Vi tilbyr laftekurs med Anton Rudi. Kurset skal gi kunnskap om den generelle utviklingen av laftet fra middelalderen og fram til i dag, det være seg utseende (laft, hals, hode, tverrsnitt tømmer), arbeidsteknikker og verktøytyper og verktøybruk.
Kursinnhold:
Videre må målet være å lære seg gode arbeidsteknikker, laftebyggets statikk og struktur samt tekniske løsninger bygningsdelsrettet. Kurset vil gi en praktisk innføring i hovedsakelig en lafteteknikk (barkelaft på kantet tømmer), men det vil også være mulig å prøve andre teknikker: kverknov, kamlaft, sinklaft, rannknut, skorolaft, rævskorolaft, finndalslaft osv. Teknikkene kan utøves på hensiktsmessige stokkformer: kantet (saget) tømmer, rundtømmer, ovalt tømmer osv. Det er også mulighet for å lafte åser, ry / telje rømmer med øks, felle inn forskjellige typer beiteskier, raftsperrer osv.
Opplegget forsøkes tilrettelagt slik at den teoretiske oversikten blir ivaretatt for hver enkelt deltager, men i større grad variert praktisk. Det vil etter ønske fra den enkelte utøver legges opp til spesialisering innen en lafteteknikk, mens andre, kanskje mer øvede, vil praktisere og øve bredere, altså flere teknikker. Utbyttet for den enkelte må være iht. den enkeltes behov.
Teoretisk og / eller praktisk gjennomgang av:
• Oppstart av hus (1. omfar)
• Tømmer (treslag, kvalitet, behandling osv)
• Takkonstruksjoner på lafta hus
• Lafteverktøy
• Kvessing av verktøy
• Beiteskier / vindus- og døråpninger i tømmerhus
• Taktekking
• Innsetting og montering av vinduer og dører
• Overflatebehandling av tømmerhus
Organisering:
Kurset gjennomføres med en hovedinstruktør evt. med bistand fra lærlinger. Den praktiske / organisatoriske delen besørges av Senter for bygdekultur ved Hjerleid skole og handverksenter. Daglig organiseres kurset med en teoretisk innledning (maks 1 skoletime), og resten av dagen ren praksis med teoretiske innslag.
Instruktør: Anton Rudi
Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker laftekurs
Kursmateriell:
Det anbefales at de som har mulighet tar med seg ”favorittøksa” si, samt relevant lafteverktøy som meddrag, passer, tommestokk og blyant, vater, fargesnor, huggjern, klubbe, navarer, smaløks, andre økser, håndsag, bandkniv, skjøve, høvel (okshøvel, langhøvel, rubank) osv. Ta med verneutstyr (hørselvern, briller, vernesko og vernebukse for de som vil prøve motorsag). Vi har en del verktøy til salgs, smidd på Hjerleid. Det er også mulig å bestille smidd verktøy på Hjerleid (må beregne leveringstid).