Vi tilbyr nettkurs om mikrobiologi modul 1 - et dypdykk i biologiske næringsmiddelfarer. En næringsmiddelfare er et stoff / organisme som, hvis det er tilstede i næringsmiddelet når det inntas, kan føre til at næringsmiddelet ikke er trygt.
Innhold:
Næringsmiddelfarer er delt inn i fire kategorier (biologiske, kjemiske, fysiske og allergener). Mikroorganismer påvirket både tryggheten og kvaliteten på produktene dine. For å forhindre sykdom og ødeleggelse, må smittepresset reduseres og vekst og overlevelse styres. Krigen mot disse usynlige fiendene, mikroorganismene, starter med kunnskap. På kursene gir vi deg en grundig innføring i ulike biologiske næringsmiddelfarer som er relevante å vurdere i virksomhetens fareanalyse - avhengig av produkt, prosess og risiko.
Agenda:
Modul 1:
I denne modulen får du grunnleggende kunnskap og økt forståelse for:
• Matbårne sykdommer
• Egenskapene til de vanligste mikroorganismene som kan føre til matforgiftning (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, E.coli, Camphylobacter, Salmonella og Listeria monocytogenes).
• Etablering, vekst og mulige årsaker til matforgiftning
Modul 2:
I denne modulen vil du lære mer om:
• Flere viktige sykdomsfremkallende mikroorganismer utover de som ble gjennomgått i modul 1 (prioner, virus, bakterier og parasitter), som også er relevante for matindustrien.
• Vekst og egenskaper, og hvilke utfordringer de ulike organismene representerer i forhold til matforgiftning
Modulene er uavhengige av hverandre, og du trenger ikke å ta det ene for å få utbytte av det andre ;)
Mål med kurset:
På disse to kursmodulene vil du lære mer om hvilke biologiske næringsmiddelfarer som er relevante for din virksomhet. Gjennom økt forståelse og kunnskap om de ulike mikroorganismenes egenskaper og konsekvenser, vil du kunne iverksette prioriterte tiltak for å bekjempe dem.
Du vil få:
• Økt kunnskap om etablering, vekst og virkning av et bredt spekter av mikroorganismer som kan føre til matforgiftning.
• Kunne anvende denne kunnskapen til å forbedre systemet, planer, rutiner og adferd eller eliminere potensielle utfordringer.
• Input til oppdatering av nødvendig HACCP-dokumentasjon, planer og rutiner (mikrobiologiske næringsmiddelfarer, fareanalyse, godkjenning av råvareleverandører, input til prøvetakingsplaner og opplæringsmateriell, mm).
Digitale kurs:
• Kurset arrangeres i zoom
• Du vil motta mail med link til zoom, kursmateriale og evt. annen informasjon senest 2 dager før kursstart
• Påmeldingsfrist: senest 2 dager før kursstart
• For å motta kursbevis, må du delta på hele kursmodulen
• Før du melder deg på kurs hos oss, oppfordrer vi deg til å gjøre deg kjent med våre regler for avmelding og kansellering
Målgruppe for kurset:
Nettkursene vil være nyttige for:
• Kvalitetspersonell og alle som jobber med HACCP, mikrobiologi, prøvetaking og vurdering av analyseresultater
• Alle som er ansvarlige for implementering av rutiner som skal redusere smitte og vekst av sykdomsfremkallende mikroorganismer.
• Alle som har behov for kompetanseheving og oppfriskning relatert til generell mikrobiologi og de mest relevante sykdomsfremkallende mikroorganismene.
Eksamen / sertifisering:
Etter fullført kurs mottar du kursbevis elektronisk