Listeria i fokus - nettkurs



Kursarrangør: Aquatiq Consult
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: kl 09:00 - 13:00
Varighet: 4 timer
Pris: 4.250
Neste kurs: 29.04.2025 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr nettkurs om listeria i fokus. Målsettingen er at du vil få en grundig forståelse for egenskapene til Listeria monocytogene - Mer innsikt i hvordan man kan bruke denne kunnskapen til å hindre at Listeria monocytogenes blir en utfordring i egen virksomhet.

Innhold:
Hva er det som gjør at akkurat Listeria monocytogenes er så utfordrende? Listeria monocytogenes finnes overalt i naturen og blir relativt ofte funnet i næringsmiddelproduksjoner. Samtidig har bakterien evne til å forårsake alvorlig sykdom hos utsatte konsumenter. Dette fører blant annet til at alle som produserer spiseklare produkter må ta stilling til om Listeria monocytogenes kan vokse i produktene de produserer.

Hvis det er en mulighet for at Listeria monocytogenes er til stede i råvare og/eller at bakterien kan vokse i produktet, må lovgitte mikrobiologiske kriterier etterleves. Listeria monocytogenes er faktisk en av relativt få bakterier som styres direkte via regelverket. Hensikten med dette kurset er å gi deltagerne bedre kjennskap til Listeria monocytogenes som en sykdomsfremkallende bakterie, årsaker til at den utgjør en stor utfordring i matindustrien og hvordan industrien kan møte disse utfordringene.

Agenda:
• Teori om bakterien Listeria monocytogenes
• Dybdekunnskap om på hva som gjør denne bakterien så utfordrende for næringsmiddelindustrien
• Generelle biologiske egenskaper
• Tilpasningsdyktighet - blant annet til næringsmiddelproduksjon
• Hva er det som fører til at noen utsatte grupper blir alvorlig syke
• Gjennomgang av regelverk og hvilke krav som stilles i forhold til tilstedeværelse av bakterien
• Retningslinjer som beskriver hvordan kravene kan overholdes

Digitale kurs:
• Kurset arrangeres i zoom
• Du vil motta mail med link til zoom, kursmateriale og evt. annen informasjon senest 2 dager før kursstart
• Påmeldingsfrist: senest 2 dager før kursstart
• For å motta kursbevis, må du delta på hele kurset / alle moduler
• Før du melder deg på kurs hos oss, oppfordrer vi deg til å gjøre deg kjent med våre regler for avmelding og kansellering

Målgruppe for kurset:
Kurset vil være nyttig for:
• Alle som jobber med / er involvert i produksjonen av næringsmidler hvor Listeria monocytogenes er en relevant utfordring.
• Alle som er ansvarlige for implementering og oppfølging av rutiner (prøvetaking, holdbarhet, renhold), som skal redusere smitte og vekst av Listeria monocytogenes.
• Alle som ønsker kunnskap om en av de aller mest krevende biologiske farene vi må forholde oss til i norsk næringsmiddelindustri.

Forkunnskaper:
• Forutsetter kunnskap om grunnleggende mikrobiologi / biologi
• Det er en fordel å ha god kunnskap om HACCP, og anvendelse av prinsippene

Eksamen / sertifisering:
Kursbevis sendes elektronisk etter fullført kurs