Når skolen blir for vanskelig - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:00 - 15:45
Dag 2 kl 08:45 - 14:15
Varighet: 2 dager
Pris: fra 2.100
Neste kurs: 17.11.2025 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr konferanse om når skolen blir for vanskelig som webinar. Skolevegring, ufrivillig skolefravær, og bekymringsfullt fravær. Begrepene er mange når vi snakker om barn som synes det blir vanskelig å være på skolen. For 11. år på rad samler vi fagfeltet for laget rundt eleven.

Litt om konferansen:
Gjennom årene har vi sett mange praktiske prosjekter, hørt mange forskere som uttaler seg, og likevel ser det ut til at problemene vedvarer. Hva skal til for å snu utviklingen? Vi tror det er på tide å ikke henge seg opp i begrepene, men heller innse at barn som er inkludert, som trives og som føler at de hører til på skolen, kommer på skolen! Vær med på krafttaket mot utenforskap, fravær og ekskludering.

Etter konferansen vil du påfyll av det følgende:
• Eksempler fra skoler som har fått det til
• Større forståelse for det juridiske rammeverket
• Eksempler på hvordan vi kan skape en felleskapsfølelse i og rundt skolen
• Hvordan får vi laget rundt eleven til å fungere
• Hvordan du får koblet på foreldre og hjem-situasjonen
• Nye metoder og programmer

Program dag 1:
kl 10:00 - 10:45 - En skolehverdag under press:
Jakten på trygghet og tilhørighet. Vi presenterer det årlige dypdykket knyttet til Elevundersøkelsen. Vi ser spesielt på elevenes opplevelse av skolemiljøet, og aspekter som trivsel, tilhørighet og skolens målstruktur. Hvordan står det til med felleskapet som er så viktig for at elevene skal trives og lykkes i skolen?
- Christian Wendelborg, forsker

kl 11:00 - 12:00 - Skolefravær tilhører ikke skolen alene:
Hvordan fungerer hjem-skole samarbeidet på din skole? Dette innlegget presenterer forskning som viser at samarbeidet med hjemmet er avgjørende for å komme skolefravær til livs. Hvordan kan skolene utvikle et samarbeid som sikrer at alle foreldre - uavhengig av bakgrunn - blir hørt og involvert? Hvilke grep kan skolen ta for å bygge en mer inkluderende dialog og støtte foreldre i å bidra til barnas skolegang?
- Jon Rogstad, forsker 1

kl 12:15 - 13:00 - Hvor ble det av foreldrene:
Utenforskap, eller mangel på fellesskap er hovedårsaken til at skolen blir for vanskelig for mange elever. Hvor ble det av "vi" og "oss" følelsen i norske skoler. Hvorfor er det slik at FAU blir et pliktløp, foreldremøter blir enveis informasjon, og at ingen lenger ivrer for fellesskapet? Hva kan vi som arbeider i skolen gjøre for å snu utviklingen?
- Bodil J. Houg. leder

kl 14:00 - 14:45 - Fra “meg” til “oss” - et praksiseksempel:
Knapstad skole i Indre Østfold har gjennom de siste årene hatt systematisk fokus på et felleskapsfølelsen på skolen. De har arbeidet med samarbeidslæring, hatt fokus på inkludering og hatt en egen sosial og emosjonell læreplan. Sist men ikke minst har de hatt jobbet hardt med å kople på foreldregruppen. Resultatene er økt skolenærvær, et bedre skolemiljø og et stadig bedre fellesskap.
- Charlotte Flateland, rektor

kl 15:00 - 15:45 - Om fravær, kulturforskjeller og tilhørighet:
Når elevers bakgrunn, språk og livsverden krasjer med skolens forventninger, kan utenforskap og ufrivillig fravær bli resultatet. I dette engasjerende foredraget tar Amir Daush oss med inn i elevenes virkelighet og viser hvordan sosiokulturelle forskjeller kan bli læringsbarrierer - men også hvordan vi kan bygge broer i stedet for murer. Gjennom praksiseksempler, refleksjon og konkrete grep får du inspirasjon til å jobbe mer helhetlig og relasjonsbasert, slik at flere elever blir sett - og blir.
- Amir Daush, kontaktlærer

Program dag 2:
kl 08:45 - 09:30 - Barns stemmer om skolefravær:
Hvilke erfaringer har barn med skolefravær? Hvilke innspill har barn til hvordan skoler bør ivareta og møte barn som opplever at det blir for vanskelig og utrygt å være i klassefellesskapet og gå på skolen? Å sikre barnets rett til å medvirke i tilfeller der en elev er i ferd med å utvikle skolefravær, eller har høyt skolefravær, er en rettighet elevene har krav på og en forutsetning for å kunne hjelpe eleven til å bli trygg igjen og kunne oppleve læring og mestring i klassen.
- Anne Elin Kleva, skolerådgiver

kl 09:45 - 10:30 - Hvordan bygger vi et sterkt lag rundt eleven:
Et godt samarbeid krever mer enn bare gode intensjoner - det handler om struktur, kommunikasjon og evnen til å stå i det vanskelige sammen. I dette innlegget utforsker vi hvordan tydelige rammer og strategisk kommunikasjon kan fremme samarbeid, redusere frustrasjon og skape trygghet for elever og foreldre. Vi stiller også det viktige spørsmålet: Når kan vi si at vi har lykkes? Er målet alltid 100 % tilstedeværelse, eller handler suksess også om å gi støtte, håp og gode opplevelser i en utfordrende skolehverdag?
- Kristin Andreassen Eide, psykologspesialist

kl 10:45 - 11:30 - Incluschool: Hvordan skape inkluderende skoler for alle ?
Inkludering i skolen er ikke bare et ideal, det er en nødvendighet. Prosjektet Incluschool har som mål å skape en skolehverdag der alle elever, uavhengig av bakgrunn, funksjonsnivå eller språkferdigheter, føler seg sett, hørt og verdsatt.

I dette innlegget deler vi erfaringer fra norske skoler som har implementert metoder og verktøy utviklet gjennom Incluschool. Du vil få innsikt i hva som faktisk fungerer i praksis, og hvilke utfordringer skolene har møtt - og overvunnet.
- Marit Uthus, førsteamanuensis, inst.f. lærerutdanning

kl 12:30 - 13:15 - Robuste barn og ungdommer:
Skolen plikter å arbeide systematisk med å fremme et godt psykososialt miljø for elevene. Undervisningsprogrammet Robust Ungdom hjelper skolen til å arbeide systematisk, slik at den enkelte eleven kan oppleve trygghet og sosial tilhørighet. På denne måten kombinerer man obligatorisk undervisning i folkehelse og livsmestring, med en metode for å fremme inkludering og fellesskap i skolen. Hva har de lært av arbeidet, hvordan implementerer man det og hva sier elevene selv om viktigheten av å bygge gode fellesskap?
- Cathrine Løes Sørby, rådgiver

kl 13:30 - 14:15 - Når skolefraværet ikke handler om skolen:
Barns liv er mer enn det som foregår innenfor skolens vegger. De lever i en virkelighet der den fysiske og digitale verdenen er tett sammenvevd. Selv om alt kan virke fint i klasserommet, kan de samtidig oppleve mobbing, utestengelse og krenkelser på nett - usynlig for lærere og andre voksne. Hvordan kan vi som pedagoger sikre at vi ser hele barnets virkelighet og iverksetter tiltak som fanger opp både det som skjer på skolen og i den digitale verden?
- Ingrid Grimsmo Jørgensen, førstelektor

Målgruppe for kurset:
Konferansen er åpen for alle

Vis flere tilsvarende kurs: