Nettverk for kunstig intelligens



Kursarrangør: JUC
Sted: JUC
          Oslo, Sentrum
Kursadresse: Rosenkrantz’ gate 22, 0160 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 4 ganger / 8 måneder
Pris: 26.950

Vi tilbyr kurs om nettverk for kunstig intelligens. En oversikt over mulighetene og de juridiske rammene for bruk av kunstig intelligens. Bruken av kunstig intelligens (KI) i norske virksomheter er sterkt økende, både i privat og offentlig sektor.

Innhold:
Samtidig er implementeringen av KI i en tidlig fase, men utviklingen går fort. Virksomheter som utvikler eller vil implementere KI står overfor både juridiske og tekniske utfordringer. Bruk av kunstig intelligens innebærer ofte behandling av personopplysninger og nye spørsmål om overholdelse av personvern- og sikkerhetslovgivning, men også spørsmål om håndtering av forretningssensitiv informasjon og data av industriell betydning.

I EU er det politisk enighet om en KI-forordning (AI Act). Dette regelverket vil fungere som en overordnet ramme for lovlig bruk av KI-systemer og inneholder blant annet forbud mot visse KI-systemer og særlige krav til KI-systemer som utgjør en høy risiko for sikkerhet, helse eller grunnleggende rettigheter. I tillegg utvikles det etiske prinsipper, retningslinjer og sikkerhetsstandarder som vil få betydning for hva som regnes som god praksis for forsvarlig kunstig intelligens.

I dette nettverket har medlemmer muligheten til å stille spørsmål og holde seg oppdatert på et felt som utvikler seg raskt og hvor tverrfaglig innsikt kan være avgjørende for forsvarlig bruk av KI i praksis. Innenfor nettverket vil deltakerne og nøye utvalgte eksterne bidragsytere dele praktiske erfaringer med KI-prosjekter. Juridiske aspekter ved bruken av kunstig intelligens vil bli kombinert med teknisk innsikt.

Dette nettverket utforsker disse temaene praktisk, gir medlemmer verdifulle verktøy og løsninger og åpner for erfaringsutveksling. Vi setter søkelys på medlemmenes problemstillinger, deler suksesshistorier og utfordringer, og inviterer spennende foredragsholdere til å presentere relevante saker.

Gjennom nettverket vil vi blant annet ta for oss emner som:
1) Forståelse av kunstig intelligens og bruksområder:
• Innføring i ulike former for kunstig intelligens og deres praktiske bruk.
• Utforskning av muligheter og begrensninger ved aktuelle KI-verktøy, særlig innen språkmodeller og andre former for generativ kunstig intelligens.
• Kommende AI-lovgivning i forhold til eksisterende lovgivning (GDPR-lovgivning).

2) Juridiske og etiske overveielser ved bruken av kunstig intelligens:
• Diskusjon om regulatorisk etterlevelse ved innføring og bruk av kunstig intelligens.
• Ansvarlig og strategisk forvaltning av personlige og ikke-personlige data ved bruk av kunstig intelligens.
• Analyse av aktuelle juridiske problemstillinger i samfunnsdebatten om kunstig intelligens, for eksempel ansvarsspørsmål, immaterielle rettigheter, diskriminering og menneskerettigheter.
• Krav til sikkerhet i løsningene
• Hvordan ivareta enkeltpersoners rettigheter, informasjon og åpenhet
• Leverandøravtaler og ansvarsfordeling
• Analyse av problemstillinger ved privat eller offentlig anskaffelse av kunstig intelligens og kontraktsrettslig håndtering.
• Diskusjon av kommende lovgivning på området, herunder AI Act, Data Act, AI Liability Directive og Digitalsikkerhetsloven.

3) Risikostyring og AI i et internasjonalt perspektiv:
• Diskusjon og erfaringsutveksling om risiko- og sårbarhetsanalyser og DPIA av aktuelle KI-verktøy, som for eksempel Microsoft 365 Copilot.
• Håndtering av risiko ved KI-systemer i et livssyklusperspektiv, der systemene endres og potensielt benytter seg av løpende læring.
• Harmonisering av AI-regulering mellom ulike jurisdiksjoner.
• Risikoer ved overføring av AI-opplysninger til tredjeland, inkludert spørsmål om overføring til tredjeland ved fullautomatisk AI-behandling og automatiseringens rolle i tredjelandsproblematikken.

Nettverksledere:
• Kari Gimmingsrud, partner og advokat i Haavind
• Mathias K. Hauglid, senioradvokat i Wikborg Rein & PhD i AI law

Målgruppe for kurset:
Nettverket henvender seg til beslutningstakere i organisasjonen som både må omfavne og forstå det tekniske og juridiske aspektet ved bruk av kunstig intelligens. Dette inkluderer compliance- og etikkledere, juridiske rådgivere, personvernrådgivere (DPO'er), ansvarlige for data og informasjonssikkerhet, sikkerhets og IT-rådgivere samt andre som jobber med KI.