Vi tilbyr BHT-konferansen 2025 som webinar. Vi samler alle som arbeider med bedriftshelse, arbeidshelse og HMS på vår årlige konferanse. Tilbakemeldingene fra i fjor var strålende, og det gleder oss at dette nå er etablert som en møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet.
På konferansen skal du få innsikt i blant annet:
• Unge arbeidstakere under press: Dramatisk nedgang i unges jobbtilfredshet
• Vedvarende dyrtid tvinger folk til å jobbe mer
• Fortsatt høy legitimitet for fagforeninger
• Vi har invitert noen av landets aller dyktigste forelesere på sine felt til å gi deg praktiske råd
Etter konferansen skal du ha fått med deg:
• Trender og tall fra forskningen
• STAMI informerer og rådgir
• Viktig om forebygging
• Metoo i 2025
• Om rus og avhengighet
• Og mye mer
Program dag 1:
kl 10:00 - 10:05 - Åpning av BHT-konferansen 2025:
Velkommen på konferanse. Med Kjell Ove Hveding konferansier, gründer og samfunnsbygger
kl 10:05 - 11:00 - Arbeidslivets puls: trender og tall:
Arbeidslivsbarometeret gir unik innsikt i hva som påvirker norske arbeidstagere. Med utgangspunkt i viktige temaer som trivsel, stress, balanse mellom arbeid og fritid, belyser foredraget hvordan arbeidslivet utvikler seg over tid. Vi vil også se på endringer i forhold knyttet til egen helse og hva arbeidstagere tror om sin egen arbeidsdeltagelse i fremtiden. Gjennom analyser og refleksjoner inviterer vi til en dypere forståelse av hvordan arbeidets natur endres, og hva dette betyr for arbeidsgivere og ansatte i møte med fremtidens utfordringer.
- Karl Ingar Kittelsen Røberg, forsker 2, prosjektleder OsloMet
kl 11:15 - 12:00 - Siste fra STAMI om arbeidsmiljø og helse:
Hvordan påvirker arbeidsmiljøet sykefravær? Skal vi opprettholde dagens velferdssystem, må flere ta del i arbeidslivet. Vi må sørge for at flere inkluderes, at færre blir syke av jobben, og at flere kan stå lenger i arbeid. Kunnskap om arbeidsmiljø og arbeidshelse er avgjørende for å lykkes med et godt og målrettet forebyggingsarbeid.
- Cathrine Haugene Ljoså, avdelingsdirektør i STAMI
kl 12:15 - 13:00 - Asbesten dukker opp igjen - hva gjør vi:
Gamle bygg og utskiftningsklare vannledninger, gjør at asbest igjen dukker opp i arbeidsmiljøet i flere bransjer. Er vi gode nok til å håndtere dette i Norge og hva kan vi lære av handlingsplanene til andre Europeiske land? Regionalt verneombud Vidar Larsen vil ta oss igjennom tiltak for håndtering, men også ønsker for bedre vern mot asbest.
- Vidar Larsen, regionalt verneombud - Agder
kl 13:00 - 14:00 - Lunsjpause
kl 14:00 - 14:45 - Hvordan redusere ulykker i bygg og anlegg:
Arbeidsulykker er noe som stadig skjer i ulike bransjer, og dessverre går heller ikke antall dødsulykker ned. I «gjengangerprosjektet» har SINTEF sett hvordan vi kan oppnå en betydelig reduksjon av ulykker ved å analyse data rundt ulykker. Resultatet av dette prosjektet første til 8 sterke anbefalinger som du vil få presentert her i dette innlegget.
- Stig Winge, seniorforsker
kl 15:00 - 16:00 - Åtte år siden #Metoo, hvor står arbeidslivet nå:
Elin Ørjasæter beskriver hvordan #Metoo endrer synet på hva seksuell trakassering her og hvordan det påvirker arbeidsmiljøet. Samtidig har det vært et nesten overdrevent fokus på ansatt/leder-relasjonen og seksuell trakassering mellom kolleger, og et mindre fokus på trakassering fra kunder, gjester, pasienter og brukere av omsorgstjenester. Hvordan forholder vi oss til dette? Når skal det varsles, når skal det skrives avvik og hva er rett og slett «en del av jobben».
- Elin Ørjasæter, forfatter og foredragsholder
kl 16:00 - 16:45 - BHT Net-working:
Vi samles og danner nettverk- kun for de som møter fysisk. Vi diskuterer blant annet seriøsitet i bransjen, tverrfaglig samarbeid og deler faglige tips til hvordan din BHT jobber med faget ut i bedrifter.
- Kjell Ove Hveding, konferansier, gründer og samfunnsbygger
Program dag 2:
kl 08:45 - 09:30 - AKAN på 1-2-3 - et bidrag til et trygt og inkluderende arbeidsmiljø:
I dette innlegget vil du som jobber i bedriftshelsetjenesten få en god veiledning i hvordan du kan jobbe med AKAN ute i dine egne bedrifter. Med oppdatert kompetanse og enkle verktøy vil du kunne tilby gode tjenester innen rus og avhengighetsarbeid og sikre et trygt og inkluderende arbeidsmiljø for alle ansatte.
- Kristian Svendsen, seniorrådgiver
kl 09:45 - 10:30 - Psykologisk trygghet i praksis:
Psykologisk trygghet er nøkkelen til en arbeidskultur hvor det er trygt å dele idéer, stille spørsmål og håndtere feil. Men hvordan kartlegger eller gjør man dette i praksis? I dette foredraget får du demonstrert praktiske øvelser og konkrete verktøy som du kan bruke i bedrifter for å skape en sunn HMS kultur.
- Håvard Paulsen, kommunikasjonsansvarlig, Fontenehus
- Pål Klethagen, prosjektleder
kl 10:45 - 11:30 - Arbeidsrelatert kreft prioritert innsats fra Arbeidstilsynet:
Arbeidsrelatert kreft er fremdeles noe som forekommer i yrker der personer eksponeres for kreftfremkallende kjemikalier over tid. Arbeidstilsynet forsterker innsatsen mot dette og deler i dette innlegget erfaring og tips til BHT personell.
- Anne Marie Lund Eikrem, sjefingeniør
kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause
kl 12:30 - 14:45 - Praktisk forebygging og håndtering av konflikter i arbeidsmiljøet:
Konflikter kan både være utviklende, forstyrrende og ødeleggende i et arbeidsfellesskap. Gjennom en konstruktiv innstilling og aktiv forebygging og håndtering kan konfliktsituasjoner også bedre samarbeid. Intensive konflikter kan derimot også være helseskadelig, og skal undersøkes og håndteres på en ryddig og forsvarlig måte i tråd med gode prinsipper i arbeidsmiljøloven og med god saksbehandling. Hvordan gjøres det i praksis, er temaet for disse to timene!
- Ståle Valvatne Einarsen, professor
kl 14:30 - 14:40 - Avslutning og oppsummering:
Konferansier avslutter og oppsummerer. Vel hjem og takk for denne gang.
- Kjell Ove Hveding konferansier, gründer og samfunnsbygger
Målgruppe for kurset:
Målgruppen er bedriftssykepleiere, HMS-rådgivere, bedriftshelsetjenesteansatte, ergo- og fysioterapeuter, ledere, Arbeidstilsynet, etc.