NF Veilederkurs klatring høyfjell



Kursarrangør: Klatrekompaniet
Sted: Romsdalen
          Møre og Romsdal, Rauma / Åndalsnes
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 4 dager
Pris: 7.500
Neste kurs: 15.08.2024 | Vis alle kursdatoer

NF Veilederkurs klatring, høyfjell er siste steg på veien til å bli klatreinstruktør høyfjell. Kurset gir en gjennomgang av metoder for veiledning i naturlig sikret klatring. Deltakerne skal gis en endelig vurdering av om de er egnet i rollen som klatreinstruktør.

Temaer under kurset:
Etter endt kurs skal deltakerne beherske de temaene som inngår i metode- og veilederkursene godt nok til å kunne gi klatrekursdeltakere kompetent, sikker og inspirerende veiledning.

De skal:
1) Ha en grundig forståelse av utstyr til flertaulengders naturlig sikret klatring og bruken av dette, og kunne vurdere utstyrets ulike funksjoner, bruksområder og begrensinger. De skal forstå hva som er feil bruk av utstyret og hvilke konsekvenser det kan medføre, og de skal kunne formidle dette til deltakere i en kurssammenheng.

2) Kunne bruke og vurdere standard metodesett ved flertaulengders naturlig sikret klatring, herunder knuter, bruk av taubrems, sikringsplasseringer og forlengere, sikringskjeden, standplasser, klatring på enkelttau og dobbelttau, og de skal kunne formidle dette til deltakere i en kurssammenheng.

3) Ha en grundig forståelse av, og evne til å bruke, standard metodesett for flertaulengders rappell, samt metoder for å ivareta deltakersikkerhet under flertaulengders rappell når man kun er en instruktør, og de skal kunne formidle dette til deltakere i en kurssammenheng.

4) Kunne velge og beherske standard metoder for kameratredning, samt å formidle disse til deltakere i en kurssammenheng.

5) Forstå og mestre grunnleggende prinsipper for friluftsveiledning, og kunne velge hvilke pedagogiske arbeidsformer som egner seg best for å formidle de ulike læringsmomentene.

6) Anerkjenne det ansvaret som følger med instruktørrollen, kunne ta ledelse, og framstå som en trygg og god leder i en kurssammenheng.

Målgruppe for kurset:
For deg som ønsker å jobbe som klatreinstruktør i høyfjellet

Opptakskrav:
• Gjennomført metodekurs klatring
• Dokumentert assistentpraksis etter (Nasjonal standard for instruktører, førere og kursarrangører i fjellsport) kravene i avsnitt 9.3.

Veilederkurs må gjennomføres senest i løpet av tredje kalenderår etter gjennomført metodekurs klatring. Kandidatene må beherske teknikker og metoder gjennomgått på metodekurset før de begynner på veilederkurset. Grunnleggende førstehjelpkunnskap kreves før godkjenning.

• Minst 2 års erfaring med leding på flertaulengders ruter i høyfjellet (jf. 9.5.1) i ulike områder. Aktiviteten skal innbefatte en betydelig andel flertaulengders ruter på naturlige sikringer.
• Dokumentert erfaring fra alpint terreng, inkludert bre og isklatring
• Gjennomført flere turer med overnatting ute, sommer og vinter

Eksamen / sertifisering:
Deltakerne skal få en løpende, muntlig vurdering underveis i kurset. Sluttvurdering skal gis i en personlig samtale med hver enkelt deltaker. Deltakeren skal oppfordres til selv å gjøre seg opp en mening om sine sterke og svake sider som instruktør. Kandidatene skal vurderes ut fra følgende punkt, i prioritert rekkefølge: Sikkerhet, egenferdighet, formidlingsevne og lederskap.

Kandidatene skal vurderes til bestått eller ikke bestått, og kursleder skal gi en skriftlig og begrunnet vurdering som føres inn i kandidatens loggbok. Endelig godkjenning som klatreinstruktør 1 lavland eller høyfjell gis etter bestått veilederkurs, når skjema for registrering i instruktørregisteret er sendt inn.

Vis flere tilsvarende kurs: