Vi tilbyr konferanse om spiseforstyrrelser som webinar. I fjor samlet vi Norges fremste eksperter på spiseforstyrrelser, og etter fantastiske tilbakemeldinger har vi satt opp denne viktige møteplassen på nytt til neste år.
Program dag 1:
Forebygging, sett fra brukerperspektivet:
Vi får innspill fra en fagperson med egenopplevelser med spiseforstyrrelser. Hva er viktig i forebyggingsøyemed? Hvordan fungerer tiltakene mot spiseforstyrrelser i dag? Hva skal til for å bedre forholdene?
kl 10:30 - 11:00 - Prosjekt «Speilvenn»:
Prosjektet «Speilvenn» er et pilotprosjekt som ønsker å møte det økte behovet for forebygging av spise- og kroppsproblematikk blandt skoleelever.
- Rebekka Hamre Mæland, rådgivning om spiseforstyrrelser
- Victoria Aarseth, sosionomstudent og foredragsholder
kl 11:00 - 11:30 - Ettervern for personer med spiseforstyrrelser:
Har du noen gang lurt på hva som skjer etter at noen har gjennomgått intensiv behandling for en spiseforstyrrelse? ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser - har undersøkt dette nøye, og vil presentere de aller nyeste funnene, samt hva organisasjonen mener dette bør føre til.
- Io Sollie Toft, rådgiver og prosjektleder
kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause
kl 12:30 - 13:15 - Hvordan snakke om bekymringer rundt overvekt - og hvordan avdekke problemer:
Mari-Mette Graff er et fyrverkeri av en talefør nordlending som er invitert for å fortelle helsepersonell og andre fagfolk om hvordan man adresserer bekymringer om høy vekt til pasienten på en god måte, samt hvordan avdekke spiseforstyrrelse.
- Mette-Marit Graff, leder for Landsforeningen for overvekt
kl 13:30 - 14:15 - Å jobbe med overspisingslidelse:
Blant spiseforstyrrelsene er overspisingslidelse den vi hører minst om. Like fullt er det den spiseforstyrrelsen som er mest utbredt. Trine Tetlie Eik-Nes har jobbet med nettopp dette i en årrekke. Her bidrar hun med innsikt i både forskning og praktiske eksempler.
- Trine Tetlie Eik-Nes, førsteamanuensis
Program dag 2:
kl 09:00 - 09:45 - Hvorfor er det så vanskelig? Om ambivalens, frykt og vet-ikke følelsen:
Dette foredraget utforsker de komplekse følelsene og tankene knyttet til spiseforstyrrelser. Lav selvfølelse, følelse av tap av kontroll, og frykt for forandring er ofte kjernetrekk hos personer med spiseforstyrrelser. Ambivalens til endring er ofte sentralt, der personer opplever både et ønske om forandring og en frykt for å gi slipp på det kjente, selv når det er destruktivt.
Som en anonym pasient har uttrykt det: «Jeg vil ikke bli den jeg var, og ikke være den jeg er.» Hvordan kan vi hjelpe mennesker der innsikten i egen sykdom mangler, der en strever med å sette ord på sitt indre liv, og hvor frykten for forandring virker overveldende? I foredraget vil praktiske strategier for å fremme motivasjon til endring i møte med ambivalens og frykt bli delt.
- Bente Sommerfeldt, psykologspesialist, PhD
kl 10:00 - 10:45 - Den komplekse pasienten. Å møte og forstå samsykelighet:
Vi kjenner ikke spiseforstyrrelsen, før vi kjenner den enkelte. Dette foredraget viser hvor viktig det er å forstå den enkelte pasient bak diagnosene, spesielt når det gjelder samsykelighet ved spiseforstyrrelser. Samsykelighet er ofte regelen snarere enn unntaket, og øker med varigheten av lidelsen.
Flere diagnoser betyr ofte mer alvorlige symptomer, langsommere bedring og større terapeutiske utfordringer. Gjennom foredraget utforsker vi hvordan man kan komme under overflaten, forstå symptomene og deres funksjon, samt møte de psykologiske og kliniske kompleksitetene som følger med samsykelighet.
- Bente Sommerfeldt, psykologspesialist, PhD
kl 10:50 - 11:30 - Hva kjennetegner den gode spiseforstyrrelsesterapeuten:
Kjersti Gulliksen vil i sin forelesning gi en innføring i hva vi vet om pasienters preferanser og erfaringer med terapeuter, og sette disse i sammenheng med hva de evidensbaserte metodene for behandling av spiseforstyrrelser legger vekt på når det gjelder nødvendige terapeutegenskaper. Gulliksen vil legge inn korte øvelser og dialog med salen for å få engasjert tilhørerne.
- Kjersti Gulliksen, psykologspesialist Phd Seniorrådgiver, H
kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause
kl 12:30 - 13:30 - Fysisk aktivitet, trening og spiseforstyrrelser:
Vi har invitert Jorunn Sundgot-Borgen til å innlede om temaet fysisk aktivitet, trening og spiseforstyrrelser. Den anerkjente forskeren har arbeidet med kropp og helse i mange tiår, og vil ta utgangspunkt i hva vi nå vet, og hvor veien går videre. Sundgot Borgen vil snakke om overdreven fokus på kroppsjustering via trening, trening som risiko, om aktivitet / trening som en del av behandlingen - og når det ikke er ok å trene for personer med spiseforstyrrelser.
- Jorunn Sundgot Borgen, professor
Målgruppe for kurset:
Konferansen er åpen for alle