Vi tilbyr kurs om hvitvasking - rapportering til økokrim. Sertifisering for hvitvaskingsansvarlig - modul 4. Hvitvaskingsansvarlig er en viktig funksjon hos de rapporteringspliktige i dag. Rollen ble ytterligere fremhevet og tydeliggjort ved endring av hvitvaskingsloven i 2018.
Innhold:
Tydeliggjøringen ble fulgt opp i Finanstilsynets rundskriv (nr. 4/2022, tidl. nr. 8/2019). Det er i dag forventet at funksjonen er en del av ledelsen, eller er en leder på et nivå i organisasjonen som gir gjennomslagskraft. Dette er bl.a. uttrykt ved at hvitvaskingsansvarlig skal ha direkte rapporteringslinje til øverste ledelse og styret.
Utøvelse av rollen som hvitvaskingsansvarlig er noe som må læres gjennom erfaring. Hvitvaskingsansvarlig er tildelt ansvaret for det operative arbeidet, og det krever, i tillegg til faglig kunnskap, interesse for organisatoriske løsninger, samarbeid og kommunikasjon.
Kurset ledes derfor av erfarne fagfolk som har lang operativ erfaring fra rapporteringspliktige virksomheter og som selv har «stått i stormen». I løpet av de ulike modulene vil du møte flere erfarne praktikere i Norge. Norske myndigheter vil bidra til å sette rollen som hvitvaskingsansvarlig inn i et større perspektiv, og gi en oppdatering av forventninger til det operative arbeidet.
Sertifisering:
Dette kurset er en del av en sertifiseringsprosess, hvor deltakelse i alle modulene er nødvendig for å oppnå sertifiseringen.
Disse modulene er:
• Modul 1: Lovgivning og rammene
• Modul 2: Rollen som hvitvaskingsansvarlig
• Modul 3: Håndtering av risiko for hvitvasking og terrorfinansiering
• Modul 4: Rapportering til Økokrim
Sertifiseringen er relevant for deg som jobber som hvitvaskingsansvarlig til daglig i en rapporteringspliktig virksomhet. Kurset vil også være for deg som inngår i ledelsen eller i styret og du ønsker å oppdatere din kunnskap for å styrke håndteringen knyttet til risiko for hvitvasking og terrorfinansiering fra din lederposisjon. Opplæringen har videre som mål å gi eksterne rådgivere, bl.a. advokater, bedriftsadvokater og andre mulighet til bedre å forstå hva som skal til for å kunne gi kvalifisert rådgivning på området.
Alle deltakere vil motta et kursbevis på kursets siste dag. Dersom det er ønskelig med faglig fordypning på et spesifikt område, er det nå mulig å delta på enkeltstående moduler. Formålet med kurset er at du skal få motivasjon, inspirasjon og stå enda bedre rustet til å utøve din rolle i din virksomhet.
Modul 4 tar for seg følgende emner:
• Terskelen for undersøkelse og rapportering
• Hvordan gjøre undersøkelser: metodisk og strukturell tilnærming, hva forventes, interaksjon med andre enheter («fraud»), verktøy, etc.
• Hvordan rapportere: hvilken informasjon, primærlovbruddet
• Dialog med Økokrim
• Økokrims behandling av rapporter
Kursholdere:
• Irmela van der Bijl Mysen, specialist partner, BAHR
• Roar Østby, partner og advokat, Vier Advokatfirma
Målgruppe for kurset:
Utdanningen er målrettet mot de som har rollen som hvitvaskingsansvarlig (jurister og ikke-jurister) og ledere / styremedlemmer som søker en bedre forståelse for rollen og det operative arbeidet.
Kursmateriell:
Du får adgang til kurspresentasjonen og annet relevant materiale gjennom JUCs online materialeportal