Vi tilbyr konferanse om helsefremmende og forebyggende arbeid for eldre. I en tid der helsetjenesten settes under press, er forebygging viktigere enn noensinne. Helsefremmende og forebyggende arbeid er en stor del av svaret på hvordan vi møter utfordringene.
Litt om konferansen:
Hvordan kan du drive helsefremmende og forebyggende arbeid, og gjøre en forskjell? Dette arrangementet er en videreføring av Erfaringskonferansen, som i ti år ble gjennomført av Nettverk for forebyggende og helsefremmende arbeid for eldre.
Program dag 1:
kl 09:40 - 09:55 - Helse- og omsorgsdepartementet åpner konferansen:
I en tid der helsetjenesten er under press, hvordan ser helse- og omsorgsdepartementet på utfordringene?
- Ellen Rønning-Arnesen, Statssekretær, AP
kl 10:00 - 10:45 - Levende lokalsamfunn og et aldersvennlig Norge i 2030:
Et godt lokalsamfunn er avgjørende for at vi skal kunne bo trygt hjemme, og at behovet for helse- og omsorgstjeneste blir utsatt. Det må tenkes nytt gjennom samhandling på tvers av sektorer. Hele storsamfunnet må involveres. I dette innlegget presenterer Wenche hvordan Senteret for et aldersvennlig Norge arbeider med reformen Bo trygt hjemme og temaet levende lokalsamfunn.
- Wenche Halsen, Daglig leder, Rådet for et aldersvennlig Norge
kl 11:00 - 11:45 - Perspektiver på aldring og alderdom:
I dette innlegget vil Bodil presentere noen synspunkter på aldring og alderdom som har vært og fortsatt er dominerende. Hun vil vise at slike perspektiver har betydning for hvordan vi organiserer samfunnet og helse- og omsorgstjenestene våre, og for enkeltmøter med gamle medborgere.
- Bodil Hansen Blix, Professor
kl 12:00 - 13:00 - Forebyggende hjemmebesøk i Norge og Danmark:
Gorm Rabølle Knutsen, Forebyggelses- og udviklingskonsulent, Slagelse kommune
For å lykkes med forebyggende hjemmebesøk er det nødvendig å kjenne til erfaringer og beste praksis. Heidi og Gorm trekker her frem likheter og ulikheter i arbeidet mellom Norge og Danmark. Med dette viser de også hvilke verktøy det er mulig å bruke for å øke kvaliteten på tjenesten. Gorms del av innlegget er på dansk.
- Heidi Kleven, Sykepleier
kl 14:00 - 14:45 - Hvorfor planlegger vi med sommerbriller på, i et land med vinter halve året:
Hva kan vi gjøre for å dokumentere og få satt fokus på eldre menneskers utfordringer og bekymringer for å ferdes utendørs på vinterstid? I dette innlegget vil Tor vise hvordan det er mulig å jobbe med å legge til rette for trygg ferdsel og transport for seniorer.
- Tor Hoel, seniorveileder
kl 15:00 - 15:45 - ABC for god psykisk helse:
I dette innlegget vil Steinar informere om den forskningsbaserte kampanjen ABC for god psykisk helse som er en del av Regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse. Hvorfor trengs det en ny giv i det helsefremmende folkehelsearbeidet, hva er ABC og hvordan kan rammeverket tas i bruk av oss alle?
- Steinar Krokstad, Professor
Program dag 2:
kl 08:45 - 09:30 - Selvmordsforebygging i møtet med eldre:
Selvmord er et folkehelseproblem, og antall selvmord blant eldre er økende. Temaet er omgitt av tabu og myter. Dette kan skape usikkerhet rundt hvordan man kan oppdage og hjelpe, når man møter eldre med selvmordstanker. Ann-Jorid og Johan gir en introduksjon til tematikken og peker på nyttige steg for hjelperollen.
