Her lærer du hvordan fargene kan brukes for å oppnå den effekten du ønsker. Du får en innføring i maleriets elementer, som strekker seg fra grunnleggende maleteknikk, til mer avansert billedspråk.
Innhold:
Målet er å gjøre deg til en maler med frihet til å skape et solid maleri, uansett hvilket motiv du ønsker å jobbe med. Du lærer å berherske det figurative maleriet steg for steg. Vi begynner enkelt. Enten med rene fargeøvelser eller med enkle former før vi går over i mer kompliserte motiver. Hva du ønsker å male er opp til deg. Her kan du få hjelp til å finne ut hvordan du skal få til å male det du vil, eller til å finne ut av hva du har lyst til å gå videre med.
Om du er helt ny:
Da lærer du aller først om håndtering, bruk og vedlikehold av maling og verktøy, fra hva du bør tenke på ved innkjøp, til før du går i gang og male, til rengjøring og vedlikehold av pensler og utstyr. Du velger selv om du vil begynne rett på motiv eller starte med enkle øvelser i skala og fargeklang, samt fargesirkel. Motiver som kan være lurt å begynne med er f. ex. landskap eller enkle stillebensmotiver. Det kan også være lærerikt å kopiere andres malerier.
Om du har litt erfaring:
Da kan du begynne å jobbe med form og lyssetting. Hvilke farger har vi i lyset og hvilke har vi i skyggene? Vi maler enkle former med fargene som det viktigste formskapende elementet i bildet. Vi lærer oss å finne skyggetonene og hvordan vi kan unngå å male krittede eller sotede bilder. Har du jobbet mye med form allerede og behersker det nogenlunde, kan du gå over til mer komplekse motiver. Vi øker vanskelighetsgraden gradvis i et tempo som gjør at du kan mestre det du har fått som oppgave.
Etterhvert ser vi på fargenes forskjellige utrykksformer:
Vi jobber mot å få til det absolutt bestemte, det voldsomme og det rolige. Her snakker vi om hva de forskjellige fargene utrykker. Hvordan de oppleves og hvordan vi bevisst kan bruke denne kunnskapen i bilder. En murstein bør f.eks. males på en annen måte enn et eple, og en solskinnsdag krever kanskje en annen type penselstrøk en en stormfull kveld. I denne delen av maleriets verden kommer den enkeltes personlige utrykk tydelig til syne.
Materiell:
Du velger selv om du vil male med olje eller akryl, men oljefarger er foretrekkbart da disse generelt er lettere å jobbe med. Velg maling av god kvalitet. Her lønner det seg å investere i skikkelig utstyr. Bortsett fra staffeli tar du med eget maleutstyr, se liste over anbefalt utstyr under.
Anbefalt utstyr:
• Malepapir evt. lerret på rull
• Pensler i div. størrelser og fasonger. Du bør ha både store og små
• Palett / palettpapir og palettkniv med bøy
• Maskeringsteip (ikke blå) og en saks / papirkniv
• Maleklut / filler, og klær du ikke er redd for å søle til
Forslag til farger:
Hovedregelen her er at du bør ha en varm og en kald av hver primærfarge i tilegg til hvitt og noen jordfarger. Christ Engebretsen i pilestredet selger ferdige kurspakker som jeg har satt sammen. Spør etter Vålerenga kunstskolepakken.
• Titanhvit
• Røde: Varm (lys kadmium) og kald rød (Karmin / Krapplack / Alizarin)
• Blå: Varm og kald blå; Ultramarin blå - Preussean blå / Pariserblå og Cyan blå
• Gule: Kadminum sitron og Kadmium dunkel
• Jordfarger: Gul oker, Brent sienna, Raw umbra, Brent umbra, Grønn jord
For øvrig:
Ta med innesko / sokker og evt matpakke, og forkle eller klær du ikke er redd for å søle til.
Målgruppe for kurset:
Alle som har lyst å lære å male figurativt