Vi tilbyr kurs om bransjesertifikat i boligutleie og -forvaltning som live streaming. Boligutleiestudiet er vårt kompetansegivende etterutdanningsprogram innen boligutleie og -forvaltning, hvor anerkjente bransjeeksperter og ledende kunnskapsmiljøer deler av sin beste praksis.
Om programmet:
Fullført program kvalifiserer for bransjesertifikatet i boligutleie. Studiet er skreddersydd av Senter for eiendomsfag og Norsk Eiendom for å gi deg en helhetlig forståelse av de kritiske elementene for å lykkes med profesjonell utleie og forvaltning av boligeiendom. Programmet er designet for å gi praktiske ferdigheter og verktøy som er nødvendige for å drive en effektiv og lønnsom utleievirksomhet, inkludert teknisk og økonomisk forvaltning av boligeiendom.
Boligutleiestudiet er en reklamefri arena for formidling av beste praksis innen eiendomsfagene, med mål om å være verdiskapende for deg og din organisasjon. Gjennom en kombinasjon av undervisning og praktiske case-studier, vil du lære hvordan du kan realisere verdipotensial og minimere risiko, og gi deg et konkurransefortrinn i et krevende marked.
Læringsutbytte:
Boligutleiestudiet vil gjøre deg bedre rustet og tryggere til å styre utleie og forvaltning av boligeiendom, med innsikt og ferdigheter som gjør deg i stand til å håndtere et stadig mer krevende samspill av ressurser og krav. Med økt kompetanse vil du kunne dekke bredden i faglige gjøremål som til sammen skaper vellykkede og lønnsomme prosesser og resultater. Boligutleiestudiet består av individuelle undervisningsmoduler, hvor vi organiserer verdiskapningen i 3 kategorier.
Læringsmoduler:
Modul 1 - Praktisk utleie av boligeiendom:
• Du vil lære om gjennomføring av hele utleieprosessen, fra markedsføring og kontraktsinngåelse til håndtering av leietakerforhold, inkludert lovpålagte krav og beste praksis.
Modul 2 - Teknisk og økonomisk boligforvaltning:
• Du vil få innsikt om hvordan man planlegger og gjennomfører teknisk vedlikehold og oppgraderinger, budsjetterer og fordeler kostnader, samt sikrer bærekraftig og lønnsom drift av boligeiendom.
Modul 3 - Verktøykassen for boligutleie:
• Du vil få praktisk kunnskap om relevante digitale og manuelle verktøy for effektiv administrasjon, kommunikasjon med leietakere, og rapportering, som gir bedre kontroll og høyere avkastning.
Hovedcaser:
Flere av modulene rommer et dedikert hovedcase, hvor vi ser nærmere på et pågående og aktuelt eiendomsprosjekt i Oslo - sammen med prosjekteiers investeringsteam. Her vil vi få innblikk i utvalgte suksesskriterier forut for investeringsbeslutning samt dialog om strategiske veivalg underveis i prosjektutviklingen. For 2025-programmet stiller bl.a. Selvaag Utleiebolig og Anker STI med hvert sitt hovedcase til undervisningen.
Programledelse:
Programdirektør for Boligutleiestudiet er arbeidende styreleder Øystein Ringen-Vatnedalen, som på vegne av Senter for eiendomsfag og Norsk Eiendom har programledelsen for alle tre undervisningsmoduler samt de tilhørende kompetansetestene. Miriam Våraker Høstmælingen, spesialrådgiver i Norsk Eiendom, supplerer undervisningen sammen med vårt ekspertpanel av faglige bidragsytere.
Ringen-Vatnedalen har eiendomsfaglig yrkespraksis fra Forsvarsbygg, Skanska Bolig og Block Watne. Han har også vært fagsjef i Tekna Samfunnsutviklerne. Av utdannelse er han Master of Science fra NMBU samt innehar en Executive Master of Business Administration fra NHH. I tillegg har han også studert byplanlegging ved California Polytechnic State University. Se gjerne også et utvalg av Øysteins fagartikler på www.eiendomsfag.no/aktuelt.