- Ann-Jorid Møller, Leder Vivat
- Sven Johan Lindmark, Veileder
kl 09:45 - 10:30 - Hvordan jobbe mer effektivt med fallforebygging i kommunehelsetjenesten:
Hva vet vi om tiltak som fungerer for å forebygge fall hos personer over 65 år? Hvordan kan vi implementere effektive fallforebyggende tiltak i kommunehelsetjenesten? I dette innlegget vil Maria vise hvordan vi kan implementere effektive fallforebyggende tiltak i kommunehelsetjenesten, samt bruke eksempler fra forskning og praksis.
- Maria Bjerk, Postdoktor
kl 10:45 - 11:30 - Mangfold og muligheter! Forebyggende arbeid med seniorer med minoritetsbakgrunn:
Dialog, erfaringsutveksling, samarbeid - Sammen er vi best. I dette innlegget vil seniorveileder og Furuset seniorsenter dele erfaringer om hvordan de samarbeider med seniorer med minoritetsbakgrunn. Hvordan komme i kontakt?
- Aina Westby, Seniorveileder
kl 12:30 - 13:15 - Prioritering af ressourcerne - forebyggende hjemmebesøg hos de mest skrøbelige ældre, men hvordan:
WIPP360 er en evidensbaseret screenings- og triageringsmodel, der vil sikre at forebyggende indsatser, så som de forebyggende hjemmebesøg, målrettes de mest skrøbelig ældre. Modellen er udbredt i Danmark, og måske også snart i Norge. Oplægget vil indeholde en præsentation af modellen i praksis, konkrete resultater samt hvorledes effektdata kan understøtte ledelsen og politikkerne i at prioritere forebyggelse. Innlegget er på dansk.
- Gorm Rabølle Knutsen, Forebyggelses- og udviklingskonsulent, Slagelse kommune
kl 13:30 - 14:15 - Helsekompetanse i helsefremmende og forebyggende arbeid for eldre:
Helsekompetanse kan være enkeltpersoners evne til å finne, forstå, vurdere og anvende (digital) helseinformasjon til å ta informerte helserelaterte valg. Det kan også handle om helsesystemets eller helsetjenestens tilpasninger for at innbyggere, pasienter, pårørende og egne ansatte enklere kan finne, forstå, vurdere og bruke (digital) helseinformasjon og tjenester for bedre å håndtere egen eller andres helse. Hvordan helsekompetanse er relevant i helsefremmende og forebyggende arbeid hos eldre vil du høre mer om i Christophers innlegg.
- Christopher Le, Seniorrådgiver
kl 14:30 - 15:15 - Hvordan forebygge emosjonelle belastninger i relasjonelle yrker:
Arbeid i direkte kontakt med mennesker innebærer at man må forholde seg til deres følelser. Man må også kontrollere og regulere egne følelser for å vise de følelsesuttrykkene som er forventet av yrkesrollen. Dette kan være emosjonelt krevende og over tid kan det bidra til belastninger og sykefravær. Da de emosjonelle kravene alltid er til stede i utførelsen av arbeidet må det forebyggende arbeidet rettes mot helsefremmende «buffere» som bidrar til å styrke medarbeiderne og kollegafellesskapet til å håndtere de emosjonelle kravene.
Foredraget vil gi en innføring i hva som kjennetegner et arbeidsmiljø i relasjonelle yrker og presentere viktige «buffere» som bør styrkes for å forebygge belastninger, sykefravær og turnover. Det vil også bli tips til hvordan man kan komme i gang med lokale prosjekter som kan forebygge emosjonelle belastninger.
- Anne-Marthe Rustad Indregard, Forsker
Konferansier: Berit Westbye
Berit Westbye er nå pensjonist, men var i en årrekke spesialergoterapeut i Grimstad kommune. Hun har nasjonalt stått sentralt i arbeidet med forebyggende hjemmebesøk. Hun har også vært en av primus motorene for nettverk for helsefremmende og forebyggende arbeid for eldre, som har drevet erfaringsutveksling gjennom en felles konferanse i mange år.
Målgruppe for kurset:
Alle som arbeider med eldre er velkomne