Vi tilbyr nettkurs om Listeria monocytogenes i fokus. Hensikten med dette kurset er å gi deltagerne bedre kjennskap til Listeria monocytogenes som en sykdomsfremkallende bakterie, årsaker til at den utgjør en stor utfordring i matindustrien og hvordan industrien kan møte disse utfordringene.
Innhold:
Hva er det som gjør at akkurat Listeria monocytogenes er så utfordrende? Listeria monocytogenes finnes overalt i naturen og blir relativt ofte funnet i næringsmiddelproduksjoner. Samtidig har bakterien evne til å forårsake alvorlig sykdom hos utsatte konsumenter. Dette fører blant annet til at alle som produserer spiseklare produkter må ta stilling til om Listeria monocytogenes kan vokse i produktene de produserer.
Hvis det er en mulighet for at Listeria monocytogenes er til stede i råvare og / eller at bakterien kan vokse i produktet, må lovgitte mikrobiologiske kriterier etterleves. Listeria monocytogenes er faktisk en av relativt få bakterier som styres direkte via regelverket. Men hva er det som gjør at akkurat Listeria monocytogenes er så utfordrende?
Agenda:
• Teori om bakterien Listeria monocytogenes
• Dybdekunnskap om på hva som gjør denne bakterien så utfordrende for næringsmiddelindustrien
• Generelle biologiske egenskaper
• Tilpasningsdyktighet - blant annet til næringsmiddelproduksjon
• Hva er det som fører til at noen utsatte grupper blir alvorlig syke
• Gjennomgang av regelverk og hvilke krav som stilles i forhold til tilstedeværelse av bakterien
• Retningslinjer som beskriver hvordan kravene kan overholdes
Dette gir grunnlaget for hvordan vi i praksis kan styre produksjonsprosessene for å forhindre at Listeria monocytogenes havner i våre produkter.
Målet er at deltagere vil få:
• En grundig forståelse for egenskapene til Listeria monocytogenes
• Mer innsikt i hvordan man kan bruke denne kunnskapen til å hindre at Listeria monocytogenes blir en utfordring i egen virksomhet.
Målgruppe for kurset:
Kurset vil være nyttig for:
• Alle som jobber med / er involvert i produksjonen av næringsmidler hvor Listeria monocytogenes er en relevant utfordring.
• Alle som er ansvarlige for implementering og oppfølging av rutiner (prøvetaking, holdbarhet, renhold), som skal redusere smitte og vekst av Listeria monocytogenes.
• Alle som ønsker kunnskap om en av de aller mest krevende biologiske farene vi må forholde oss til i norsk næringsmiddelindustri.
Eksamen / sertifisering:
Kursbevis sendes elektronisk etter fullført kurs