Vi tilbyr konferanse om generasjon angst. Hva kan vi gjøre? For deg som arbeider med barn og unge, og har behov for å skjønne mer av unges psyke. Konferansen utforsker om vi har blitt mer engstelige eller om vi er på villspor i vår forståelse av psykiske lidelser blant unge.
Litt om konferansen:
Med et økende antall unge som opplever psykiske utfordringer, stiller vi spørsmål ved om vi sykeliggjør det normale, og hva vi som arbeider med barn og unge kan gjøre for å hjelpe. Angstklinikken og deres samarbeidspartnere gir praktiske verktøy og innsikt for å forbedre tilnærmingen til unge som sliter.
Dette vil gi deg innsikt i følgende temaer:
• Økende psykiske lidelser blant unge
• Sykeliggjøring av normale følelser
• Sosiale mediers påvirkning på psykisk helse
• Praktiske verktøy for å støtte unge med angst
Dette er bygd opp på følgende måte:
• Foredrag og workshops med eksperter fra Angstklinikken
• Diskusjoner om teknologiens rolle i psykoterapi
• Praktiske eksempler på atferdsanalytiske tiltak
• Panelsamtale om generasjonens psykiske helse
Etter å ha gjennomført dette vil du få mer kompetanse om følgende:
• Hvordan skape robuste barn og unge
• Håndtering av prestasjonsangst og nervøsitet
• Forståelse av kroppens reaksjoner på angst
• Effektiv tilrettelegging for engstelige barn i skolen
Program dag 1:
kl 10:45 - 10:55 - Velkommen til konferanse:
Velkommen til den tredje, nasjonale konferansen om ungdom og angst, arrangert av Angstklinikken og Fagfokus.
- Iselin Solerød Dibaj, psykolog og forsker Angstklinikken
kl 11:00 - 11:30 - Generasjon angst - introforedrag:
«Generasjon angst» er på full fart inn i voksenlivet. Hva ligger bak denne bølgen? Har måten vi forstår angst på endret seg, eller er det en reell økning? Har økt skjermbruk, sosiale medier, overbeskyttelse og mindre fri lek skapt en generasjon som sliter med å håndtere livets utfordringer? I dette foredraget går psykolog og klinikkleder Baldur Kjelsvik gjennom hvordan vi som individer og samfunn bør forholde oss til «Generasjon angst».
- Baldur Kjelsvik, klinikkleder Angstklinikken
kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause
kl 12:30 - 13:00 - Hva er egentlig angst:
I dette foredraget gir psykologspesialist Mari Norman en lettfattelig innføring i hva angst er, hvorfor vi opplever det, og hvordan det påvirker både kropp og sinn. Angst beskrives som en naturlig reaksjon på fare - en del av kroppens alarmsystem - men når angsten blir overdreven eller vedvarende uten reell trussel, kan det utvikle seg til en psykisk lidelse.
- Mari Norman, psykologspesialist, Angstklinikken
kl 13:15 - 13:45 - Når tanker blir farlige - tabubelagte tvangstanker:
Alle har tanker som kan virke rare, ubehagelige eller skremmende; det er en helt normal del av det å være menneske. Men noen, også barn og unge, blir redde for tankene sine. Mange lurer på hva tankene betyr, om de sier noe om hvem de er, eller hva de kan komme til å gjøre.
I dette foredraget ser vi nærmere på tabubelagte tvangstanker, som er tanker som ofte handler om vold, seksualitet, sykdom eller moral, og hvorfor disse tankene vekker så mye skam og uro. Vi skal utforske hva som er normalt når det gjelder tanker, og hvordan vi kan forstå og hjelpe barn og unge som strever med tanker de ikke tør å snakke om.
- Ida Holo, psykologspesialist og daglig leder Angst
kl 14:00 - 15:00 - Alt bra? Mor og datter samtaler om psykisk helse:
Foredraget handler om Sofie og moren Ellen sitt møte med skolen og helsevesenet når Sofie blir psykisk syk i tenårene. Det handler om hvordan familiedynamikken endres, om forventninger, frykt, tvil og skam. I foredraget vil Sofie belyse tematikken både fra et elevperspektiv og et lærerperspektiv, mens Ellen bidrar med foreldreperspektivet. Foredraget vil også fokusere på hvordan ta de vanskelige, men nødvendige samtalene med sine nærmeste - både når det stormer som verst, men også i ettertid.
