denne kunnskapsdelingen omsettes til best mulig verdiskapning og nye muligheter for forretning og samarbeid samtidig som du utvikler eksisterende og nye relasjoner med andre i sjømatnæringen og er med å styrke bransjen.

Nettverksledere:
• Niels Georg Holm, Head of Group Legal, Cermaq Global
• Eirik Wold Sund, Doktorgradsstipendiat, UiO
• Lars Konrad Johnsen, ansvarlig for forretningsutvikling og strategi, Utror

Målgruppe for kurset:
Deltakerne i nettverket inkluderer aktører i oppdrettsbransjen, distributører av sjømat, kvalitetssikringspersonell, rådgivere/konsulenter, produktansvarlige, markedskoordinatorer, jurister, finansinstitusjoner og andre nøkkelaktører.

Vis flere tilsvarende kurs: