Vi tilbyr konferanse om forebygging av ungdomskriminalitet. Det finnes flere ulike tilbud i det norske samfunnet i dag som kan hjelpe ungdom ut av destruktive miljøer, men det oppleves av mange som fragmentert.
Litt om konferansen:
Det finnes ingen få helhetlige løsning som hjelper motiverte enkeltindivider til å bryte med slike miljøer. I mellomtiden kappes politikere om strengere straffer, konsekvenser og raske reaksjoner. Det pekes på dårlig integreringsarbeid, og fare for svenske tilstander. Sannheten er at det er fullt mulig å forebygge ungdomskriminalitet, men det finnes ingen kjappe løsninger. På denne konferansen samler vi noen av de beste tiltakene som faktisk har fått til det alle ønsker seg.
Program dag 1:
kl 10:00 - 11:00 - Utenforskapets psykologi:
Veien inn i kriminalitet bygger nesten alltid på en eller annen form av utenforskap. Catrhrine Moestue er psykolog og er spesielt opptatt hvordan ungdom rekrutteres og isoleres fra samfunn og familie. Her forklarer hun noen av mekanismene som fører ungdom ut av samfunnet og inn i uheldige miljø, samt når og hvordan disse mønstrene er lettest å bryte.
- Cathrine Moestue, psykolog
kl 11:15 - 13:00 - Tett oppfølging fremfor institusjon:
MST - Styrking av ungdom med vansker, familier og Samfunn. Innlegget gir en introduksjon til Multisystemisk terapi (MST), en intensiv familie- og nærmiljøbasert behandling for ungdom med alvorlige atferdsutfordringer. MST styrker familiens samhold, forbedrer oppdragelsespraksis, og støtter ungdommens trivsel og sosiale tilknytning, med mål om å forebygge fremtidige problemer og sikre positiv utvikling i trygge omgivelser.
- Anne Cathrine Bartvik. psykologspesialist
kl 14:00 - 15:45 - Ungdom bak vold fortjener tilgang til hjelp:
Stadig flere ønsker et tilsvarende samarbeid som ATV og Drammen kommune kan vise til. Ungdomstilbudet deres gjelder fra 14 år og oppover, og er tett på ungdom som bruker vold i det offentlig rom, eller i nære relasjoner. Å ta tak i vold og aggresjon blant ungdom er avgjørende for å bryte negative mønstre som kan føre til alvorlige konsekvenser, både for enkeltindivider og samfunnet.
Forebygging av vold bidrar til å skape tryggere miljøer, redusere konfliktnivået og fremme positiv sosial utvikling. ATV arbeider for å utvikle empati, mestringsstrategier og konstruktiv kommunikasjon hos ungdom, og gir dem verktøy for å håndtere aggressive impulser.
- Hanne Eriksen, psykologspesialist
Program dag 2:
kl 09:00 - 10:45 - Avhopperprogrammet - veien ut av gjengmiljøet:
Forandringshuset driver et nasjonalt avhoppsenter i Norge. Målet er å støtte unge som ønsker å forlate kriminalitet og gjengmiljøer gjennom et helhetlig tilbud. Senteret kombinerer fagpersoner og tidligere kriminelle, "credible messengers," som kan bygge tillit og fungere som rollemodeller.
Programmet strekker seg over 18 måneder og retter seg mot personer mellom 18 og 45 år som aktivt ønsker å bryte med destruktive miljøer, og inkluderer også støtte til pårørende. Leder for tilbudet Lasse Richardt vil fortelle om den spesifikke målgruppen, deres erfaringer og hvilken tilnærming og metoder de bruker. Shahid Rasool vil fortelle om sin bakgrunn og hvordan han bidrar i arbeidet med i Oslo og andre byer i Norge.
- Lasse Richardt, leder
kl 11:00 - 11:45 - Ungdomskriminalitet må stoppes i barnehagen
Tidlig innsats er god bruk av ressurser. Arenafleksibelt behandlingsteam (AFT) hjelper barn og unge (5–18 år) i barnevernet med utfordringer som vold, rus og kriminalitet. Tilbudet gir helhetlig støtte gjennom fleksible terapeuter som arbeider i hjemmet, på skolen og i nettverket rundt familien, også utenfor ordinær arbeidstid. Psykologene Maria Helene Madeleine Jones, og Katinka Pisani Sundhagen tar for seg hvordan de jobber med de yngste barna i faresonen.
- Maria Jones, psykolog
- Katinka Pisani Sundhagen, psykolog
kl 12:00 - 13:00 - Har bydel Grorud knekt koden med ungdomskriminalitet:
Nærmiljøskolen har gjort tiltak som hindrer rekruttering til kriminelle miljøer. Daværende avdelingsdirektør Jarle Dukic Sandven kjenner Grorud ut og inn. Da ungdomskriminaliteten skjøt i været - tok skolen grep. Effekten var så god at det nå skaleres opp til hele bydelen. Her forteller han hva de har gjort. De har vært opptatt av hva de kan gjøre innenfor rammebetingelsene de har - uten å vente på ny politikk eller økte bevilgninger.
- Jarle Dukic Sandven, avdelingsdirektør
kl 14:00 - 14:45 - FACT ung og ungdomskriminalitet:
FACT ung (Flexible Assertive Community Treatment for unge) er oppsøkende og tverrfaglige behandlingsteam for unge mennesker med sammensatte behov. Teamene realiseres som et forpliktende samarbeid mellom en eller flere kommuner og BUP. Hvordan kan disse teamene bidra i arbeidet med ungdom på vei inn i kriminalitet? Og hva kan vi andre lære av metodene?
- Trond Hatling, faglig rådgiver
Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.