Livredningsprøve - Årlig prøve for lærere



Sted: Telemark, Porsgrunn / Brevik
Telemark
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: På forespørsel

Alle som har ansvaret for aktiviteter i vann, må hvert år gjennomføre greie en livredningsprøve i vann. Dette gjelder lærere, SFO personell, barnehageansatte, fysioterrapeuter, svømmeinstruktører og andre vannaktivitører. Dersom man skal ha barna med til sjø/strand, må man ha ett utendørskurs.

Innhold:
Det er ett påbygningskurs man kan ta etter fullført grunnkurs på 6 timer innendørs. Grenland Livredning- og Svømmeklubb har lang erfaring med å arrangere årlig ferdighetsprøve i vann. Mange ønsker også å legge årlig prøve til et repitisjonskurs på 3 - 5 timer. Våre instruktører er fleksible, og stiller både på på kveld og dagtid. Vi skreddersyr også kurs etter behov. Dersom man ikke har lærerkurset / fullt livredningskurs fra før av, og ønsker et fult kurs, går dette over 6 timer.

Man må ha gjennomført kurs i løpet av de siste 5 årene for å kunne delta på årlig livredningsprøven. (Enkelte steder har bassengutleier krav til hyppigere repetisjon en hvert femte år på fult kurs, da er det de reglene som følges.) Prøven tar ca 1 time og er en test på at man husker det man lærte på fult livredningskurs.

Fullt livredningskurs er også de kvalifikasjoner som kreves for å kunne ta utendørs livredningskurs. Utendørskurset er påbyggning på fult livredningskurs, og tar ca 3 timer. Dette er kravet for å kunne ha med barn på stranden. Dette kurset foregå på stranden, primært i nærområdet der man normalt har barna med. Av utstyr man skal ha med seg på utendørskurset, er: flytevest, full påkledning til å bade i, ha Utendørs livredningskurset, opprettholdes med en årlig livredningsprøve utendørs. Dette tar ca 1 time. Klubben har minimums krav på 10 deltagere på alle disse kursene. Spesialpris kan gis ved stort antall deltakere.

Krav under årlig prøve innendørs er:
• Hoppe/stupe fra 1 meter
• Svømme direkte 100 meter bryst og så 100 meter rygg
• Dykke ned på bassengets dypeste del og hente opp en dukke eller partner
• Ilandføre en person min. 20 m...
• for så å direkte igangsette HLR på øvningsdukke, voksen og barn
• Kunne gjøre rede for arbeidsstedets og bassengets alarmplan
• Vise bruk av forlenget arm i vann og på land
• Håndtere nakkeskadd i vannet

Årlig prøve utendørs:
Her legges prøven litt til rette utifra området man benytter seg av.
• Svømming 20 meter på mage og 20 meter på rygg
• Ilandføre jevnstor person ca 20 meter
• Hente opp en gjenstand fra bunnen, ca 1,5 - 2 meter dybde
• Hoppe fra brygge, fjell

Prøven har en varighet på 1 år, og tar ca. 1 time. (Gjelder for både utendørs og innendørs årlig prøve.)

De ferdighetene som kreves for å kunne delta på dette kurset, er det samme som er krav for tiende-klasse elevene. Dette står beskrevet i heftet "svømme og livredningsopplæring i grunnskolen, støttemateriell" som kan bestilles hos utdannings-direktoratet. I tillegg skal alle ha lest igjennom og gjort seg kjent med rundskrivet: Udir 1-2008 - forsvarlig svømme- og livredningsopplæring i grunnskolen og alarmplanen for den hallen de er i.

For utendørsbading i sjø eller ferskvann, er det andre krav og retningslinjer. Se www.livredning.no for mer info.

Det skal også lages et eget internkontrollsystem og egen alarmplan av skolen / barnehagen for det stedet man går på tur til/der man har utendørs aktiviteter tilknyttet vann. det er derfor ofte en fordel å ha ett fast sted som blir "sitt". Dette gjør det mye enklere å lage en beredskapsplan.

Målgruppe for kurset:
Lærere, SFO personell, barnehageansatte, fysioterapeuter, svømmeinstruktører og andre vannaktivitører.