Arbeidstakers lojalitetsplikt under og etter ansettelsesforhold



Kursarrangør: JUC
Sted: JUC
          Oslo, sentrum
Kursadresse: Rosenkrantz’ gate 22, 0160 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Kl. 09:30-14:30
Varighet: 5 timer
Pris: 5.995

Kurset «Arbeidstakers lojalitetsplikt under og etter ansettelsesforhold» gir en praktisk innføring i lojalitetsplikten i arbeidsforhold og den tilgrensende loven om vern av forretningshemmeligheter, samt bruk av konkurranseklausuler.

Kurset vil ha fokus på typiske konkurransesituasjoner som arbeidstaker kan komme til å utsette (tidligere) arbeidsgiver for.

Utbytte:
Lojalitetsplikten og bruk av konkurranseklausuler er område hvor både arbeidsgivere og arbeidstakere ofte trår feil. Dette alt fra hvordan dette beskrives i arbeidskontrakter, og ikke minst hvordan håndtere dette ved mistanke om brudd på lojalitetsplikten, samt om det er grunnlag for å påberope seg konkurranseklausuler. Kurset gir god kunnskap om hvordan håndtere slike situasjoner.

Innhold:
Lojalitetsplikten i arbeidsforhold innebærer kort fortalt at arbeidstaker skal fremme virksomhetens interesser og avstå fra handlinger egnet til å skade virksomheten. I dette ligger det en avveining av arbeidsgivers behov for beskyttelse av forretningshemmeligheter og lojale ansatte, opp mot hensynet til fri konkurranse og mobilitet i arbeidsmarkedet. Kurset tar også for seg konkurranseklausuler: når kan arbeidsgiver påberope seg disse, og hvordan gå frem?
Kurset går opp den vanskelige grensen mellom lovlige og ulovlige forberedelseshandlinger ved arbeidstakers oppstart av eller i konkurrerende virksomhet, samt konkurranseklausuler.

Emner er bl.a.:

• Grunnleggende utgangspunkter
• Lojalitetsplikten i arbeidsforhold
• Hvilke ytringer kan ansatte lovlig fremsette om virksomheten?
• Taushetsplikt i lov og avtale
• Hva anses som forretningshemmelighet og hvordan beskyttes disse?
• Hvor går grensen for arbeidstakers lovlige forberedelseshandlinger før overgang til/etablering av konkurrerende virksomhet?
• Hvordan håndtere utbrytere som utnytter virksomhetens forretningshemmeligheter?
• Betydningen av konkurranse-, kunde- og rekrutteringsklausuler

Underviser:
Trude Stormoen, Advokat og partner, Langseth Advokatfirma jobber innen ulike fagområder, men med spesialisering i arbeidsrett og erstatning/forsikring. Hun har særlig kompetanse innen økonomiske forhold tilknyttet familieretten, hvor det kreves økonomisk og selskapsrettslig forståelse. Hun er testamentsfullbyrder i dødsbo.

Stormoen har lang erfaring med forhandlinger, rettsmekling og annen tvisteløsning. Hun prosederer i tingrett og lagmannsrett

Målgruppe:
Privatpraktiserende advokater, internadvokater, HR-jurister/rådgivere og andre som fra tid til annen støter på problemstillinger knyttet til illojale arbeidstakere og/eller oppstart av konkurrerende virksomhet. Også rektrutterere eller andre som må kjenne til konkurransebegrensende avtaler vil ha nytte av kurset.

Undervisningsform:
• Foredrag

Materiale:
Du får adgang til kurspresentasjonen og annet relevant materiale gjennom JUCs online materialeportal.