Fagbrev matomsorg og ernæring



Kursarrangør: Akademiet Videreutdanning
Sted: Buskerud, Drammen
Buskerud
Kursadresse: Buskerudveien 72, 3024 Drammen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: kl 17:00 - 21:00
Varighet: 1.334 timer / 21 måneder
Pris: Gratis

Vi tilbyr fagbrev matomsorg og ernæring. God mat og riktig ernæring er grunnleggende for god helse og livskvalitet gjennom hele livet. Maten skal være tilpasset den enkeltes behov og serveres i en hyggelig ramme.

Informasjon:
Personale som ivaretar mattilbudet i helse- og omsorgstjenesten, kan avlaste annet helsepersonell og bidra til økt kvalitet på mattilbudet. Ernæringskompetanse bør også være en integrert del av all pleie og omsorg. Denne utdanningen gir deg kompetanse til å bidra til bedre kosthold og gode måltidsopplevelser i helse- og omsorgstjenesten.

Faginnhold:
• Emne 1: Etikk, samhandling og kommunikasjon
• Emne 2: Ernæringslære og mattilbud
• Emne 3: Drift av postkjøkken / avdelingskjøkken
• Emne 4: Service og samarbeid
• Emne 5: Praksis
• Emne 6: Fordypning

Læringsmål:
Utdanningen er utviklet for at du som ansatt i helse- og omsorgstjenesten skal sitte igjen med økt kunnskap om kommunikasjon, ernæringslære, digitale verktøy, daglig drift av postkjøkken, og forståelse for ulike etiske dilemma du kan møte på i din arbeidshverdag. I løpet av studietiden vil du også få økt kunnskap om ulike mattradisjoner, feil- og underernæring, spesialkost, ernæring ved ulike sykdommer og helsetilstander, og hvilken betydning mattilbudet har, både for enkeltmennesket og i et samfunnsperspektiv.

Flerkulturell forståelse er også sentralt. Utdanningen er praksisnær og vil gi deg ferdigheter til å anvende denne kunnskapen på egen arbeidsplass. Du skal ved endt utdanning kunne planlegge, tilberede og servere mat og måltider etter enkeltmenneskets behov, og dermed bidra til positive matopplevelser for den enkelte pasient / bruker.

Finansiering:
Studiet finansieres av Buskerud fylkeskommune. Studenter betaler kun semesteravgift (kr 600) og administrasjonsgebyr (kr 500). I tillegg betaler man selv for bøker. Er du medlem i en arbeidstakerorganisasjon (f. eks. Fagforbundet), kan du søke om støtte til både pensum og semesteravgift. Fagskoleutdanningen er godkjent for lån i Lånekassen.

Timeantall:
• Timer med foreleser: 358
• Timer selvstudie: 976
• Totalt: 1.334

Målgruppe for kurset:
Utdanningen passer for helsefagarbeidere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, personer med bakgrunn fra restaurant- og matfag og andre som ønsker å styrke sin kompetanse innen matomsorg og ernæring. Utdanningen er aktuell for ansatte i sykehus, hjemmetjenesten, sykehjem, bo- og servicesenter, rusomsorg, psykiatri, boliger for personer med fysisk eller psykisk funksjonsnedsettelse og opptrenings- og behandlingssentre.

Opptakskrav:
• Det vil være rullerende opptak fram til oppstartsdato eller til klassen er fylt opp. For å være kvalifisert til opptak, må du ha formell kompetanse eller realkompetanse, eller søke om betinget opptak.

Eksamen / sertifisering:
Studiet har innlevering av emneoppgaver underveis i studiet. I tillegg leveres det inn en fordypningsoppgave ved slutten av studiet, som skal forsvares på muntlig eksamen. Alle våre emneoppgaver er lagt opp til å kunne skrives hjemme, og med lang innleveringstid.