- Sofie Frøysaa, komiker, grunnskolelærer, forfatter
- Ellen Frøysaa, billedkunstner
kl 15:15 - 16:00 - Workshop i håndtering av vanskelige tanker
Føles det som om bekymringer og vanskelige tanker tar overhånd? I denne workshopen lærer du praktiske verktøy for å håndtere tankene på en mer bevisst måte. Psykologene Baldur Kjelsvik og Ida Holo deler konkrete tips og triks som du kan ta med deg og bruke i hverdagen for å få mer kontroll, mindre stress og mer ro i livet.
Vi ser på hvordan du kan utfordre de tankene som skaper bekymringer, og hvordan du kan lære å “slippe taket” på de som ikke hjelper deg. Bli bedre på å håndtere utfordringer, og få verktøyene som gjør hverdagen lettere og mer stressfri. Vi gjør en oppsummering fra kl 16:00 - 16:15.
- Baldur Kjelsvik, klinikkleder Angstklinikken
- Ida Holo, psykologspesialist og daglig leder Angst
kl 19:30 - 22:00 - Festmiddag:
Vi møtes til felles festmiddag. Avhengig av antall påmeldte kan det være vi møtes for mingling allerede fra kl 18:30.
Program dag 2:
kl 09:00 - 09:45 - Teknologi på godt og vondt: Virtual Reality, AI og gaming for psykisk helse:
Psykolog Aili Løchen deler erfaringer med å integrere teknologi og psykoterapi i arbeid med ungdommer og unge voksne, og som tidligere psykolog og fagkonsulent i KI-bransjen. Når kan verktøy som virtuell virkelighet (VR), kunstig intelligens (KI) og dataspill bidra positivt, og når representerer de utfordringer for den psykiske og relasjonelle helsen? Med utgangspunkt i den nyeste innovasjonen på feltet og innsikt fra terapirommet inviterer foredraget til refleksjon over hvordan teknologien påvirker oss alle, både på individnivå og som samfunn.
- Aili Røtterud Løchen, psykolog Angstklinikken
kl 10:00 - 10:30 - Om prestasjoner og prestasjonspress:
Hvordan jobbe prestasjonsfremmende uten å skape prestasjonspress? I dette foredraget vil psykolog og volleyballspiller Øystein Eldegard dele erfaringer fra idretten om å få ut potensialet i en spillergruppe - og hvordan det kan overføres til andre livsarenaer.
- Øystein Eldegard, psykolog
kl 10:45 - 11:30 - Workshop i prestasjonsangst:
I denne workshopen lærer deltakerne hva prestasjonsangst er, hvorfor den oppstår, og hvordan man kan håndtere den. Gjennom enkle øvelser og refleksjon får deltakerne praktiske verktøy for å redusere nervøsitet og bygge trygghet i situasjoner der de skal prestere, som ved eksamener, fremføringer eller idrett. Det legges også vekt på hvordan disse verktøyene kan brukes til å støtte barn og unge som strever med prestasjonsangst.
- Mari Norman, psykologspesialist, Angstklinikken
- Iselin Solerød Dibaj, psykolog og forsker Angstklinikken
kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause
kl 12:30 - 13:00 - Workshop fortsetter - oppsummering og avslutning:
Mari og Iselin fortsetter workshop, og runder av med oppsummering og avslutning
- Mari Norman, psykologspesialist, Angstklinikken
- Iselin Solerød Dibaj, psykolog og forsker Angstklinikken
kl 13:15 - 14:00 - Unnskyld, alle skjermforeldre:
Det er sterke meninger blant foreldre, skoler og hjelpeapparat om unges skjermbruk. Noen mener vi er i ferd med å ødelegge en generasjon, mens andre igjen mener denne generasjonen får muligheter ingen andre har fått. Sannheten ligger som alltid - et sted i mellom. Vi vet at overdreven skjermbruk kan være skadelig. Men hva er myter og fakta? Hvordan kan vi ta vare på unges psykiske helse i den digitale tidsalderen?
- Gaute Godager, adm.dir. / psykologspesialist
kl 14:15 - 15:00 - Vi avslutter med panelsamtale:
Her vil panelet svare på spørsmål fra salen og diskutere hovedspørsmålet i konferansen: Hva kan vi gjøre? Hvordan skal vi forstå økningen i angst? Er dette uttrykk for «reelle» endringer eller gjenspeiler det en overpsykologisering av normale følelser? Sammen skal vi forsøke å bli klokere.
- Gaute Godager, adm.dir. / psykologspesialist
- Aili Røtterud Løchen, psykolog Angstklinikken
- Ida Holo, psykologspesialist og daglig leder Angst
- Baldur Kjelsvik, klinikkleder Angstklinikken
Målgruppe for kurset:
• Lærere og skoleansatte
• Psykologer og helsepersonell
• Foreldre og omsorgspersoner
• Alle som arbeider med barn og unge