Vi tilbyr kurs om nettverk i ESG - ansvarlig verdiskaping via dokumenterbar innsats. Betegnelsen ESG har eksistert en stund og har overlappet med begreper som bærekraft og Corporate Social Responsability (CSR).
Innhold:
På grunn av nyere nasjonale og internasjonale regler har forkortelsen ESG imidlertid i den senere tid blitt stadig mer assosiert med bærekraftsrapportering, herunder også innhenting og analyse av data, og synliggjøring av virksomhetens bærekraftsprestasjoner. JUCs nettverk i ESG fokuserer særlig på denne rapporteringen av bærekraftsdata.
Vi ser på aktuelle regelverk (bl.a. CSRD, GRI, SASB og TCFD) og drøfter hva disse betyr i praksis for aktuell innhenting, analyse og rapportering. Selv om små og mellomstore selskaper kan være unntatt fra enkelte forpliktelser, kan markedsforhold mv. gjøre det fornuftig for disse å følge reglene også.
Åpenhetsloven med kommende Corporate Due Diligence direktivet samt sanksjonsregelverket pålegger en betydelig del av norske virksomheter å foreta risiko- og aktsomhetsvurderinger med verdikjeder både på leverandør- og kundesiden. Utarbeidelse av «integrity due diligence rapporter» og andre risikovurderinger vil derfor også bli belyst.
Nettverket vil hjelpe de relevante aktørene til å møte disse utfordringene på et praktisk plan der vi dykker ned i de ulike vurderingene som kreves og deler erfaringer. Vi vil benytte den kunnskap som de ulike medlemmene av nettverket innehar, men vil for hvert møte ha eksterne aktører som kan legge frem sine erfaringer og vise rapporter de mener møter de rapporteringskrav som omhandler deres bedrift.
På nettverket vil vi ta for oss emner som:
• Bærekraftsrapporteringsstandarder og rammeverk, for eksempel:
• ESRS E1-5 om hhv. klimaendring (utslipp og tilpasning), forurensning, vann og marine ressurser, naturmangfold og økosystemer og ressursbruk og sirkulær økonomi samt betydningen av dobbelt vesentlighetsprinsippet og taksonomirapporteringer.
• Datainnsamling og kilder: Deling av beste praksis for innsamling av bærekraftsdata fra interne og eksterne kilder, inkludert leverandører, partnere og andre interessenter.
• Dataanalyse og tolkning: Diskusjoner om metoder og verktøy for å analysere og tolke bærekraftsdata for å identifisere trender, risikoer og muligheter.
• Kvalitetssikring og troverdighet: Drøftelser om hvordan man sikrer kvaliteten på bærekraftsdata og rapportering for å opprettholde troverdigheten blant interessenter.
• Integrering av bærekraftsdata: Samtaler om hvordan bærekraftsdata kan integreres i virksomhetens beslutningsprosesser og strategi for å oppnå bærekraftige resultater.
• Kommunikasjon og rapportering: Diskusjoner om beste praksis for kommunikasjon og rapportering av bærekraftsdata til interessenter, inkludert investorer, kunder, ansatte og samfunnet.
• Teknologi og automatisering: Deling av erfaringer med bruk av teknologi og automatisering for å effektivisere innsamling, analyse og rapportering av bærekraftsdata.
• Risikovurderinger av verdikjeder med fokus på leverandører og kunder - sanksjoner
• Finansinstitusjoners beste anbefalinger for tilgang til kapitalmarkedet
Nettverksledere:
• Birgitte Jourdan-Andersen, VP Legal and Compliance
• Nito Simonsen, Co-founder & Chief Executive Officer, ClimatePoint
Målgruppe for kurset:
Dette nettverket samler profiler som til daglig arbeider med de ulike rapporteringskrav, herunder rådgivere, analytikere, ledere, controllere, revisorer, konsulenter, leverandører av rapporteringsverktøy samt finansielle institusjoner og advokater.