Programledelse:
Programmet kan gjennomføres i sin helhet i løpet av halvannen måned, fra april til juni. Du kan også velge å følge enkeltmoduler som selvstendige enheter og gjennomføre disse i den rekkefølge og takt som passer ditt karriereløp best.
Undervisningen kan følges på to måter:
• Fysisk deltakelse i vårt undervisningssenter i Lille Grensen 7 i Oslo, like ved Stortinget. Inngang fra Arbeidergata.
• Digital deltakelse via live streaming
Lærekrefter:
Til å dekke alle praktiske sider ved profesjonell boligutleie og -forvaltning har vi engasjert et ekspertpanel av faglige bidragsytere, som alle bidrar til undervisningen med egen beste praksis. Til årets program stiller ekspertise fra en rekke ledende eiendomsorganisasjoner, herunder bl.a. følgende:
• Stine Berg Lühr, daglig leder i Malling & Co Residential
• Ellen Solberg, adm. direktør i Selvaag Utleiebolig
• Svein Hov Skjelle, adm. direktør i Anker STI
• Hans Stenseng, COO i Bo Coliving
• Peder C. Borgenheim, saksleder i Husleietvistutvalget
• Thomas Mindnes, avdelingsleder for boligforvaltning i Lillestrøm kommune
• Svein Hov Skjelle, adm. direktør i Anker STI
Litteratur:
Inkludert i deltakeravgiften inngår fagboken Eiendomsinvesteringer fra A til Å, forfattet av Øystein Ringen-Vatnedalen og utgitt av Hegnar Forlag i 2023. Boken omhandler kunnskap om det som skal til for å lykkes med eiendomsinvesteringer.
Antallsbegrensning:
Hver gjennomføring har kapasitet á inntil 35 deltakere, for å sikre kvalitet i kunnskaps- og erfaringsoverføringen samt for å etablere en ønsket delingskultur. Videre kan hver organisasjon delta med inntil 5 personer pr samling. Ta gjerne kontakt ved ønske om bedriftsintern gjennomføring.
Målgruppe for kurset:
Programmet er velegnet for deg som allerede innehar eller aspirerer til stillinger knyttet til daglig forvaltning og utleie av boligeiendommer, inkludert beslutninger om drift og vedlikehold. Dette inkluderer eiendomsbesittere, investorer, ledere i boligselskaper, eiendomssjefer, ansatte i boligbyggelag og borettslag, økonomiansvarlige, controllere, samt teknisk og operativt personell.
Tilsvarende stillinger i kommunale eiendomsorganisasjoner vil også kunne ha stort utbytte av undervisningen, da store deler av rammeverket for verdiskapning er sammenlignbart, inkludert fokus på sosial boligforvaltning.
Også rådgiverorganisasjoner, advokater, entreprenører og gründere som arbeider opp mot eiendomssektoren vil ha mye å vinne på å sette seg dypere inn i de reelle verdidriverne og mekanismene som styrer denne delen av samfunnsutviklingen. Dette kompetanseløftet vil være verdiskapende både for erfarne og yngre deltakere, og vil bidra til å bygge verdifullt nettverk innen ditt fagområde.
Eksamen / sertifisering:
1) Kompetansebevis:
• Hver modul avsluttes med en kompetansetest, i form av en skriftlig hjemmeoppgave med 21 dagers svarfrist. Denne besvarelsen danner grunnlaget for tildeling av senterets kompetansebevis for modulen. Ved vurdering av oppgaven legger vi vekt på dine egne refleksjoner til fagstoffet, slik dette er blitt gjennomgått i undervisningen. Innlevering av oppgaven er anbefalt, som en forsterkning av ditt læringsutbytte, men ikke obligatorisk.
2) Bransjesertifikatet:
• Godkjent kompetansetest for samtlige tre moduler danner grunnlaget for tildeling av bransjesertifikatet i boligutleie. Sertifikatet utstedes årlig av senterets fagråd, som består av erfarne ledere i eiendomssektoren. Denne dokumentasjonen er verdsatt som formell anerkjennelse av din eiendoms- og bestillerkompetanse, og som det er naturlig å innta i egen CV.