Vi tilbyr fagbrev i industriell matproduksjon - teori til fagprøven. Har du relevant erfaring fra praksis og ønsker å få dokumentert hva du kan? Det er aldri for sent å få papirer på kompetansen din. Teori til fagprøven er første steg på veien.
Informasjon:
Ved industriell matproduksjon stilles det krav om bred kompetanse innen råvarebehandling, IKT, datateknologi og forskjellige produksjonsprosesser. Du må kunne ta ansvar, arbeide planmessig, hygienisk, effektivt, både selvstendig og i samarbeid med andre. Du bør også være innovativ, ha sans for salg og økonomi og kunne yte service overfor kunder.
Faginnhold:
1) Teknologi, mat og prosess:
• Kjerneelementet teknologi, mat og prosess handler om samspillet mellom sammensetningene og egenskapene til råvarene, produksjonsmetoder og teknologi i en industrialisert prosess. Videre handler det om klargjøring, drifting, omstilling og avslutning av produksjonsprosesser, kvalitetskontroll, vedlikehold og forbedringsarbeid. Kjerneelementet handler òg om vurdering og bruk av råvarer, halvfabrikata og ferdigvarer som inngår i produksjonsprosessen.
2) Kvalitet og trygg mat:
• Kjerneelementet kvalitet og trygg mat handler om personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene. Det handler videre om trygg produksjon og omsetning av mat- og drikkevarer ved å følge kvalitetssystemene i virksomheten. Kvalitet og trygg mat handler også om lover og forskrifter som regulerer produksjon og omsetning av mat og drikke.
3) Bærekraftig produksjon:
• Kjerneelementet bærekraftig produksjon handler om arbeidsflyt gjennom planlegging, samarbeid og kommunikasjon for å redusere svinn og gi økt lønnsomhet. Videre handler kjerneelementet om best mulig ressursutnytting og om hvordan bransjen påvirker miljøet gjennom valg av råvarer og emballasje. Dessuten handler bærekraftig produksjon om avfallshåndtering, resirkulering og forebygging av utslipp til miljøet.
4) Arbeidsliv og yrkesidentitet:
• Kjerneelementet arbeidsliv og yrkesidentitet handler om kunnskap om pliktene og rettighetene i arbeidslivet og betydningen av trepartssamarbeidet. Videre handler kjerneelementet om å skape et psykososialt og fysisk arbeidsmiljø som fremmer helse, miljø og sikkerhet. Kjerneelementet handler også om sosial kompetanse og samarbeidsevne, kritisk tenking og respekt for meningsforskjeller og forståelse for hvordan dette påvirker arbeidsmiljøet og produktivitet. Arbeidsliv og yrkesidentitet handler dessuten om mål og historie til virksomheten og om hvilken tilhørighet den har i et yrkesfellesskap som fremmer utvikling, likeverd og likestilling.
Gjennomføring:
Opplæringen gis ved tradisjonell klasseromsundervisning. I tillegg benytter vi læringsplattformen Acampus hvor lærer legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. Om du av ulike årsaker ikke alltid har anledning til å delta i undervisningen, kan du likevel ha god oversikt over hva som foregår i klasserommet og kan kommunisere med lærer.
I kurset vil din arbeidserfaring være viktig for å forstå teorien du skal gjennomgå, og vi ønsker at du deler av din erfaring i undervisningen. Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden, og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen.
Finansiering:
Studiet er godkjent av Lånekassen. Dersom du er medlem i en fagforening vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning. Sjekk med din fagforening. En del fagforeninger gir stipend gjennom LOs Utdanningsfond. Stipendsatsen for teori til fagbrev kurs for praksiskandidater hos LOs utdanningsfond er for tiden kr 10.500,-.
Timeantall:
• Timer med foreleser: 80
• Timer selvstudie: 20
• Totalt: 100
Målgruppe for kurset:
Kurset retter seg mot voksne som jobber innen matvareindustrien, og som ønsker å utdanne seg til fagarbeider i industriell matproduksjon.
Opptakskrav:
• Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om deltakeren har nærmere 3 - 5 års erfaring fra yrket. Språknivået til deltakeren bør tilsvare B1 (CEFR) eller høyere.
Opptakskrav voksne:
• Voksne som ønsker å melde seg opp til fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Fagopplæringskontoret i fylkeskommunen godkjenner praksis.
Eksamen / sertifisering:
Privatisteksamen. Det er fylkeskommunen som har ansvaret for gjennomføring av privatisteksamen. Du må selv melde deg opp til eksamen.