Arbeidsmiljøkonferansen 2024



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Thon Hotel Oslo Airport
          Akershus, Ullensaker
Kursadresse: Balder allé 2, 2060 Gardermoen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:15 - 15:45
Dag 2 kl 09:00 - 14:15
Varighet: 2 dager
Pris: fra 6.000

Vi tilbyr arbeidsmiljøkonferansen 2024. Norsk arbeidsliv er i stor endring. Hvor står vi i dag og hva må vi forberede oss på i fremtidens arbeidsliv? Hvilket ansvar har de enkelte rollene i arbeidet for meningsfylte og helsefremmende arbeidsplasser?

Hva kan du forvente:
• Forrykende gode foredragsholdere
• Faglig påfyll om det siste innen arbeidsmiljø
• Praktiske råd og metoder
• Latter, faglige diskusjoner og mulighet for nettverksbygging

Program dag 1:
kl 10:15 - 11:00 - La oss snakke om arbeidsmiljø!
Det er som kjent mange faktorer som påvirker arbeidsmiljø i positiv og negativ retning. Therese åpner årets konferanse og snakker om faktorer som totalt sett fremmer et sunt og godt arbeidsmiljø. La oss sammen sette arbeidsmiljø på agendaen!
- Therese N. Hanvold, direktør Stami

kl 11:15 - 12:00 - Arbeidsrett og arbeidsvett:
En arbeidsrettsadvokats beste råd for mer trivsel, økt motivasjon og mindre sykemeldinger på arbeidsplassen. Praktisk arbeidsvett basert på forskning og juss - servert med et glimt i øyet. Når ledelse og HR-personell er usikre (forståelig nok) på hvordan det legges til rette for et godt arbeidsmiljø eller hvordan vanskelige saker følges opp, kan resultatet ofte bli at saken utsettes.

Utsettelsene kan ofte ha de beste intensjoner, for eksempel et ønske om å ikke “plage” de ansatte. Jeg mener den beste omsorgen for de ansatte ligger i å følge dem opp på riktig måte. Det som ignoreres, det vokser. Det gjør også de økonomiske utgiftene. Det er mange måter rundt vanskelige situasjoner.

Kunnskap om prosess, arbeidsvett og hvorfor vi mennesker kan reagere som vi gjør, kan bidra til at vi unngår konflikter eller reduserer konfliktnivå. Målet er alltid å få løst alle saker på lavest mulig nivå, og jeg ønsker å inspirere dere til hvordan dette kan gjøres rent praktisk. Jeg ønsker at bedriften skal få mest mulig ut av foredraget. Innholdet vil derfor tilpasses og gjøres mest mulig relevant for deres bedrift.
- Marianne Haaland, advokat

kl 12:15 - 13:00 - Hvordan beholde eldre arbeidstakere i jobb:
Hvilke tiltak for forebygging eller tilrettelegging er meste effektive for å holde eldre arbeidstakere i jobb? Vi har fått med oss Fafo forsker Tove Midtsundstad som i mange år har forsket på nettopp dette.
- Tove Midtsundstad, Tove.midtsundstad(at)fafo.no

kl 13:00 - 14:00 - Lunsjpause

kl 14:00 - 14:45 - Hvordan sikre bedre arbeidsmiljø i offentlig sektor:
Offentlig sektor opplever i dag store utfordringer med skyhøyt sykefravær og et krevende arbeidsmiljø. Disse to går hånd i hånd. Hvilken ende starter vi i.
- Anders Sætre, leder Peopleatwork

kl 15:00 - 15:45 - Alle snakker om sykefraværet - men hva gjør vi faktisk med det:
Kommuner, ledere og politikere snakker om sykefraværet, men aldri om arbeidsmiljøets prosedyrer og retningslinjer. Hvordan tar man faktiske organisatoriske grep om arbeidsmiljøet.
- Anders Sætre, leder Peopleatwork

kl 19:30 - 22:00 - Festmiddag:
Festmiddag for de som bestiller overnatting er 3-retters festmiddag inkludert. Vi møtes for uformell prat, nettverksbygging og avslapping.

Program dag 2:
kl 09:00 - 09:30 - Arbeidstilsynet informerer:
Hva ser Arbeidstilsynet av utviklingstrekk og sentrale drivere som vil forme fremtidens arbeidsliv - og hva satser de på i 2025.
- Marit Jaastad Solvang, seniorrådgiver

kl 09:45 - 10:30 - Hva har mobbing på arbeidsplassen til felles med psykisk vold i nære relasjoner:
Vold og overgrep i nære relasjoner, samt mobbing og trakassering i arbeidslivet studeres vanligvis hver for seg, men mye tyder på at det har mange fellestrekk. Kan vi lære noe av den forskningen som er gjort i om vold og overgrep i nære relasjoner på arbeidsplassen? Og hva gjør du som arbeidsgiver, tillitsvalgt, verneombud eller kollega om du bekymrer deg for en ansatt?
- Margunn Bjørnholt, professor

kl 10:45 - 11:30 - Vurdering av voldsrisiko:
Det er blitt en økende bevissthet om arbeidsgivers ansvar for arbeidssituasjoner som kan medføre risiko for vold og trusler. Det er imidlertid betydelige problemer forbundet med gjeldende praksis og verktøy for slike risikovurderinger. Her kommer vi inn på hva du bør / ikke bør gjøre, samt om velkjente og empirisk etablerte risikofaktorer.
- Erlend Rinke Maagerø-Bangstad, førsteamanuensis

kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 - Konflikthåndtering- et verktøy for godt arbeidsmiljø:
Konflikter i arbeidslivet er uunngåelig og kan fort bli ødeleggende for et arbeidsmiljø. Konflikter som ikke håndteres, eskalerer. God kunnskap og rutiner der derfor viktig for forebygging. I dette dobbeltinnlegget vil du få nyttig og riktig kunnskap om hva du gjør og ikke skal gjøre.
- Øyvind Tingstad, senior kompetanserådgiver

kl 13:30 - 14:15 - Konflikthåndtering - fortsetter:
Konflikthåndtering er dessverre ikke en quick-fix som mange foredragsholdere selger det som. Du vil få både forskning og praksis servert på en forståelig måte som vil gjøre en forskjell i din arbeidshverdag, enten du er leder, verneombud eller tillitsvalgt.
- Øyvind Tingstad, senior kompetanserådgiver

Konferansier: Kjell Ove Hveding

Kjell Ove Hveding er en utradisjonell konferansier som først og fremst er medmenneske, menneskekjenner og opptatt av at alle skal ha det bra. Han er også gründer som med uslitelig entusiasme, pågangsmot og godt humør har basert sin suksess på sin tro på at alle i en organisasjon gjør en like viktig jobb. Enten man arbeider med service eller mennesker, er fokuset på de som skal motta dine tjenester.

Målgruppe for kurset:
Konferansen er for alle som jobber med arbeidsmiljø: ledere og mellomledere i offentlig og privat virksomhet, tillitsvalgte, verneombud, personalansvarlige, medlemmer i Arbeidsmiljøutvalg, og andre interesserte.